Kredileri özkaynağın 10 katını aşan banka binde 3 genel karşılık verecek

Güncelleme Tarihi:

Kredileri özkaynağın 10 katını aşan banka binde 3 genel karşılık verecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

KREDİLERİN artış hızını önlemeye yönelik olarak Merkez Bankası’nın aldığı kararlara Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bir destek daha geldi. Genel karşılık oranlarındaki yüzde sıfır uygulamasının 1 Mart’ta sona erdiren BDDK, yaptığı son değişiklikle de, kredileri özkaynağının 10 katını aşan bankanın standart nitelikli tüm gayrinakdi kredileri içi genel karşılık oranını binde 3’e çıkardı.
Daha önce konut kredilerinde kullandırılacak kredi miktarını bireysel kredilerde konut fiyatının yüzde 75’i, ticari kredilerde yüzde 50 ile sınırlandıran, kriz döneminde uyguladığı genel karşılık oranının yüzde sıfır uygulanmasına mart itibariyle son vermişti. BDDK, Resmi Gazete’de dün yayımlanan ‘Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi Ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te bankalarca krediler ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi ile ayıracakları karşılıklara ilişkin usul ve esaslarda şu değişiklikleri yaptı:
 Teminat mektupları, kabul kredileri, akreditif taahhütleri, cirolar, menkul kıymet ihracında satın alma garantileri, faktoring garantileri, diğer garanti ve kefaletler ve teminat mektupsuz prefinansman kredileri toplamı, bankaların Özkaynaklarına İlişkin Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde hesaplanan özkaynağın 10 katını aşan bankalar, standart nitelikli tüm gayrinakdi kredileri için genel karşılık oranını binde 3 olarak uygulayacak.
BDDK, bu orana bağlı olmaksızın sermaye yeterliliği standart oranını dikkate alarak aynı ya da daha yüksek bir oranda genel karşılık ayrılmasını zorunlu tutabilecek.
Katılım fonlarına da değişiklik
BDDK, yaptığı başka bir yönetmelik değişikliğiyle de katılma hesaplarının işletilmesinden doğan
 kâr veya zarar, para cinsi bazında her vade grubunun toplam katılma hesapları içindeki ağırlığı oranında, yönetmelik ekinde yer alan ‘Günlük Birim Değeri Hesaplama Tablosu’na uygun olarak bu hesaplara dağıtılacak. Bankalar
1 Ocak 2012 tarihine kadar, katılım fonlarına ilişkin usullerde yapılan değişikliğe uyum sağlamak için gerekli hazırlığı yapacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!