Kredi kartlarıyla ilgili önemli gelişme

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartlarıyla ilgili önemli gelişme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 10:35

BKM Genel Müdürü Canko, 2012’nin ilk çeyreğinde dijital cüzdanı tanıtacaklarını söyledi. Canko, “Cüzdanımızda sadece kredi kartları ve banka kartları yok, marka kartları da entegre olacak. Sadece ödemelerinizi değil tasarruflarınızı da bu cüzdanla yapacaksınız” dedi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye’nin kartlı ödemeler sistemi alanında çok önemli bir aşama kat ettiğini, nakitsiz toplum yaratma hedefine uygun olarak da ödemelerde nakitsiz yöntemlerin seçilmesi için büyük bir kitlesel dönüşüm ve değişim süreci başlattıklarını söyledi.
 
Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen ve ödeme sistemleri sektörünün, dünyadaki en büyük ve en saygın etkinliği olarak kabul edilen Cartes 2011 Zirvesi’nde Türkiye’nin “Onur Konuğu Ülkesi” olması vesilesiyle Paris’te bir basın toplantısı düzenleyen Soner Canko, “Türkiye Onur Konuğu unvanı ile kartlı ödeme sistemleri sektöründe Avrupa’nın en büyük pazarlarından biri olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Kartlı ödeme sistemleri olarak, turizm ve tekstilden sonra Türkiye’nin dünyada üçüncü büyük marka algısı olduk. Şimdi son aşamasına geldiğimiz Ulusal Dijital Cüzdan projemiz ile dünyanın bir kez daha dikkatini üzerimize çekeceğiz” dedi.       

“ONUR KONUĞU OLMANIN AYRI BİR ÖNEMİ VAR”

Cartes 2011’de Türkiye’nin Onur Konuğu olmasının önemine değinen Soner Canko “Cartes’te her yıl onur konuğu olmuyor ve her ülkeye bu tanım yapılmıyor. Türkiye’nin 2011’de onur konuğu ülke olarak seçilmesi gerçekten çok önemli. Türkiye, ödeme sistemlerinde elde ettiği başarılarla tüm dünyanın da dikkatini çekiyor. Buraya kolay gelmedik, geçen 20 yılda yapılan çalışmaların, doğru zamanda yapılan doğru yatırımların bir sonucu oldu. Türk vatandaşları olarak AB ülkelerine vize ile girmenin yanı sıra vize alabilmek için de onlarca evrak hazırlamak durumunda kalıyoruz. Şimdi kartlı ödeme sistemlerinde Türkiye geldiği nokta itibariyle AB’nin kapısından içeri girmiş oluyor. Bu yönüyle Onur Konuğu olmak da ayrı bir önem taşıyor” dedi.

  
“TEMASSIZ KARTLARDA ÖNEMLİ İLERLEME SAĞLADIK”

BKM Genel Müdürü Soner Canko, dünyada kartlı ödeme sistemlerinde bir çok ilk uygulamanın Türkiye’de başladığını ifade ederek bunun son örneğinin temassız kart sistemleri olduğunu kaydetti. Canko, “Avrupa’da temassız kredi kartı Türkiye’de başladı. İlk temassız kartı Türkiye olarak biz gerçekleştirdik. Temassız teknolojide şimdiye kadar önemli bir mesafe kat ettik, ama bu yeterli değil.Bu alanda daha yüksek bir potansiyel var.Temassız uygulamalarda önümüz çok açık.Bankalarımız da bu konuda yenilikçi ve yaratıcı uygulamalara imza atıyor” dedi. Türkiye’de son verilerle 3 milyon civarında temassız kart kullanıcısı olduğunu belirten Canko, “Dünyada artık örnek gösteriliyoruz” dedi.

-“2023 NAKİTSİZ BİR DÜNYA OLACAK”-

Canko, Paris’te düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin ödeme sistemlerinin 2012-2023 yol haritasını da açıklarken, zor bir hedef olmakla birlikte Türkiye’de ‘nakitsiz ödemeler dünyası’ yaratma hedefleri olduğunu söyledi. Canko, BKM tarafından yürütülen Bay Bay Nakit kampanyasının çok başarılı olduğunu belirterek “Ödeme sistemlerinde 2012-2023 dönemi hedefimiz, 2023 yılında nakitsiz ödeme yapan bir Türkiye tablosu yaratmak olacak. Bu yolda tüketici ve perakende sektörünü bilinçlendirme çalışmaları yapmamız lazım. Temassız kart uygulamalarında potansiyel büyük. Bunun bir adım sonrası Yakın Alan İletişimi olarak adlandırılan NFC olacak. Bu konuda tüm taraflar yoğun bir çalışma içinde” dedi.


ULUSAL DİJİTAL CÜZDAN GELİYOR

BKM Genel Müdürü Soner Canko, sanal dünyada yapılan işlemleri daha güvenli ve hızlı hale getirmek üzere yeni bir proje başlattıklarını ifade ederek, Ulusal Dijital Cüzdan olarak adlandırdıkları projenin mobil ödeme dünyasına önemli bir boyut getireceğini vurguladı. Canko bu konuda “Ulusal Dijital Cüzdan bu çalışmalar içinde beni en heyecanlandıran bölümü oluşturuyor. 2012’nin ilk çeyreğinde dijital cüzdanla ilgili ilk tanıtımımızı yapacağız. Önce internet üzerinden bunu açacağız, zamanla yapı tüm bankalara açık olacak. Dijital cüzdan, ulusal ve operatör bağımsız bir uygulama olarak yapılandırılacak. Dünyada ilk defa bir ülke sanal dünyada kendi ulusal cüzdanını duyurmuş olacak” dedi.

Dijital cüzdan ile tüm ödeme kartlarının entegre edileceği tek bir cüzdan olacağını ifade eden Canko, “Cüzdanımızda sadece kredi kartları ve banka kartları yok, marka kartları da entegre olacak. Sadece ödemeler değil tasarruflar da bu cüzdan üzerinde yapılabilecek. Bu konunun detaylarını bu aşamada vermek istemiyoruz,2012’nin ilk çeyreğinde projeyi kamuoyuna duyurmayı hedefliyoruz. Amacımız, internet üzerinden yapılan alışverişin süresini kısaltmak, tüketiciye daha hızlı daha kolay ve güvenli işlem yapabilme fırsatı yaratmak olacak” açıklamasında bulundu.

KARTLI ÖDEMELERİN TOPLAM TÜKETİM HARCAMALARINDAKİ PAYI ARTIYOR

Toplantıda sektörel rakamları da değerlendiren Soner Canko, kredi kartı ve banka kartıyla yapılan harcamaların toplam tüketim harcamaları içindeki payında geçen 10 yılda önemli bir artış olduğuna dikkat çekti. Soner Canko, “Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerinin toplam harcamalar içindeki payı 2000 yılında yüzde 8 düzeyinde idi. 2005 yılında bu oran yüzde 18’e çıktı.2011’e geldiğimizde de bu oran yüzde 32 gibi oldukça iyi bir orana ulaştı. Nerdeyse bu sürede dört kata varan bir artış gerçekleşti. İşin en önemli yanı bu gelişmenin hiç kesintiye uğramadan istikrarlı bir şekilde sürmesidir. Avrupa’da bu oran ortalama yüzde 25’ler civarında.2001 krizini biz yaşadık ve 2008’de de dünya krizi yaşanmasına rağmen Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerinin nihai tüketim harcamalarının payı hiç eksiye dönmeden büyüme gösterdi” diye konuştu.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 250 MİLYAR DOLAR

Toplantıda kartlı ödeme sektörünün Avrupa ile kıyaslamalı durumunu da aktaran Soner Canko, Türkiye’nin 1.95 milyon POS sayısı ile Avrupa’da birinci sırada olduğunu, 50 milyona ulaşan kredi kartı ile de ikinci sırada bulunduğunu söyledi. Canko, Türkiye’nin 78 milyon banka kartı sayısı ile üçüncü sırada yer aldığını, toplam 249 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ile de altıncı sırada bulunduğunu belirterek, “Bu pazarı da büyüterek daha ön sıralara çıkmak istiyoruz” dedi. BKM verilerine göre, e-ticaret işlem cirolarında son 5 yılda, yıllık ortalama yüzde 60 oranında büyüme görüldüğü söyleyen Canko, aynı dönemde e-ticaret işlem adetlerindeki büyüme oranın ise yüzde 75 olarak kaydedildiğini belirtti.

BAY BAY NAKİT KAMPANYASINDA 100 BİN FACEBOOK İZLEYİCİSİ

Bankalararası Kart Merkezi tarafından, alışverişlerde nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla, 2004 yılından bu yana sürdürülen bilinçlendirme çalışmalarının “Bay Bay Nakit” kampanyasıyla ivme kazandığını vurgulayan Canko sürdürülen bilinçlendirme kampanyaları sonucu, alışverişlerde banka kartı kullanım oranında, yıllık yüzde 65’lik bir artış sağlandığını söyledi. “Bay Bay Nakit” kampanyasının başlangıcından bugüne kadar olan sürenin, bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında alışverişlerde banka kartı kullanımında yüzde 52 oranında bir artış gözlendiğinin altını çizen Canko,kampanyanın platformu olan www.baybaynakit.com sitesini kampanyanın başlangıcından bu yana 300 bin kişinin ziyaret ettiğini, kampanyanın Facebook sayfasının ise, yine kısa bir süre içinde 100 bin kişiye yaklaşan rekor bir beğeni sayısına ulaştığını ifade etti. Canko, Bay Bay Nakit kampanyasının 12 yıl boyunca devam edeceğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!