Yeni bir resesyon engellenemez

Güncelleme Tarihi:

Yeni bir resesyon engellenemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 16:45

Yaptığı başarılı tahminler nedeniyle adı Kriz Kahini olarak anılmaya başlayan ekonomist Nouriel Roubini, Financial Times gazetesindeki yazısında, kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un ABD’nin kredi notunu indirmesini yorumladı ve bu kararın ardından yeni bir resesyonun önüne geçmenin imkansız olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Roubini’nin yazısından satır başları şöyle:          

  

“Birçok gelişmiş ülkede, 2011’in ilk yarısında, büyüme yavaşladı. Duruma iyimser yaklaşanlar, bunun geçici bir süreç olduğunu düşündü. Ancak bu iyimserlik şimdi dağılmış gibi görünüyor. Geçen hafta yaşanan panikten önce bile, ABD ve diğer gelişmiş ülkeler ikinci bir ciddi resesyon sürecinin başlayıp başlamayacağı konusunda fikir ayrılığı yaşıyordu.

 

“ABD’den gelen son veriler, karabulutları beraberinde getirdi. Ülkede yeteri kadar istihdam sağlanamadı, büyüme zayıf kaldı ve üretim ve tüketimde rakamları daha önceki seviyelerini koruduğu görüldü. Konut sektöründeki sıkıntılar devam ediyor. Tüketici ve üretici endeksleri sürekli düşüyor”

 

Haberin Devamı

“Bütün bunlar yetmezmiş gibi, euro bölgesinde ekonomi küçülmeye devam ediyor. Ya da hiç büyümüyor. Yakın bir zamanda İspanya ya da İtalya’nın belki de ikisinin piyasaların güvenini tamamen kaybetme olasılığı çok yüksek. Yunanistan’ın aksine, Portekiz ve İrlanda kurtarılmayacak kadar büyük ülkeler. Bu arada, İngiltere kemer sıkma önlemleri nedeniyle hızlı büyüyemiyor.

 

“Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’s’un ABD’nin kredi notunu düşürmesi, tam da piyasalarn karıştığı ve ekonomik zayıflığın daha geniş cari açıklarla arttığı bir döneme denk geldi.     

 

ABD HAZİNE TAHVİLLERİ ELDEKİ EN İYİ TERCİH

 

“Kulağa ironik gelse de, S&P’nin kararının ardından bile ABD Hazine tahvilleri, dünyanın en az çirkin güvenli varlığı olmaya devam edecek.

 

“Diğer yandan ABD’de parasal gevşeme umutları, ülkenin batısında hedeflerin oldukça üzerinde olan enflasyon yüzünden kısıtlamalarda uğradı. ABD Merkez Bankası (Fed), büyük bir ihtimalle üçüncü bir parasal gevşeme programı başlatacak ancak o zamana kadar iş işten geçmiş olacak. 2010’da açıklanan 600 milyar dolarlık ikinci parasal gevşeme paketi ve yaklaşık 1 trilyon dolarlık vergi kesintileri ve borç takasları ekonomik büyümeye yalnızca yüzde 3’lük bir katkı sağlayabildi. O da sadece bir çeyrek için. Üçüncü çeyrekte ABD ekonomisi yine küçüldü.

 

Haberin Devamı

“ABD’ye ihracat da yardımcı olmayacak. Çünkü bütün gelişmiş ülkelerin şu anda daha zayıf kura ihtiyacı var ancak hepsinin bir arada böyle bir şey gerçekleştirmesi mümkün değil gibi görünüyor. Bir kur zayıf olursa diğerinin daha değerli olması gerekiyor.

 

“Peki, bütün bunlara rağmen, yeni ve ciddi bir resesyonu önleyebilmemiz mümkün mü? Bu seferki görevimiz gerçekten imkansızı başarmak olacak”      

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!