1 trilyon dolara koşuyor

Güncelleme Tarihi:

1 trilyon dolara koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2011 10:00

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 2011’de ilk kez gelirlerinde 1 trilyon dolar gibi rekor bir rakama ulaşacak.

Haberin Devamı

ABD hükümetinin sunduğu veriler, önde gelen üyeleri Suudi Arabistan ve İran olan örgütün, varil fiyatlarının ortalama 111 dolar olduğu 2011 içinde gelirlerinde üçüncü kez artış göreceklerini ortaya koydu.          

           

Uluslararası Enerji Kurumu’nun başekonomisti Fatih Birol, “2008’de yaşanan ekonomik krizin ölçeğinde, şu an varil başına 120 dolar olan petrol fiyatlarının küresel ekonomik kriz için katalizör etkisi yapabileceğini” söyledi.

 

Küresel Enerji ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde konuşan Birol, “Eğer fiyatlarda yumuşama görmüyorsanız, ekonominin raydan çıkma riski vardır… 2008’de ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Tekrar aynı filmi mi izleyeceğiz” ifadesini kullandı.

 

Haberin Devamı

Petrol fiyatları Londra’da yaklaşık 3 dolar düşerek 117.30 dolara inerken, New York’ta 5 dolar azalışla 94.84 dolara geriledi. Ancak, ekonomistler fiyatların küresel ekonomiyi tekrar aşağıya çekecek bir seviyeye yakın olduğu uyarısını yapıyor. Tavan petrol fiyatlarıyla baş etmek için, ABD’nin geçen ay Suudi Arabistan’la bir takas görüşmesi yaptığı belirtildi.

 

Bilgilere göre, ABD acil durumlar için bulundurduğu stoklarındaki yüksek kalite ham petrol karşılığında Suudi Arabistan’dan daha düşük kalite petrolüyle takas etmek istedi. Bu anlaşmada, Libya’daki kriz nedeniyle sıkıntı çeken Avrupa ABD petrolünü alacak, ABD ise Suudi Arabistan’dan indirimle petrol alımı yapacaktı. Ancak Riyad’ın petrol fiyatlarını piyasa değerinin altına çekmek istememesi nedeniyle bu anlaşma sonuçsuz kaldı.

Öte yandan analistler, petrol fiyatlarının aşağı çekilmesi için OPEC ülkelerinin üretimini artırmasını beklerken, üretimde artış yapılmamasının nedenini anlayabilmiş değil.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!