Türk şarabını Bordeaux’da rafına koydu, Öküzgözü üzümü Fransız’ı şaşırttı

Güncelleme Tarihi:

Türk şarabını Bordeaux’da rafına koydu, Öküzgözü üzümü Fransız’ı şaşırttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Kavaklıdere, dünyada şarabın mabedi olarak kabul edilen Fransa’nın Bordeaux kentinde bir butiğe 4 şarabıyla girdi. En önemli şarapçılık bölgesi St. Emilion’da yer alan Teres Millesimees butiğinin ortaklarından Emmanuel Emonot “Sadece Türk şarabını değil arkasındaki öyküyü de satıyoruz. İlgi gayet iyi. Öküzgözü satarken anlamını da söylüyoruz, şaşıranlar oluyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en köklü şarap üreticilerinden Kavaklıdere, dünyada şarabın mabedi olarak kabul edilen Fransa’nın Bordeaux kentinde bir butiğe Pendore Öküzgözü, Pendore Boğazkere, Pendore Syrah ve Cotes d’Avanos olmak üzere 4 şarabıyla girdi. Bordeaux’nun en önemli şarapçılık bölgesi St. Emilion’da yer alan Teres Millesimees butiğinin ortaklarından sommelier (uzman şarap garsonu) Emmanuel Emonot, Öküzgözü, Boğazkere, Narince gibi üzümleri ilginç bulduğunu söyledi. Kavaklıdere’nin söz konusu şaraplarını yapan Stephane Derenoncourt’un butiğe ortak olduğunu belirten Emonot, “Stephane’nın dünyanın farklı yerlerinde danışmanlık yaptığı şarapları tek çatı altında toplamak istedik. Öküzgözü, Boğazkere, Narince gibi Türk üzümleri çok ilginç. Şarap meraklıları yeni buluyor ve denemek istiyor” dedi.
Olmayacak şeyi yapıyoruz
Türk şaraplarına hem St. Emilion’a gelen turistlerin hem de Fransızlar’ın ilgi gösterdiğini anlatan Emonot, şöyle konuştu: “Burada bütün şatolar kendi şaraplarını üretir ve belli başlı butiklerde satılır. Örneğin Bordeaux’nun başka bir şarap bölgesi Medoc’un şaraplarını bile St. Emilion’da bulmanız pek mümkün değildir. Biz olamayacak bir şey yaptık ve bu butikte Türk, Lübnan, İtalyan, Şili şaraplarına yer verdik. Bizim kavımız dünyaya açık. Burada bir butiğe girip ‘Türk şarabı var mı’ diye sorsanız. ‘Türkiye’de şarap mı üretiliyor’ derler. ST. Emilion’lulara dünya şarapçılığını öğretiyoruz.”
Sadece satmıyor, tanıtıyor
Türk şaraplarını görenleri önce şaşırdığını, sonra merak ettiğini anlatan Emonot, sadece satış yapmadıklarını, 12 kişilik gruplara tadım yaptırıp, şarapların arkasındaki öyküyü aktardıklarını söyledi. Emonot, kısa süre önce bir müşterinin gelip koleksiyonu için Türk şarapları da dahil pek çok ülke şarabından aldığını da belirtti.
İnsanlar çok şaşırıyor
Emmanuel Emonot, Türk şaraplarını satarken çok duygusallaştığını vurgulayarak şunları söyledi: “Pendore’leri satarken gözümün önüne Ali’nin (Başman) yüzü geliyor. Öküzgözü üzümünü anlatırken Fransızca veya İngilizce öküz gözü karşılığını söylüyorum. İnsanlar çok şaşırıyor. Türk şaraplarını satmakta hiç zorlanmıyoruz.”
Şarabı kültürüyle satıyor
Kavaklıdere’nin Pendore Öküzgözü, Pendore Boğazkere,  Pendore Syrah ve Cotes d’Avanos şaraplarına eli değen, dünyanın en ünlü şarap danışmanlarından Stephane Derenoncourt, pek çok kişinin şarap sevdiğini ama çok az kişinin şarapları bildiğini vurguladı. Şarapları, arkasındaki birikim ve kültürle birlikte sattıklarını kaydeden Derenoncourt, “St. Emilion’da 45 şarap butiği var. Dünyayı buraya getiren bir biz varız. İnsanlar genellikle bildikleri şarapları alır ama meraktan bir iki tane de yeni şarap alır” dedi.

Haberin Devamı

Sadece St. Emilion bir milyon turist ağırlıyor

Haberin Devamı

DÜNYANIN en ünlü şarap danışmanlarından Stephane Derenoncourt, bölgedeki şarapçılığın ekonomiye katkılarını şöyle anlattı: “Bütün Bordeaux elbette daha büyük rakamlara sahip ama sadece St. Emilion’u ele alırsak… 5 bin hektar bağ alanına sahip. Dünyadaki en büyük bölgelerden biri. Bin kadar şato şarap üretimi yapıyor. Her yıl bir milyon turist geliyor.”

Üretim azalacak fiyatı talep belirleyecek

TÜRKİYE’de dolu üzüm bağlarına zarar verirken Fransa’da aşırı yağmurların sıkıntıya yol açtığını belirten Stephane Derenoncourt, “Bu yıl bağlarına sahip çıkan, iyi bakan bağcılar başarılı olacak. İyi bağcı kötü bağcı belli olacak. Hava koşulları nedeniyle daha az üretim söz konusu. Daha az üretildiği için fiyat artacak diyemem ama top üreticilere çok talep gelirse fiyatlar artabilir. İklim değil, talep fiyatı belirleyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Roze modasına karşıyım

TÜM dünyada roze şaraplara artan ilgi  için Stephane Derenoncourt, “Ben Roze modasına karşıyım. Roze’nin kalitesi de defosu da yok. Fiyatı da uygun. Dünyada bu nedenle çok tüketiliyor. Blush da ne? Hayır ben bu modayı takip etmiyorum” dedi. Şarabın tüm alkollü içkilerden ayrılması gerektiğini belirten Derenoncourt, düşük alkol oranıyla şarap tüketiminin diğer alkollü içkilere karşı teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Saint Emilion’da butiğe girmek gurur veriyor

KAVAKLIDERE Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, St. Emilion bölgesinde Burgonya şarabı satan bir butiğin, aynı zamanda Türk şarabı da satmasının gurur verici olduğunu söyledi. Türk şarabının artık belli bir noktaya ulaşmaya başladığını kaydeden Başman, bu durumun gerek uluslararası yarışmalarda, gerekse tadımlarda kendini gösterdiğini ve yavaş yavaş Türk şarabının konuşulmaya       başlandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!