Türkiye sağlam zeminde, krizle mrizle işimiz yok

Güncelleme Tarihi:

Türkiye sağlam zeminde, krizle mrizle işimiz yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile seçim sonrası ilk kez karşılaştığı TİM Genel Kurulu’nda, kriz endişelerine yanıt verdi. Erdoğan, yaşanan son siyasi gelişmelerin ekonomik krize neden olabileceği yorumlarına karşılık “Arkadaşlar, geçin bu işleri. Türkiye sağlam bir zeminde yürüyor. Krizle, mrizle işimiz yok” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrasında ilk kez buluşmasına sahne olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 18’nci Olağan Genel Kurulu’nda üretim odaklı ihracat politikasına destek alırken, düşledikleri Türkiye’nin özelliklerini de ortaya koydu. Bu arada kriz beklentisi içinde olanlara yanıt veren Erdoğan, “Arkadaşlar geçin bu işleri, krizle mrizle işimiz yok. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü 2023 için koyduğumuz 500 milyar dolar ihracat seviyesi hedefini inşallah yakalayacağız. Bize küçük düşünmek yakışmaz” dedi.
İhracat 10 bin katına çıkıyor
1923’te 51 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın, 100 yıl sonra, 2023’te hep birlikte 10 bin katına çıkarılacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu seviyelere, sorunları çözerek, engelleri aşarak, tam bir uyum ve istişare içinde geldik. İnşallah, aynı şekilde devam ederek, mevcut sorunları da el birliğiyle, güç birliğiyle aşarak, 500 milyar dolara ulaşacağız.”
Demokratikleşme ve aktif politika
12 Haziran seçimlerinin, 2023 hedefleri noktasında çok önemli ve çok taze bir başlangıç olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları söyledi: “Bizim bu ülkeye borcumuz var, bu millete borcumuz var. Biz Türk milletinin sırtına yük olmanın değil, sırtındaki yükü almaya ve gelecek kuşaklara farklı bir Türkiye, büyük bir Türkiye kazandırmanın gayreti içinde olmalıyız. 1923’ten bugüne ihracatın seyrine baktığınızda ihracat artışının, demokratikleşme ve aktif dış politikaya paralel olarak gerçekleştiğini görürsünüz.”
Türkiye sağlam zeminde yürüyor
Dertlerinin, hedeflerinin, tek başına ihracatı 500 milyar dolar rakamına ulaştırmak olmadığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Güven ve istikrar devam ettiği sürece aktif, barışçıl dış politika sürdüğü, demokratikleşme reformları yapıldığı müddetçe hiç kuşkunuz olmasın 2023 hedefleri de kendiliğinden gerçekleşecektir. Bazıları diyor, ‘Son gelişmelerle ekonomik kriz olur mu?’ Arkadaşlar, geçin bu işleri. Türkiye, şu anda sağlam zeminde yürüyor. Krizle, mrizle işimiz yok. Kriz yaratmak isteyenler zaten yıllardır bu işin aktörlüğünü yapıyorlar ama ülkem rahatsız ve bunları da rahatlıkla aşabilecek kabiliyettedir.”

Haberin Devamı

Bu ay 9.5 milyar doları yakaladı

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılında ihracata 51 milyon dolarla başladığını hatırlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, 2008 yılında da Cumhuriyet tarihinin rekor seviyesine, 132 milyar dolar ihracat seviyesine ulaşıldığını hatırlattı. Erdoğan, “Bu ay itibarıyla dün (önceki gün) 9.5 milyar dolar gibi bir rakamı yakaladık. Bu rakam sıçramanın güzel bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Geriye dönük 12 aylık ihracatta da yüzde 14’lük bir artışla 123 milyar dolar seviyesine ulaşıldı. İnşallah, bu yıl sonunda kriz öncesi rakamı, 132 milyar dolar seviyesini aşmış olacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu: İthalatı sorgulayalım gerçeği daha doğru görelim

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını dinlemeden salonu terketmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, ithalata dikkat çekerek, ‘üreten Türkiye’ vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin dünyada yapılan ihracattan 2009 yılında binde 82, 2010 yılında ise binde 76 pay aldığını belirtirken, ithalattan alınan payın ise yüzde 1.1’den yüzde 1.2’ye çıktığını vurguladı. ‘Karamsar bir tablo çizmek istemiyorum ama gerçekleri görmemiz lazım’ diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Kimse ithalattan bahsetmedi. Burası biliyorum İhracatçılar Meclisi. İthalatımızın yapısını sorgulamak gerekmez mi? Niye üretemiyoruz. Niye sıcak paraya teslim olan bir ülke. Yine düşlediğimiz Türkiye’de sıcak paraya teslim olan değil, üreten bir Türkiye istiyoruz. Eğer bir ülkede vatandaşın borcu gelirinden hızlı artıyorsa, oturup düşünmemiz lazım. Vatandaşın borcu gelirinden hızlı artıyor.”
Seçim bitti soğutma başladı
Seçim sürecinde ekonomiyle ilgili zamanında alınması gereken kararların alınmadığını, seçimden sonraya bırakıldığını savunan Kılıçdaroğlu, “Bağımsız özel kuruluşla seçim sürecinde karar almadılar. Ne zaman karar aldılar? Ekonomiyi ne zaman soğutmaya başladılar, seçim bitti ondan sonra. Demek ki bu kurumlar bizim anladığımız anlamda kurumlar değil. Siyasal iktidarın güdümüne giren kurumlar sağlıklı çalışamazlar. O zaman en büyük zararı iş adamları görür” diye konuştu. Türkiye’nin demokrasi kalitesinde ciddi sorunlar olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, demokrasi kalitesinin zaaf içerdiği bir ortamda üretimin de, ihracatın da olmayacağını savundu.
500 milyarlık hedefe destek
TİM’in üretim odaklı ihracat politikasını ve 2023’de 500 milyar dolarlık ihracat hedefini desteklediklerine dikkat çekti. Üretim odaklı ihracat politikası için Mecliste ihracatçıların önündeki engellerin tümünün karşısında olacaklarını ve onlara her türlü desteği de vereceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu, 500 milyar dolar hedefinin ise yüzde 4 büyüme ile olmayacağını, büyüme hedeflerinin iyi olması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bir partinin birinci olacağını düşünmek ne zamandan beri suç oldu

KEMAL Kılıçdaroğlu, iş adamlarının hükümeti eleştiremediğini söylerken, şu eleştiriyi yaptı: “Efendim baskı yokmuş. Efendim onu benim külahıma anlatın. Kusura bakmasınlar. Buyursun eleştirsin bakalım. Başına ne gelecek göreceğiz. Böyle demokrasi mi olur? Bir iş adamı sadece özel bir sohbette demiş ki, ‘CHP birinci parti olabilir.’ O kadar. Onu da söyleyip söylemediğini bilemiyoruz. Vay sen misin onu söyleyen? Bir partinin birinci olacağını düşünmek, ne zamandan beri bu ülkede suç oldu? ‘Tarafsız olan bertaraf olur.’ Hangi demokraside, hangi hukukun üstünlüğüne inanmış toplumda böyle bir söylem vardır? Bunları aşmak zorundayız.”

Haberin Devamı

Cari açıktan herkes şikayetçi

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, 1 Ocak-24 Haziran 2011 itibariyle ihracatın 65 milyar dolara ulaştığını açıklarken, şu noktalara dikkat çekti:
İhracatta da bu yıl için orta vadeli programda koymuş olduğumuz 127 milyar doları aşacağız ve cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırarak 135 milyar dolarlık ihracatı  birlikte göreceğiz.
Cari açığın yüksekliğinden herkes şikayetçi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılbaşına kadar Türkiye’de yapmış olduğu hatalı uygulama Türkiye’yi bu hale getirmiştir. Bu yüksek faiz politikası ithalatı artıran en büyük neden olmuştur. Bu konuda suçun tamamı Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’ndadır.

Haberin Devamı

Anadolu’da maya tuttu 200 bin iş kapısı açarız

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin büyük ihracat ailesi olarak 2023 hedeflerine hazır olduklarını vurguladı. Anadolu’da ihracat mayasının tutmasından mutlu olduklarını ifade eden Büyükekşi, “Türkiye coğrafyasına çalınan ihracat mayası tuttu. İhracat yapmayan ilimiz kalmadı. 1 milyar dolar ihracat yapan 14 ilimiz oldu. Bu yılın sonunda 16 il 1 milyar dolardan fazla ihracat yapacak. Türkiye ihracatı öğrendi” dedi. 2010 yılında 250 bin kişilik istihdam artış sözü verdiklerini ve 310 bin istihdam sağlayarak sözlerini tuttuklarını kaydeden Büyükekşi, 200 bin yeni istihdam sözü de verdi. Başbakan Erdoğan’a da seslenenen Büyükekşi, “Şimdi siyasi sorunlarını büyük ölçüde çözmüş bu ülkenin ekonomide şahlanma zamanıdır. Biz hazırız” dedi. Bir dönüşüm programına ihtiyaç olduğunu da dile getiren Büyükekşi, TİM olarak isteklerinin ihracat ve üretim odaklı ekonomi politikaları olduğunu söyledi. Büyükekşi, düşledikleri Türkiye’yi şöyle anlattı: “Düşlediğimiz Türkiye, ihracatı ve ihracata dayalı üretimi cazip kılan ve desteklemek için özel uygulamalar yapan bir Türkiye’dir. Düşlediğimiz Türkiye, ithalatı, üretim ve ihracattan daha cazip kılan koşulları tersine çeviren Türkiye’dir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!