Elektrikte şirketler ‘Ek süreyle yola devam’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Elektrikte şirketler ‘Ek süreyle yola devam’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın kazandıkları elektrik dağıtım ihalelerinde nasıl bir yön çizeceklerini düne kadar bildirmelerini istediği şirketler, kararlarını Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) iletti.

Haberin Devamı

31 Mayıs’a kadar 6.2 milyar dolar peşinatı olan 10.8 milyar dolarlık özelleştirmelerle ilgili Akdeniz Elektrik Dağıtım ihalesini kazanan Park Holding’in teminatını yakarak çekilme eğiliminde olduğu, MMEKA dahil tüm şirketlerin ek süre talep ederek, devam etmek istediği öğrenildi.


Yol haritası netleşsin
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cumartesi günü bir araya geldiği şirketlerin yöneticilerine, “İhalelerini kazandığınız yedi elektrik dağıtım şirketi için yol haritasını netleştirmek istiyoruz. Sürecin Başkent Doğalgaz ihalesine benzememesi için bize en geç Pazartesi günü alıp almayacağınıza dönük kararlarınızı bildirin” demişti. Boğaziçi, Dicle, Gediz, Trakya, Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım bölgelerinin ihalelerinde birinci gelen beş firma da kararlarını dün ÖİB’ye iletti.

Haberin Devamı


Park Holding çekilecek
Edinilen bilgilere göre, beş şirket arasında teminatını yakarak çekilmek istediğini belirten yalnızca Akdeniz Elektrik Dağıtım ihalesini 1.165 milyon dolarlık teklifle kazanan Park Holding oldu. Toplantıya katılan Park Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner’in “İhalelerdeki rekabette teklifler çok üst düzeylere çıktı. Finansman bulmak için ek süre alarak devleti oyalamak istemiyoruz. Bu nedenle teminatımızı yakıp devralmayacağız” dediği öğrenildi. Park Holding’in çekilmesi durumunda 1.128 milyon dolarlık teklifle ihalede ikinci gelen EnerjiSA ile satış için görüşmelere başlanacak.


Karamehmet “Devam” dedi
Öte yandan, haftasonu gerçekleşen toplantıda Bakan Yıldız’la ayrı ayrı görüşen ve toplantıda birlikte oturmayan MMEKA şirketinin ortakları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın arasındaki ihtilafın devam ettiği, ancak Karamehmet’in Bakan Yıldız’a “Başka bir ortakla finansman sağlayarak, ihalelere devam etmek istiyorum” dediği öğrenildi. Karamehmet’in iki ihale için ek süre istemesi, bu sürede ortağı Kazancı ile anlaşma sağlayacağı bir formül üzerinde çalışması bekleniyor.  Buna göre Boğaziçi ve İstanbul Anadolu Yakası’nı alan MMEKA, Dicle’yi alan Karavil, Gediz’i alan Eti Gümüş ile Söğütsen Seramik, Trakya’yı alan Aksa ve Toroslar’ı alan Yıldızlar SSS şirketlerinin tümünün ek süre almak istedikleri kaydedildi. Ancak, başta Aksa olmak üzere bazı şirketlerin finansman görüşmelerine bağlı olarak ek süre istememe olasılıklarının da olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

MMEKA çekilirse Yıldızlar’a 6 milyar dolarlık ihale kalacak

MMEKA’nın Boğaziçi ve İstanbul Anadolu Yakası ihalelerinden çekilmesi durumunda Boğaziçi için 2.751 milyar dolarla en yüksek ikinci teklifin sahibi Aksa’yla masaya oturulacak.  İstanbul Anadolu Yakası için ise 1.812 milyar dolarla en yüksek ikinci teklifi veren Yıldızlar SSS ile görüşmelere başlanacak. Aynı zamanda Toroslar ihalesini 2 milyar 75 milyon dolarlık teklifle kazanan bu şirket ile Rekabet Kurulu kararı sonrası 1.9 milyar dolarla Gediz Elektrik’te en yüksek teklifi veren firma haline gelen Eti Gümüş aynı holdinge ait. Bu da aynı grubun 6 milyar dolarlık bir ödemeyle karşı karşıya kalmasına neden olacak.

Haberin Devamı

Yedi bölgeyi kimler aldı

Dicle Elektrik özelleştirme ihalesi 228 milyon dolara Karavil Dayanıklı Tüketim Malları İnşaat Otom. Pet. Ürün Paz. Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-Ceylan İnşaat ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu’nun oldu.
Gediz Elektrik ihalesini 1 milyar 920 milyon dolarla İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.- MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu kazandı. Rekabet Kurumu en yüksek ikinci teklifi veren Eti Gümüş’e devrine karar verdi.
Trakya Elektrik Dağıtım, 622 milyon dolarlık teklifle Aksa Elektrik Perakende A.Ş.’nin oldu.
İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalesini 2 milyar 990 milyon dolarlık teklifle, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım ihalesini ise 1 milyar 813 milyon dolarla kazandı.
Toroslar Elektrik ihalesini 2 milyar 75 milyon dolarlık teklifle Yıldızlar SSS Holding kazandı.
Akdeniz Elektrik ihalesini 1 milyar 165 milyon dolar teklifle Park Holding kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!