Yetkisiz işlem 2 milyar dolara mal oldu

Güncelleme Tarihi:

Yetkisiz işlem 2 milyar dolara mal oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2011 10:43

İsviçreli banka UBS’in, yatırımcı bankacılığı biriminde yetkisi olmayan bir çalışan tarafından yapılan işlemler 2 milyar dolar zarara neden oldu. Bu kayıp nedeniyle bankanın üçüncü çeyrekte zarar açıklayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Gerçekleştirilen işlemleri incelemeye aldıklarını açıklayan UBS’in hisseleri, haberin ardından yüzde 10'a yakın değer kaybetti.

 

UBS’den yapılan açıklamada, “Bankamız, yatırım bankacılığı biriminde, yetkisi olmayan bir işlemci tarafından gerçekleştirilen bir işlemden dolayı zarar ettiğini fark etmiştir. Bu işlem şu anda inceleme altında olsa da UBS olarak zararın 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu tahmin ediyoruz” denildi.

   

ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BİLANÇOSUNU ETKİLEYEBİLİR

 

Açıklamada, yapılan bu yetkisiz işlemin UBS’in 2011 üçüncü çeyrekte zarar açıklamasına neden olacağına da dikkat çekildi.

 

Haberin Devamı

UBS, diğer taraftan yapılan işlemden dolayı, müşterilerinin hesaplarının zarar görmediğini açıkladı.

 

Bu haberden önce, UBS maliyet azaltma planları dahilinde, 3 bin 500 çalışanını işten çıkaracağını açıklamıştı.  

 

Yatırım bankacılığı, euro bölgesinde ve ABD'deki borç sorunlarının ticareti yavaşlatmasının yanı sıra 2008 yılındaki küresel finansal krizden sonra bankaları gelecekteki şoklara karşı korumak için daha fazla sermaye tutmaya zorlayan düzenlemeler nedeniyle küresel çapta olumsuz etkileniyor.

2008'DEKİ OLAYI HATIRLATTI

UBS'deki olay 2008 yılında Fransa'da Societe Generale bankası çalışanı Jerome Kerviel vakasını akla getirdi. Kerviel'ın hatalı işlemi sonucu banka 4.9 milyar euro zarar etmişti.

Mahkeme, emniyeti suistimal, yetkisi olmamasına rağmen bilgisayar üzerinden işlemlerde bulunmak ve sahtekarlıktan suçlu bulduğu Kerviel'a 2 yılı tecilli toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırmış ve 4.9 milyar euroyu ödemesine hükmetmişti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!