Büyüme hedefini aşarız

Güncelleme Tarihi:

Büyüme hedefini aşarız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 15:34

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2011 büyüme rakamının Orta Vadeli Programdaki yüzde 4,5 olan hedefin üzerinde olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, A Haber Televizyonunda katıldığı programda, Türkiye ve dünyadaki son ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

İMKB'de yaşanan düşüşe değinen Bakan Yılmaz, Türkiye borsasının finansal anlamda yeterince derinliği olmayan ve anlık gelişmelere oldukça duyarlı bir borsa olduğunu söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin nereye gittiğini görmek için sadece borsaya bakmanın yanlış olduğunu anlatan Yılmaz, “Makro ekonomik değerlere bakmak lazım. Üretim, istihdam, dış ticaret, yatırım...vs nereye gidiyor. Bütün bu göstergelere bakarak orta ve uzun vade için daha doğru bir perspektif elde edebiliriz” diye konuştu.

Türkiye'nin dünyaya entegre bir ülke olduğunu, dolayısıyla dünyada ve özellikle Avrupa'daki gelişmelerin Türkiye'yi etkilediğini ifade eden Yılmaz, fakat Türkiye'nin krizin odağında olan ülke olmadığını belirtti. Türkiye'nin temelleri sağlam, bankacılığı sağlam, mali disiplini olan, borçluluk oranları düşme eğiliminde, siyasi istikrarı bulunan bir ülke konumunda bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Dolayısıyla Türkiye inşallah bu krizden nispi konumunu güçlendirerek çıkacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ekonominin 2008'de küresel kriz testinden geçtiğini ve dışarıdan kaynak kullanmadan hızlı bir şekilde krizin etkilerini atlattığını belirten Kalkınma Bakanı, “Türkiye ekonomisi 2008'de küresel krizin testinden geçti. Şimdiki süreçten de ben inanıyorum ki Türkiye çok sağlıklı bir şekilde çıkacaktır. Kısa vadede etkileri elbette olacaktır. Ama orta ve uzun vadede etkilerini atlatacaktır” diye konuştu.

Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ekonomi toplantısında Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelerin detaylı bir şekilde analiz edildiğini ve bunun olabilecek yansımalarının değerlendirildiğini kaydeden Yılmaz, “Başbakanımızın altını çizdiği 'kriz tellallığı yapanlar, kriz çığırtkanlığı yapanlar var. Karamsar bir hava oluşturup bunlardan çıkar elde etmeye çalışanlar var. Bunların tuzağına düşmeyelim' diyor Sayın Başbakanımız” dedi.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ NOTU

ABD ve İtalya'nın kredi derecelendirme kuruluşları konusunda bir soruşturma yapma kararı aldığının hatırlatılması üzerine Bakan Yılmaz, öteden beri Türkiye'nin bu kredi notlarını hak eden bir ülke olmadığını söylediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi hala yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine getirmediğini belirten Yılmaz, “Türkiye'ye bu anlamda bir haksızlık yapıldığı kanaatindeyiz. Şimdi başka ülkelerde kredi derecelendirme kuruluşlarına karşı seslerini yükseltmeye başladı, bence Türkiye kadar haklı değiller bu ülkeler” dedi.

Objektif göstergelere bakıldığı zaman Türkiye'de birçok göstergelerin iyiye doğru gittiğini ve Türkiye'nin küresel krizden dış dünyadan hiç kaynak kullanmadan çıktığını vurgulayan Yılmaz, küresel kriz ortamında birçok kredi derecelendirme kuruluşunun iyi not almadığını ve çok iyi olarak değerlendirdiklerini ekonomilerin çok parlak olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Yılmaz, “Bence bu iş pek soruşturmalarla olabilecek bir şey değil. Fakat şunu bilmek lazım, esas olan piyasa aktörlerinin algılarıdır. Bu da notlara er ya da geç yansıyacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

YIL SONU BÜYÜME HEDEFİ 4,5'UN ÜSTÜNDE OLUR

Türkiye'nin ilk çeyrekte rekor düzeyde bir büyüme performansı gösterdiğini fakat diğer çeyreklerde bir miktar yavaşlama görüleceğini kaydeden Yılmaz, Orta Vadeli Programda bu yıl için büyüme hedefinin yüzde 4,5 olduğunu ama rakamın bunun üstünde olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Yılmaz, “2011 büyüme rakamı yüzde 4,5'un üzerinde bir rakam çıkacaktır. 2014'e kadar olan Orta Vadeli Programı ilan ettiğimizde yeni rakamı göreceğiz” dedi.

CARİ AÇIK İÇİN REFORMLAR ÖNEMLİ

İzlenmesi gereken en önemli konunun cari açık olduğunu belirten Cevdet Yılmaz, cari açığın bu kadar yüksek seyretmesini sağlıklı bulmadıklarını ve bunun giderek daha düşük seviyelere çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Cari açığı yükselten en önemli sorunlardan birinin enerji ithalatı olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, “Enerji ithalatı cari açığımızı çok etkiliyor. Nükleer, yenilenebilir enerji ve daha fazla yerli kaynak kullanarak enerji üretmemiz çok önemli. Bu konudaki çalışmaları biliyorsunuz” diye konuştu.

Carı açığı artıran bir diğer önemli faktörün ise ara malı ithalatı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, arama malının önemli bölümünü içeriden üretilmesi gerektiğini, dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu konuda adımlar atılacağını kaydetti.

GAP EYLEM PLANI 2012 SONUNDA TAMAMLANACAK

GAP'ın sadece bölge için Türkiye için önemli projelerden biri olduğunu anlatan Yılmaz, GAP'ın tarım sektöründe Türkiye'yi bir üst lige taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Yılmaz, Silvan Projesi haricinde GAP Eylem Planının tamamlanmış olacağını fakat 2012 sonrasında da GAP bölgesinde atılacak adımların devam edeceğini bildirdi. Söz konusu projeyle GAP bölgesinin altyapısında muazzam bir dönüşüm olduğunu belirten Yılmaz, bunun mutlaka özel sektör yatırımlarıyla pekiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Yılmaz, bölgede yaşanan terör olaylarının bölge imajını bozduğunu ve yatırımcının gelmesine engel olduğunu ifade ederek, “Belli yerlerde yaşanan terör hadiseleri bölgenin havasını yansıtmıyor. Fakat yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Biz terör olsun olmasın, kim ne yaparsa yapsın doğru bildiğimiz şeyleri yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!