192 bin kamu işçisinin alacağı zam oranları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

192 bin kamu işçisinin alacağı zam oranları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 11:28

2017 ve 2018 yıllarını kapsayan çerçeve anlaşmaya göre kamu işçilerine yapılacak zam oranlarını açıklayan Başbakan Yıldırım, “ 2017 yılı için zam oranı ilk altı ayda yüzde 7,5, ikinci altı ayda yüzde 5 şeklinde mutabakata varılmıştır. İkinci yıl birinci yarı da yüzde 3,5, ikinci yarıda yüzde 3,5 olmak üzere kararlaştırılmıştır. Gerek ilk yıl gerekse ikinci yılda gerçekleşen enflasyona göre ayarlama yapılacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Hükümet ve işçi sendikaları 1.5 aydır devam eden kamudaki işçilerin toplu sözleşme zammı konusunda uzlaşma sağladılar.

Buna göre kamu işçileri 2017'nin ilk altı ayında yüzde 7.5, ikinci altı ayı için yüzde 5 zam alacaklar.

Toplu iş sözleşmelerindeki uzlaşmayla ilgili basın toplantısı düzenleyen Başbakan Binali Yıldırım, "200,000 kamu işçisini ilgilendiren 2017-2018 toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşmasını imza aşamasına getirdik. 2017 için zam oranlarında altı ayda yüzde 7.5, ikinci altı ayda yüzde 5 olarak mutabık kalınmıştır" dedi.

Yıldırım şöyle devam etti:

"2018 için kamu işçisi maaşına yapılacak artış, birinci yarıda yüzde 3.5, yine ikinci yarıda yüzde 3.5 olarak belirlendi. İlk ve ikinci yılda gerçekleşecek enflasyona göre maaşlarda ilave ayarlama da yapılacaktır. Enflasyon bu zammın üzerinde çıkarsa, işçimiz ek artış alacaktır."

Haberin Devamı

 MEMUR VE İŞÇİ TABAN ÜCRETLERİ EŞİTLENİYOR

Yıldırım, maaşlara bir sefere mahsus olmak üzere yapılan ek ödeneğin de 500 liradan 750 liraya çıkarıldığını belirtirken, Reuters'ın görüşlerine başvurduğu bir Türk İş yetkilisi, 750 liralık ödemenin işçinin Temmuz maaşına yansıtılacağını, zammın ise Ocak'tan bu yana geçerli olduğunu dile getirdi.

Alt düzeydeki işçi maaşlarıyla ilgili de Yıldırım şu ek bilgileri verdi:

"Brüt çıplak ücreti 3,000 liranın altında olan işçilere bu yaptığımız toplu sözleşme ile 90 lira ilave artış sağladık.. Bu çerçeve artışla en düşük kamu işçisinin maaşı, en düşük memur maaşından az olmayacak. Yani memur ve işçi taban ücretleri eşitlenecek."

Toplantıda açıklama yapan Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, "Bugün imzalanan, Türk-İş sendika çatısı altındaki 35,000 işçinin çerçeve sözleşmesidir. Önümüzdeki günler Hak-İş sendikasına bağlı işçilerle ilgili de imzayı atacağız" ifadesini kullandı.

TÜRK-İŞ'TEN TAŞERON TALEBİ

Arzu ettikleri bir toplu sözleşmenin altına imza attıklarını kaydeden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise "Bundan sonra çözülmesi gereken en önemli sorunlardan birisi taşeron işçilerin durumu. Biz hükümete taşeron arkadaşların devlet çatısı altına alınmasını, devletin de maaş yükünün yüzde 10 daha altını vermesini öneriyoruz" değerlendirmesini yaptı.

 

BAKMADAN GEÇME!