Esnaf ve yeni iş kurana ‘hibe kredi’ verilecek kadınlar fark atacak

Güncelleme Tarihi:

Esnaf ve yeni iş kurana ‘hibe kredi’ verilecek kadınlar fark atacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, seçime kısa bir süre kala esnafa ve yeni iş kuracaklara kredi müjdesi verdi. Başbakan’ın TESK ziyaretinde yaptığı açıklamalara göre, 100 bin liralık kredinin 50 bin lirasını devlet verecek. Pozitif ayrımcılık yapılacak olan kadınların kredi limiti, erkeklere göre 5 bin lira fazla olacak.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, genel seçime 18 gün kala esnafa ve yeni iş kuracaklara kredi müjdesi verirken, bunun yarısının ‘hibe’ edileceğini açıkladı. Ayrıntıları bugün Sanayi Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanacak paketten, sadece ilk kez kredi kullanacak esnaf ve sanatkar ile yeni iş kuracak kişiler yararlanacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katılan, ardından da TESK yönetimi ve illerin oda başkanlarıyla yemek yiyen Başbakan Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün KOBİ stratejisi ile 1 milyar liralık kredi paketini açıklayacağını da hatırlattı.
1 Haziran’da başlayacak
Edinilen bilgiye göre 1 Haziran’da başvuruları başlayacak olan yeni paketten sadece ilk kez kredi kullanacak esnaf ve sanatkar ile yeni iş kuracak kişiler yararlanacak. Üst limiti 50 bin lira olan krediler, KOSGEB’in anlaşmalı olduğu bankalardan kullandırılacak. Kredinin yarısı hibe verilecek. Yarısı ise esnafın kendisi tarafından üstlenilecek.
Faizin yarısı KOSGEB’den
Faizin de yarısı yine esnaf tarafından ödenecek. Kredi yıllık yüzde 12 faizle kullandırılacaksa, faizin yarısını yani yüzde 6’lık bölümünü KOSGEB, yüzde 6’sını da esnaf ödeyecek. Bu krediden işini büyütmek isteyen, iş yerini yenilemek isteyenler yararlanacak. KOSGEB destekleri genelde yüzde 25 hibe şeklinde verilirken, bu pakette esnaf için hibe bölümü yüzde 50’ye çıkmış oldu.
İlk kez iş kurana 100 bin TL
Paketten yararlanacak bir diğer kesim yeni iş kuracaklar. Bu kesim için kredi limiti 100 bin lira olarak belirlendi. Yine kredinin yarısını KOSGEB hibe olarak verecek. İlk kez kredi kullanacak esnaf ya da yeni iş kuracak kişi kadın ise hem öncelikli olacak hem de limiti diğerlerinden 5 bin lira daha fazla olacak. Böylece esnaf kredisinde kadınlar için limit 55 bin lira; yeni iş kurma limiti ise 105 bin lira olacak.  Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün, bugün İstanbul’da düzenleyeceği toplantı bu kredinin ayrıntılarını ortaya çıkaracak. Bakanlıktan haftasonu yapılan duyuruya göre, toplantıda KOBİ’lerin üretim, yatırım miktarı ile katma değerinin artırılması ve büyümelerinin sağlanması amacıyla hazırlanan 2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı kamuoyuyla paylaşılacak.
5 stratejik alan
Verilen bilgiye göre, 5 stratejik alanda proje ve faaliyet gerçekleştirilmesini öngören 2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı’nın stratejik alanları şöyle belirlendi: “Girişimciliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi, KOBİ’lerin yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi, KOBİ’lerin gözetilmesi, KOBİ’lerin ARGE ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesi ile finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması.”

Haberin Devamı

Erdoğan’dan esnafa ‘3 çocuk yapın’ çağrısı

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, nikâhlarda yaptığı “3 çocuk yapın” çağırısını, dün esnaf ve sanatkar toplantısında da yineledi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in “emekli olanlardan çalışanların durumu” ile ilgili konuya da değinmasi üzerine “Tabii bu, erken emekliliğin Türkiye’ye ne bedel ödettirdiğini gösteriyor” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
Ne yapacak yani 45 yaşında, 36 yaşında emekli olan bir insanın evde oturabilecek bir hali var mı? Birşey yapması lazım. Ne yaptılar, oraya, buraya, her tarafa girip çalışmak istediler. Ama bu da bize birşey getirdi, ülkenin istihdam planlarını da altüst etti. Çünkü biz nüfusu artan bir ülkeyiz. Bu ülkenin genç, dinamik nüfusunu eğer dinamitlersek, geleceği Allah göstermesin yok olur.
2023’de projeksiyonumuz 82 milyon nüfus gösteriyor ama temennim odur ki daha fazla olsun ama genç bir nüfus, dinamik bir nüfus. Çünkü ekonomi dediğimiz, bunun temeli insandır. Batı yaşlı nüfusundan kahroluyor, ‘yanlış yaptık’ diyor. Şimdi para üstüne para veriyor, teşvik ediyor ama doğurmuyorlar.
Türkiye’yi de aynı duruma düşürmek isteyenlere prim vermeyeceğiz. Onun için her zaman söylüyorum, burada da söyleyeceğim, bütün nikahlarda söylüyorum, en az 3 çocuk diyorum. Çünkü böyle giderse 2037’de Türkiye’nin durumu iyi değil. 2037’de yaşlı bir nüfusuna sahip olacağız. Yaşlı bir nüfusa sahip olduğumuz zaman durum felaket. O zaman Batı’dan daha kötü duruma düşeriz.”

Haberin Devamı

Palandöken: Doğu’da işyeri elektriğine konut tarifesi uygulansın

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Tayyip Erdoğan’dan, Doğu ve Güneydoğu’da elektrik tarifelerinin esnaf için işyeri tarifesi yerine konut tarifesi olarak uygulanmasını istedi. Hükümetten beklentileri olduğunu belirten Palandöken, bunlardan ilkinin üyelerinin sanayi ve ticaret odalarına da üye olmalarının önüne geçilmesi olduğunu söyledi. Palandöken, ustalık belgesi zorunluluğunun sanayi ve ticaret odalarına da getirilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!