Türkiye uydu üretimine geçti sıra ‘fırlatma kabiliyeti’ne geldi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye uydu üretimine geçti sıra ‘fırlatma kabiliyeti’ne geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

Ankara'yı uzay ve uydu merkezi konumuna getirecek projelerden olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin (Tusaş) 100 milyon doların üzerindeki Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi gelecek yıl, Aselsan’ın Gölbaşı’ndaki Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi de 2013 yılında faaliyete geçecek.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ankara’nın savunma sanayiinde uydu ve uzay merkezi konumuna yükseleceğini söylemesi üzerine gözler Tusaş ile Aselsan’ın Başkent’teki yatırımlarına çevrildi.
Seri testler yapılacak
‘Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi (UMET) hakkında bilgi veren Tusaş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, bu tesiste uluslararası standartta uyduların fırlatılmadan önce montajının yapılarak entegrasyonunun gerçekleştirileceğini belirtti. Dörtkaşlı, şunları söyledi: “Burası uzay koşullarının simüle edilerek daha yerde iken uydunun uzay koşullarında çalışacağından yüzde 100 emin olunmasını sağlayan bir seri testin gerçekleştirileceği, çok özel donanımlara sahip bir teknoloji merkezi olacak. Aynı anda iki ayrı uydunun üretimi ve testi yapılabilecek. 120 mühendis istihdam edilecek.”
İhracat da olabilir
Bu imkana sayılı ülkenin sahip olduğunu söyleyen Dörtkaşlı, “Öncelik milli ihtiyaçlar olmakla beraber, ihracat da söz konusu olabilir. Ayrıca ürettiğimiz uyduyu yörüngesine  taşıyacak fırlatma kabiliyetine yönelik planlamalar da yapılıyor” dedi.

Aselsan’da çalışmalar sürüyor

Haberin Devamı

SAVUNMA sanayiinde en gelişmiş teknolojileri tasarlayarak Türk Silahlı  Kuvvetleri’nin (TSK) elektronik cihaz ve sistem ihtiyaçlarını karşılayan Aselsan da Ankara-Gölbaşı’nda 200 milyon dolar yatırımla Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi kurma çalışmalarını sürdürüyor. Aselsan, tesiste TSK’nın ihtiyacı olan hava savunma radarları, kara radarları, sinyal kesici  jammer cihazları, mikrodalga modül ve çeşitli elektronik harp teçhizatlarının  Ar-Ge, tasarım ve üretimini gerçekleştirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!