İSEGEV, anne Erdoğan’la gündeme oturdu, bağışlar öğrencileri sevindirecek

Güncelleme Tarihi:

İSEGEV, anne Erdoğan’la gündeme oturdu, bağışlar öğrencileri sevindirecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2011 00:00

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın annesi Tenzile Erdoğan’ın vefatının ardından bağışta bulunulmasını istediği İSEGEV, başta kız öğrenciler olmak üzere gençler için çalışıyor. Kurucuları arasında eski Enerji Bakanı Hilmi Güler ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in yer aldığı, başkanlığını Erdoğan’ın yakın arkadaşı Ahmet Ergün’ün yaptığı İSEGEV “Gönülden topluma” sloganıyla öne çıkıyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün toprağa verilen annesi Tenzile Erdoğan’ın vefatının ardından çiçek gönderilmesi ve taziye ilanı verilmesi yerine bağışta bulunulmasını isterken, bu bağışların adresi olarak da İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’nı (İSEGEV) gösterdi. Başbakanlık’tan yapılan bu açıklamadan sonra telefonları susmayan İSEGEV, 1996 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Adından da anlaşılacağı üzere İSEGEV, ağırlıklı olarak kız öğrenciler olmak üzere eğitim gören gençlere destek oluyor.

Vekil, bakan, yönetici

Kurucuları arasında, daha önceki AK Parti hükümetlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapan Dr. Mehmet Hilmi Güler, 23’üncü dönem milletvekillerinden Mehmet Mustafa Açıkalın, halen İstanbul Büyekşehir Belediyesi Genel Sekreterliği yapan Prof. Adem Baştürk, Türk Hava Kurumu (THK) Fatih Şubesi’nin yanı sıra başka vakıflarda da yöneticilik yapan Necmettin Üçyıldız, İBB’de Başkan Vekilliği, 22’nci dönem milletvekilliği yapmış olan Ali İbiş, geçen yıla kadar YÖK Yürütme Kurulu’nda görev alan Prof. İzzet Özgenç ve daha önce İstanbul milletvekili, bu dönem de Ordu milletvekili olarak Meclis’e giren ve halen İçişleri Bakanı olan İdris Naim Şahin yer alıyor.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın yakın arkadaşı

İSEGEV’in Başkanlığını ise Ahmet Ergün yürütüyor. Ergün, Başbakan’ın çocukluk arkadaşı, bir dönem başdanışmanı olarak anılan bir isim. Öyle ki Erdoğan ‘şiir davası’ndan Pınarhisar Cezaevi’nde yattığı dönemde yakınındaki birkaç dostundan biri de Ergün. Başkan Ergün, İSEGEV’in kuruluşunu “Gönülden Topluma sloganı ile gönlü hizmet aşkıyla dolu bir grup gönüldaşımız ile beraber eğitim yolculuğumuza çıkmaya karar verdik” şeklinde anlatıyor. Vakfın sitesinde ayrıca, kuruluş tarihçesinde şöyle deniliyor: “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından, üniversite eğitimlerini tamamlamak üzere İstanbul’a gelen gençlere milli ve manevi değerler kazandırmak,barınma ihtiyaçlarını karşılamak, geleceklerini inşa etmek için ‘Gönülden Topluma’ sloganı ile 1996 yılında, bir grup hizmet gönüllüsü aydınımız tarafından ‘İSEGEV’ İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı kuruldu.”

Haberin Devamı

Başbakan’ın kendi sesinden şiiri dinletiyorlar

İSEGEV’in internet sitesinde “Başbakanımızın önemli ricası” başlığıyla bağışların yapılabileceği hesap numarasının bilgilerine ulaşmak mümkün. “Başımız sağolsun Tenzile Anneyi kaybettik” diye açılan bölümde ise İbrahim Sadri’nin “Bizim Yaşadığımız” adlı şiiri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kendi sesinden dinlenebiliyor. Başbakan Erdoğan’ın yıllar önce seslendirdiği bu şiirin son mısrasında “pencere kenarlarında oğullarını bekleyen anaları” deniliyor. Bu sözler Erdoğan’ın, 1994 yılında Hürriyet’ten Fatma Aksu ile yaptığı röportajdaki sözlerini hatırlatıyor. Başbakan Erdoğan, o röportajda “Anarşinin yoğun olduğu günlerde, eve geç gelmem onu çok üzüyordu. Anneme, her ne kadar silahlı eylemlere karışmadığımı söylesem de, o benim için endişeleniyor, ben gelinceye kadar gözüne uyku girmiyordu. Bugün bile sevgili anacağım hâlâ yolumu gözler” derken, anne Tenzile Erdoğan, o günleri şöyle anlatmıştı: “Evimizin iki tarafı balkondu. Bir tarafa çıkarım silah sesleri, gır gır gır gır... Diğer tarafa çıkarım yine aynı gır gır gır, gır... Her yerden kulakları sağır edercesine silah ve patlama sesleri. Nasıl dayanırsınız bu acıya... O kötü anarşi zamanları. Her gün bir şey duyuyorsunuz. Yüreğim ağzımda bekliyordum Tayyibimi...”

Haberin Devamı

Bizim yaşadığımız adlı şiirden
 
Bizim de yaşadığımız hayattır kardeşim
Biz de soluk alıp vermedeyiz
Yani her insan
gibi sevmekteyiz, sevilecek şeyleri
Mesela
Bir kır çiçeğini
Çimeni toprağı börtü böceği
Kurban bayramlarında kınalı koçları
Başları el oyası işlemeli yemeni ile kapalı
Bembeyaz saçlı
kırış kırış alınlı
Pencere kenarlarında oğullarını bekleyen anaları.

Geleceğin annelerinin gelişimine katkı sağlıyor

VAKIF hakkında bilgi almak üzere görüştüğümüz Hilmi Güler ve İzzet Özgenç, tüm gençleri kucaklamak üzere kurulduğunu vurgularken, Başkan Ahmet Ergün İSEGEV’in çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor: “Toplumun en önemli mihenk taşı aile idi bizler için. Ailenin şekillendirici unsuru ise geleceğin anneleri olacak genç kızlarımız... İşte bu safhada kızlarımızın hem yüksek öğrenimleri noktasında hem de gelecekte yüklenecekleri misyonları doğrultusunda, gelişimlerine katkıda bulunmak niyeti ve gayesi ile adımlarımızı güçlü, emin ve kararlı bir biçimde atmaya başladık. Anadolumuzun değişik bölgelerinden İstanbul’a yüksek öğrenimlerini tamamlamak üzere gelen genç kızlarımıza aile sıcaklığını, konforunu hissedebilecekleri, sağlıklı, güvenli ve huzurlu mekanlar sağlamak maksadı ile 1996 yılından itibaren İSEGEV-İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı çatısı altında niyetlerimizi icraatlara dönüştürdük.”

Haberin Devamı

İstanbul’da 5 kız yurdu bulunuyor

BAŞKAN Ahmet Ergün’ün “Gönüllerimizde yeşeren tohumlar yurtlarımız ile fidana, toplumumuzun bireyleri genç kızlarımız ile çınara dönüştü” dediği İSEGEV vakıflarının ilki, 1996 yılında Kadıköy Hasanpaşa’da kuruluyor. Ardından Fatih’te Cerrahpaşa, Başakşehir’de Başakşehir 1, Başakşehir 2’de açılan yüksek öğrenim kız öğrenci yurtlarına son olarak 2010 yılında Hadımköy’deki yurt ekleniyor. Ergün’ün verdiği bilgilere göre, İstanbul’un değişik bölgelerine yayılan İSEGEV, zaman içerisinde Türkiye sınırlarını da aşarak, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenci kızlara hizmet sunuyor.

Misyonu gençlerin tekamülüne katkı

Haberin Devamı

İSEGEV’in çalışmaları kız öğrencilere hizmet vermeye yoğunlaşsa da kurucularından Hilmi Güler ve İzzet Özgenç’in dediği gibi, vakfın misyonu tüm gençleri kapsıyor. İSEGEV’in misyonu şu sözlerle anlatılıyor: “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin maddi, manevi, kültürel, sanatsal, edebi, teknik, sosyal ve sportif alanlardaki eğitimine, öğretimine ve tekamülüne katkıda bulunmak, gençleri gelecekte üstlenecekleri görevlerin önemi konusunda bilinçlendirmek, yaşam ve eğitim kalitelerini yükseltmek, özgüvenlerini pekiştirmek, dünya gençliği arasında farkedilir duruma gelmelerini sağlamaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!