Güney Kore’yle ‘serbest ticaret’ çözüldü, Hyundai yatırımının önü açıldı

Güncelleme Tarihi:

Güney Kore’yle ‘serbest ticaret’ çözüldü, Hyundai yatırımının önü açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, G. Kore’yle serbest ticaret anlaşması düğümünün çözüldüğünü söyledi. Böylece Hyundai’nin yeni yatırımının önü de açıldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Güney Kore ile uzun süredir üzerinde çalıştığı Serbest Ticaret Anlaşmasında (STA) düğüm nihayet çözüldü. Güney Kore’de temaslarda bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, STA önündeki engellerin ciddi anlamda kaldırıldığını söyledi. Bu gelişme, Türkiye’de yeni yatırım ve model üretim için STA şartı koşan Koreli otomotiv devi Hyundai’nin de önünü açmış oldu. STA’nın imzalanmasıyla artık Türkiye aleyhine olan dış ticaretin dengelenmesi hedefleniyor. Güney Kore  ziyaretinin ikinci gününde Kara, Ulaştırma ve Denizcilik İşleri Bakanı Kwon Do-Youp ve Posco firmasının CEO’su ile görüşen Çağlayan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çağlayan, özetle şunları söyledi:
Engeller ciddi anlamda kalktı
Serbest Ticaret Anlaşması konusuyla ilgili Kore Ticaret Bakanı ile geçtiğimiz yıl Türkiye’de toplantı yapmıştık. Güney Kore’de olan anlaşmada da tıkanıklıklar, görüş ayrılıkları ve müzakerelerde aksamalar vardı. Birçok sorunu dün (önceki gün) itibariyle çözdük. STA’nın önündeki engelleri kaldırmış durumdayız.
Balans bozukluğu dengelendi
STA birçok Güney Koreli firmanın yatırım yapmasını sağlayacak. Aramızdaki balansı bozuk ticaret hacmini dengeli hale getirecek. 1 satıyoruz 16 alıyoruz. Ama gördük ki biz Güney Kore’nin ithalatında ciddi pay alabiliriz. STA’da hizmetle ilgili kısmı kısa sürede hazırlanıp imzaya hazır hale gelecek. Ümit ediyorum ki herhangi bir tıkanıklık olmadan sonuçlanacak. Dengesiz olan ticaret, dengeli hale gelecektir.
Tıkanıklığı çözmüş durumdayız
STA’yı bu yıl bitirmeyi hedefliyoruz. Önemli oranda mutabakata varmış durumdayız. Gerek indirim süresi gerekse indirim oranlarıyla ilgili tıkanıklığı çözdük. Vermiş olduğumuz hedefler doğrultusunda bunlar devam edecek ve mal ticaretiyle ilgili kısmı tamamlanmış olacak. Böylece yatırımlar Türkiye’ye gelecek.

Haberin Devamı

1.5 milyar dolarlık üretim artık Türkiye’ye kayacak

ZAFER Çağlayan, çok kısa süre içinde Güney Kore’den 1.5 milyar dolarlık Türkiye’nin şu anda üretmediği, ithal edilen bir ürünün yatırımının geleceği mesajı verdi. Çağlayan, şunları söyledi: “1.5 milyar dolar civarında yatırımı Güney Kore’den Türkiye’ye çekeceğiz. Bu yatırımlarla bir taraftan ithal ikamesini yapıyor, diğer taraftan dış ticaret açığını kapatıyoruz. İki yatırımın yolda olduğunu ifade etmiştim. Yatırımların isimlerini vermiyorum. Çünkü birçok ülke bu yatırımların peşinde.”

Haberin Devamı

15 milyon öğrenciye yerli tablet geliyor

ZAFER Çağlayan, FATİH Projesi kapsamında 15 milyon öğrencinin faydalanacağı tablet bilgisayarların Türkiye’de üretilmesi için girişimlerin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “FATİH Projesi çerçevesinde yapılacak olan çalışmalarda ithal eden konumda değil bunu Türkiye’nin yapması konusunda gerek ABD’de gerek Güney Kore’de işbirliği arayışı içindeyiz. Ciddi alım yapılacak bir konuda bunun ithalatını yapmayacağız. Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız.”

Posco, tek atımlık barutunu kullandı

ZAFER Çağlayan, Güney Kore’de Posco CEO’su ile yaptığı görüşmeyle ilgili, “28 Eylül’de Assan firmasıyla Posco’nun Türkiye’de yapacağı 350 milyon dolarlık yatırımın temelini atacağız. 200 bin ton soğuk paslanmaz çelik üretimi yapılacak. Türkiye üzerinden başka ülkelere ihracat da yapılacak. Posco’nun birçok şirketin sıkıntıya düştüğü ortamda tek atımlık barutunu Türkiye’de kullanması bizim için önemliydi. Onlara, ‘Türkiye’ye 200 bin tonluk yatırım yapıyorsunuz. 1 milyon tona çıkarın’ dedik.  Böyle olursa yatırım miktarı da yaklaşık 1 milyar dolara çıkmış olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!