Artık pasaporta da gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Artık pasaporta da gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 12:33

Türkiye ile Gürcistan arasında bugün tarihi bir adım atıldı. Artık iki ülke vatandaşları gümrük kapılarından sadece nüfus kağıtları ile geçebilecek.

Haberin Devamı

Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Gürcistan vatandaşlarının bundan böyle Sarp-Sarpi  sınır kapılarından kimlik kartıyla geçiş yapabileceklerini açıkladı.

Erdoğan, Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafındaki tesisleri Sarpi'nin  açılış törenine katıldı. Modernize edilen Sarp Sınır Kapısı'nın, Türkiye tarafındaki tesislerin  açılışını 5 Mart 2009 tarihinde Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile  birlikte yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, şimdi de sınırın Gürcistan tarafındaki  tesislerin açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi. Erdoğan, “Ayrıca bundan  böyle pasaportla değil, sadece bir kimlik kartıyla rahatlıkla geçişlerimizi  yapabileceğiz. Bu, bizler için çok anlamlı. Bu, belki de dünyada müstesna olan  uygulamalardan bir tanesi” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Gürcistan'ın, 2007 yılında Serbest Ticaret Anlaşması  imzaladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, 2007 yılından bu yana, Gürcistan'ın  ithalat ve ihracatında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını ifade etti. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"2002 yılında iki ülke arasındaki 240 milyon dolar olan dış ticaret  hacmi, 2010 yılı itibarıyla 1 milyar doları aşmış durumda. Elbette, bu hacimde  bir dış ticaret için sınır kapıları çok büyük önem arz ediyor. Şu anda, Gürcistan  ve Türkiye arasında halihazırda Sarp-Sarpi ve Türkgözü-Vale olmak üzere 2 kara  hudut kapısı hizmet veriyor. Bunlara ilaveten, 2011 yılı içerisinde temelini  atacağımız Çıldır-Aktaş Hudut Kapısı ile birlikte bu sayıyı üçe çıkaracağız.

Sarp-Sarpi Kara Hudut Kapısı, ülkelerimiz arasındaki en önemli geçiş  noktası. İki ülke arasındaki karayolu ticaretinin yüzde 90'ı bu kapıdan  gerçekleşiyor. Biz, Türkiye tarafı olarak, 2009 yılında Sarp'ın modernizasyonunu  tamamladık ve biraz önce de ifade ettiğim gibi hizmete açtık. Bugün de Gürcistan  tarafı, Sarpi hizmete açılıyor ve artık son derece modern, hızlı, kaliteli bir  hizmet anlayışıyla, vatandaşlarımız iki tarafa kolayca geçecekler.

Sadece sınır kapılarının modernize edilmesiyle de yetinmiyoruz. Sınır  geçişlerinde beklemelerin hiç yaşanmayacağı 'Ortak Kapı Modeli' uygulamasını da  en kısa zamanda başlatıyoruz. Bu uygulamayla sınır geçişlerindeki formaliteleri  azaltacak, işlemler için harcanan zamanı asgari seviyeye düşürmüş olacağız. Bu  uygulama, Türkiye ile Gürcistan'ın dostluğunun, birbirine güveninin de bir  neticesi olacaktır. Aynı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!