Depremde ‘twit’ atıp hayatı kurtarılan oldu

Güncelleme Tarihi:

Depremde ‘twit’ atıp hayatı kurtarılan oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2011 00:00

Van’daki depremde enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için teknolojik imkanlar da seferber edildi.

Enkaz altındakilerin Twitter’daki mesajlarıyla yerleri tespit edilirken, cep telefonu sinyalinden de yararlanıldı. 7.2 şiddedindeki depremin ardından haberleşme ilk ihtiyaç olarak ortaya çıkarken, cep telefonu operatörleri bölgeye seyyar baz istasyonu gönderip ücretsiz aramalara da izin verdiklerini açıkladı.
Google’dan kişi bulucu
Google ise, bölgede bulunan yakınlarına erişmeye çalışan kişilere yardımcı olabilmek için ‘Google Kişi Bulucu- Person Finder’ hizmeti Türkçe olarak kullanıma açtı. ‘Google Kişi Bulucu’ hizmetinden faydalanmak için ‘http:turkey-2011.googlepersonfinder.appspot.com’ adresi ziyaret edilebiliyor.
Öte yandan İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren de, cep telefonu sayesinde enkaz altından kurtarılan pek çok insan olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Baz istasyonları sadece haberleşme aracı değil, hayat kurtarma aracı olarak da kullanılabiliyor. Operatörler mobil baz istasyonlarını bölgeye sevkettiler. Başvuruda bulunanlara Jandarma ve İçişleri Bakanlığı cep telefonunun sinyalinden bulma hizmeti veriyor. Cep telefonu enkaz altında kırılmış olsa bile son sinyali verdiği yere bakılıyor.”
Kesintisiz internet
GSM operatörleri deprem bölgesindeki müşterileri için imkanlarını seferber ederken TTET de, bölgede bir internet erişim merkezi kuruyor. Deprem bölgesinde bulunan Wi-Fi noktalarından üç ay bedava internet hizmeti sunacak olan TTNET, bu noktalardan sunduğu hizmetin hızını artıracak. Turkcell Superonline da, depremin ardından zor günler geçiren Van’daki bireysel ve küçük orta ölçekli kurumsal abonelerinin iletişim ve bilgi edinme ihtiyaçlarını desteklemek amacıyla internet hizmetini ekim ayı başından geçerli olmak üzere, yıl sonuna kadar ücretsiz olarak sunacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!