Merkez ‘eylem planı’ dedi dolar 1.80 liraya düştü

Güncelleme Tarihi:

Merkez ‘eylem planı’ dedi dolar 1.80 liraya düştü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Merkez Bankası’nın çarşamba günü yapacağı toplantıya yönelik açıklaması döviz üzerinde baskı oluşturdu dolar 1.80 liraya geriledi.

Haberin Devamı

TL’de fonlama maliyetinin artmasıyla birlikte bankacılık hisselerine gelen satışlarla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 0.94 oranında değer kaybetti. Küresel piyasalarda artan risk iştahına paralel olarak dün Merkez Bankası’nın TL’nin değerini önemli ölçüde güçlendirecek 5 maddelik eylem planı açıklayacağı yönündeki duyurusu, doların gerilemesini sağladı. Güne 1.83 liranın üzerinde başlayan dolar, Merkez’in açıklamasıyla inişe geçti ve 1.8080 liraya kadar geriledi. Dolar bugün valörlüde 1.81 liradan işlem gördü. Serbest piyasada ise 1.8120 liradan kapandı.
Merkez Bankası’nın hamleleri ile değerlenmeye başlayan ve TL’de artan fonlama maliyeti sermaye piyasasında bankacılık hisseleri üzerinde satışa neden oldu. Güne 57.023 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi gün içinde 55.451 puana kadar indi. Kapanışa doğru toparlanan endeks günü yüzde 0.94 kayıpla 56.259 puandan tamamladı.

Haberin Devamı

TL’de 5 maddeli ‘plan’ yarın açıklanacak

MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, yarın beş maddeli eylem planını açıklayacak. Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruya göre, raporun tanıtımı amacıyla yarın toplantı düzenlenecek.  TL’nin değerini önemli ölçüde güçlendirecek fiyat istikrarı, faiz  politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan beş maddeli bir eylem planı hakkında da bilgi sunulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!