Marketten para çekme dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Marketten para çekme dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2011 14:26

Banka kartlarıyla hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği yeni bir dönem başlıyor. Yeni uygulamaya göre tüketiciler büyük süpermarketler ile benzin istasyonlarda alışveriş yaparken aynı zamanda isterlerse nakit çekme işlemi de gerçekleştirebilecekler. Bu işlem için en az 10 TL alışveriş yapılması gerekirken, en fazla da 100 TL nakit çekilebilecek.

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, 2011 yılını banka kartlarının yılı olarak belirlediklerini ve kapsamda bankalarla işbirliği halinde çok önemli mesafeler kat ettiklerini belirterek, “Bu gelişmeyle hem bankaların, hem üye işyerlerinin, hem tüketiciler hem de tüm ekonominin kazanacağı yepyeni bir dönem başlıyor” dedi.

Berna Ülman, Avrupa genelinde banka kartlarının alışverişlerde kullanım oranının yüzde 65, Türkiye’de ise yüzde 5 olduğunu belirterek, “Amacımız, Avrupa’daki bazı pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımında bir denge kurmak. Kart adedi olarak baktığımızda 47 milyon adet gibi önemli bir rakamla karşı karşıyayız. Ancak toplam kartlı işlemler içinde yaratılan ciro payı düşük düzeylerde. Son dönemdeki gelişmeler bu konuda bizi yüreklendiriyor. Banka kartı ile yapılan işlemlerin payı her 100 TL’lik alışverişte daha önceki dönemde 3 TL iken şimdi bu rakam 11 TL’ye kadar çıktı” dedi.

İLK AŞAMADA BÜYÜK SÜPERMARKETLER VE BENZİN İSTASYONLARI OLACAK

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak, hem alışveriş hem de nakit çekme işleminin birlikte yapılabileceği uygulamanın ilk aşamada büyük süpermarketler ile benzin istasyonlarda geçerli olacağını belirterek, “Bu konuda hem perakende sektörüyle hem de bankalarla görüşmelerimiz sürüyor. Bu yılın son çeyreğinde bu uygulamayı başlatmış olacağız. Görüşmeler sonuçlandıkça bu yeni uygulama dalga dalga yayılacak” dedi. Üye işyerlerine ciro artışı sağlarken, tüketicilerin de hız ve kolaylık avantajını elde edeceklerini vurgulayan Kurak, “İşyerlerinin birer nakit çekim noktasına dönüşmesini de istemeyiz. Bu nedenle en az 10 TL alışveriş gerekli olacak ve en fazla da 100 TL çekilebilecek. Nakit çekim için bir komisyon uygulanmayacak” dedi.

Yaptıkları araştırmalarda tüketicilerin yüzde 90’ının POS’tan alışveriş ve para çekme özelliğini olumlu karşıladığını, yüzde 58’inin ise bu hizmeti kullanacağını söylediğini belirten Kurak, bu hizmeti kullanacağını bildirenler arasında öne çıkan iki tüketici grubunun yüzde 80 ile öğrenciler, yüzde 65 ile ise banka kartlarını daha önce alışverişlerde kullananlardan oluştuğunu ifade etti. Bu özelliğin, üye işyerlerine de önemli faydalar sağlayacağını kaydeden Kurak “Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı bu hizmet sunulduğu takdirde her zaman alışveriş yaptığı marketlere daha sık gideceğini, yüzde 45’i müşterisi olduğu marketlerden daha çok harcama yapacağını belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 70’i ise bu hizmeti sunan marketleri daha yenilikçi ve müşteri odaklı olarak algılayacağını söylüyor. Tüketiciler bu hizmeti katma değerli hizmet olarak algılıyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!