İngilizler satıyor Ruslar alıyor

Güncelleme Tarihi:

İngilizler satıyor Ruslar alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 13:03

Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle İngilizlerin, Ege'nin kıyı kesimindeki daha önce aldıkları konutlarını daha ucuza sattığı veya satışa çıkardığı belirtildi.

Haberin Devamı

Güney Ege'de konut edinen çoğunluğu İngiliz olan yabancılar, Avrupa'daki kriz nedeniyle önlerini göremediği için Türkiye'deki mülklerini satışa çıkardı. Marmaris'in de aralarında bulunduğu bölgede, İngilizler'in yerine ise Rusların hızlı bir şekilde mülk edinmeye başladığı kaydedildi.

Marmaris'in İçmeler beldesinde faaliyet gösteren ve genelde yabancı müşterilere yönelik çalışan Cartier Emlak'ın sahibi Zülfikar Soyvural, AA'ya yaptığı değerlendirmede, İngilizlerin yüzde 90'ına yakınının Marmaris'teki evlerini satışa çıkardığını bildirdi.

İngilizlerin parasının bir kısmına Türkiye'de ev satın aldıktan sonra kalan kısmını ise faize yatırarak rahat bir hayat sürdüğünü anlatan Soyvural, “Türkiye'de faizler düşünce ve Türk parası değerlenince yabancıların düzeni bozuldu. Avrupa'daki krizle birlikte konut fiyatları düştü. Buradaki fiyata ülkelerinde de ev satın alabileceklerini anladılar. Marmaris'teki evlerini satıp, ülkelerinde konut almaya çalışıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Soyvural, son zamanlarda Rus müşterilerde gözle görülür bir artış sağlandığını ifade etti.

YABANCILARA SATIŞ

Marmaris Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ateş şse Marmaris'te mülk edinen yabancı kişi sayısının yaklaşık 3 bin olduğunu söyledi.

Yabancıların Türkiye'de mülk sahibi olmasında bazı kısıtlamalar bulunduğuna dikkati çeken Ateş, yabancı uyruklu kişilerin imar planı olmayan köy gibi yerleşim yerlerinde arazi ve konut satın alamadığı bilgisini verdi.

BU SENE HİÇ SATIŞ YAPAMADIK

Geçmiş yıllarda tavan yapan yabancılara mülk satışının bitme noktasına geldiğini belirten Ateş, “Marmaris'te yabancılara konut satışı tamamen durdu. 2008 yılında Avrupa'da başlayan krizin etkilerini Marmaris'teki emlakçılar olarak bu yıl daha fazla hissetmeye başladık. Bu yıl şuana kadar bizim şirketimizin hiçbir Avrupalı'ya konut satışı olmadı. Artık yabancılar daha önceden satın aldıkları yerlerini daha ucuza satıyorlar. Şuanda bir çok yabancı villalarını satışa çıkarmış durumda” dedi.

BOŞLUĞU RUSLAR DOLDURMAYA BAŞLADI

Ateş, yabancılara konut satışının düşmesinde ekonomik kriz kadar müşterilerin kandırılarak fahiş fiyatlarda satışlar yapılmasının da etkili olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Marmaris ve Fethiye gibi sahil kesimlerinde geçtiğimiz yıllarda yabancılara mülk satışında adeta patlama yaşandığına işaret eden Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O dönem satışlar çok iyi idi. Günde en az iki yabancı müşteriye satılık yerleri gezdiriyorduk. Ancak emlakçılık piyasasında gerekli kontrol mekanizmaları olmadığı için işin ehli olmayan kişiler de emlakçılık yapmaya başladı. Turcular, garsonlar bile yabancılara emlak satmaya başladı. Böyle olunca da yabancılar fahiş fiyatlardan konut edindiler. 100 bin euroluk bir evi, 150 bin euroya sattılar. Yerleştikten sonra etrafındaki evlerin fiyatlarını öğrenen yabancı, kandırıldığını anladı. Bu da bir güven bunalımına neden oldu.”

Haberin Devamı

Bölgelerinde İngilizlerin çekilmeye, ortaya çıkan boşluğu Rusların doldurmaya başladığını dile getiren Ateş, Rus müşteri sayısında daha fazla artış olmasını beklediklerini kaydetti.

EMLAKÇIYI ARADAN ÇIKARMAYIN

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara da uyarılarda bulunan Hasan Ateş, “emlakçıyı aradan çıkarma” düşüncesinin çok yanlış olduğunu belirtti.
Ateş, şunları ifade etti:

“Ev alacak bir çok Türk müşteri, emlakçıyı aradan çıkartarak mal sahibi ile anlaşmaya çalışıyor. Bu sayede emlakçıya komisyon vermeyerek karlı çıkacaklarını düşünüyorlar. Tam tersi mal sahibi ile görüşen alıcı eve daha fazla para ödemek zorunda kalıyor. Örneğin ev sahibinin 120 bin liraya satışa çıkardığı evi biz kendisini ikna edip, piyasanın durumu hakkında bilgi vererek ancak 110 bin lira edeceğini söylüyoruz. Böylece evi bizim aracılığımızla alan kişi komisyon ödediğin de bile daha karlı çıkıyor.”

Haberin Devamı

Emlakçıların satıştan önce sözleşme imzalattığını hatırlatan Ateş, bu sözleşme sayesinde alıcının da satıcının da her hangi bir sorun çıktığında mağdur olmadığını sözlerini ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!