‘Mobil ödeme’ yaygınlaşacak plastik kart dönemi bitecek

Güncelleme Tarihi:

‘Mobil ödeme’ yaygınlaşacak plastik kart dönemi bitecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2011 00:00

Cartes Fuarı’na katılan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, elektronik ödemelerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek, Avrupa’da 2013 itibariyle toplam işlemlerin yüzde 15’inin mobil ortamda yapılacağını ve plastik kart döneminin biteceğini söyledi.

Haberin Devamı

VISA Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, elektronik ödemelerde tarihi bir dönemin başladığını belirterek, “Ödemeler giderek artan bir hızda elektronikleşiyor. Tüm Avrupa’da 2013 itibariyle toplam işlemlerin yüzde 15’i mobil ortamda ve mobil cihazlar üzerinden yapılacak. Daha da önemlisi 10 yıl içinde mobil ödemelerin plastik kartları geçeceğini öngörüyoruz” dedi.

175 bin temassız nokta
Paris’te düzenlenen Cartes Fuarı’nda konuşan Berna Ülman, temassız kabul noktaları artarken, mobil ödemeye uygun altyapının da yaygınlaştığını belirterek, şunları söyledi: “Avrupa’da 26 milyon temassız kart var. Türkiye’de ise bu sayı 3 milyon adet. Avrupa toplamında 175 bin temassız noktamız varken, Türkiye’de de 58 bin adet temassız nokta bulunuyor. Türkiye, Visa uygulamalarında ve kartlı ödeme sistemlerinde yenilikçiliğin üssü haline geliyor. Türkiye, kartlı ödeme sistemlerinde oldukça ileri bir noktada. Mobil ödemeler Türkiye’de daha hızlı gelişecek.”

Haberin Devamı

1 milyar dolar hacim
Berna Ülman, e-ticaretin de tüm ödemelerde büyüdüğünü ifade ederek, şöyle konuştu: “Akıllı telefonlarla alışveriş artıyor. Türkiye’de e-ticaret içinde mobil ödemelerin payı yüzde 19’larda. Türkiye’de e-ticaret hacmi de 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Toplam Visa Europe hacminin yüzde 20’si e-ticaretten sağlanıyor. Yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 30’lar seviyesinde.”

Ekosistem hızla büyüyor
Ödeme yöntemlerinin giderek çeşitlendiğini ve ekosistemin hızla büyüdüğünü kaydeden Ülman, şunları dile getirdi: “Türkiye Visa uygulamalarında ve kartlı ödeme sistemlerinde yenilikçiliğin üssü haline geliyor. Tüketiciye sürekli farklı seçenekler sunuluyor. Biz de Visa olarak bu ekosistemde marka vaadimizi artırmayı amaçlıyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre telefon teknolojisi 38 yılda, televizyon ise 13 yılda  50 milyon kişiye ulaşırken, günümüzde iPhone 2 yılda, Android’ler ise 1 yılda 50 milyon kişiye ulaştı. Mobil iletişimin hızıyla tüketicilerin yenilikleri benimseme süreci de hızlandı. İnternete bağlı 5 milyar cihaz var. Tüm dünyada web’e bağlı cihaz sayısı gelecek 10 yılda 50 milyara ulaşacak. Biz tüketicinin hem öncesine hem de sonrasına odaklanıyoruz.”

Haberin Devamı

Olimpiyata özel ödül hazırladı

2012 Londra Olimpiyatları’nın ana sponsorlarından Visa, sağlıktan hediyelik eşyaya kadar çeşitli sektörlerde kart kullanıcılarına indirim sağlayacak ‘Açık Ödül Platformu’nu hayata geçirecek. “Açık Ödül Platformu”nda startı Londra’dan verecek olan Visa, 140 üye işyeri ile anlaşma imzalayarak indirim imkanı sunacak. Proje İngiltere’den sonra Polonya’da da uygulanacak.

‘Annenizin kızlık soyadı’ sorusuna gerek olmayacak

VISA’nın bir başka uygulaması da Visa Alerts adlı akıllı uyarı sistemi oldu. Buna göre, kart kullanıcıları, sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarına cep telefonuna gönderilecek mesajla uyarılacak. Bu hizmetin kart güvenliğinin yanısıra bireylerin bütçe kontrolünde de önemli bir işlevi üstlenmesi amaçlanıyor. Visa’nın ürettiği bir diğer uygulama da bir kart üzerinden dinamik şifre üretme. E-ticaret ve internet bankacılığında kullanılacak bu ürün ayrıca call center aramalarında da devreye girebilecek. Müşteri bankanın call center’ından arandığında anne kızlık soyadı gibi bir bilgiyi vermeye gerek kalmadan kartın üzerinden şifre üreterek karşılıklı doğrulama yapabilecek.

Haberin Devamı

Havale için telefon numarası yeterli olacak

VISA’nın Cartes Fuarı’nda görücüye çıkardığı, ‘Telefondan Telefona Para Transferi’ projesiyle para transferi işlemlerinde artık hesap numarası değil kişinin cep telefonu numarasını bilmek yeterli olacak. 7 gün 24 saat ve uluslararası para transferine imkan tanıyacak olan sistemde kişi para göndereceği ismi telefon rehberinden seçecek. Alıcı ise ister banka hesabına isterse de nakdi kartına transfer ettirecek. Avrupa’da bazı ülkelerde pilot olarak uygulanan sistemde parayı gönderen değil alan bankacılık bilgilerini girecek. İleride bu uygulama temassız işlemlerde de kullanılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!