1928'den bu yana aynı işi yapıyorlar

Güncelleme Tarihi:

1928den bu yana aynı işi yapıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2011 13:13

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde kurulu, Türkiye'nin ilk balık tuzlama fabrikası Alaeddin Konserve'de, balık sezonu başladığında günde yaklaşık 8 ton balık tuzlanıyor ve bir bölümü yurt dışına ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Şirket sahibi Alaaddin Selçuk Kemerli (50), Türkiye'nin ilk balık konserve fabrikasını dedesi Alaeddin Kemerli'nin 1928 yılında Gelibolu'da kurduğunu söyledi.

Dedesinin kurduğu fabrikada 3. kuşak olarak bu işi sürdürdüğünü belirten Kemerli, 25 yıldır şirketin yönetim kurulu başkanlığını yaptığını bildirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle balık konserveciliğinin makineler sayesinde daha da kolaylaştığını ancak tuzlu balık işinde insan emeğinin hala çok önemli olduğunu vurgulayan Kemerli, “Balık tuzlama işi sezonluk bir iştir. Bu nedenle çalıştırdığımız eleman sayısı buna göre değişiyor. Sezonun en hareketli döneminde balık işleme kapasitemiz günlük yaklaşık 8 ton civarındadır. Bu dönemde işçi sayımız 50 ila 60 arasında değişiyor. Ama normal günlerde fabrikadaki işçi sayımız 20 kişi civarındadır” dedi.               

Haberin Devamı

Kemerli, fabrikanın başında bulunduğu 25 yılda 3 ekonomik kriz yaşadıklarını ve bundan etkilendiklerini belirterek, Ama ayakta kalmayı başardık. Tabi bu böyle söylendiği gibi kolay olmadı. Ama bu krizlerin üstünden gelmesini ve aşmasını bildik” diye konuştu. 

Fabrikada işledikleri balığın tamamını kendi yörelerindeki balıkçılardan temin ettiklerini ifade eden Kemerli, şunları söyledi: 

“Üretimimizin çoğunu ihracat ediyoruz. Ekonomik koşullar, kriz ve balığın olmaması nedeniyle bir süre balık konserve üretimini mecburen kısıtladık. Bu da bazı pazarları kaybetmemize neden oldu. Ama daha sonra yeni pazarlar için yaptığımız girişimlerde başarılı olduk.  

Türkiye, denizlerle çevrili ve balık ülkesi olmasına rağmen fabrikasyon olarak balık konserveciliği ve tuzlu balık üretimi yapan fazla işletme yok. Deden toruna geçen balık konserveciliğinde tuzlu balık üretiminde en büyük üretim yapan firma, Alaeddin Konserve'dir.”

Kemerli, Gelibolu'ya gelen yabancı turistlerin özellikle de Yunan ve Rumların, tuzlu balığa büyük ilgi gösterdiğini bildirdi.

Turistlerin tuzlu balık ürünlerinin çeşitlerinden yüklü miktarda satın aldığını ifade eden Kemerli, konuşmasını şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

“Balık ile özdeşleşen Gelibolu, coğrafi olarak Marmara Denizi'nin bittiği, Çanakkale Boğazı'nın başladığı yerdedir. Bir ilkler şehri olan bu güzel ilçede balık üzerine markalaşmak, hakkettiğimiz bir şeydir. Firma olarak katıldığımız yurt dışı festivallerinde altın madalya ile ödüllendirildik. Ayakta durmamızın en büyük nedeni de üretimimizi yurt dışına yapıyor olmamız. Ülkemize döviz kazandırıyoruz. Yurt dışında ton balığında ihracatımız düşük, çünkü ton balığı dünya genelinde kullanılıyor. O yüzden biz sardalyanın tuzlu balığını
yapıyoruz. Ürünlerimizi Japonya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelere  satıyoruz. Çünkü tuzlu balık yurt dışında daha fazla tüketiliyor.”

Haberin Devamı

Kemerli, balıkların tuzlanarak saklanmasındaki amacın, tuz aracığı ile balıkların bünyesinde bulunan suyun dışarı atılması ve tuzda pişmesi olduğunu belirterek, sardalyanın, ekonomik yönden dünyanın en önemli balıkları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!