İhale iptal, ne yazık ki olmadı

Güncelleme Tarihi:

İhale iptal, ne yazık ki olmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 12:47

1.2 milyar dolarlık ihalenin kritik ismi Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu hurriyet.com.tr’ye konuştu.

Haberin Devamı

Aksu, iptal olmasaydı daha iyi olacaktı, sözleriyle iptalden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. “O kadar emek sarfedildi. Hem hazine hem belediye hem de şirket kazanacaktı. Devlet, millet için elimizden geleni esirgemedik. Ne yazık ki olmadı” dedi.

EN YÜKSEK TEMİNAT   

Aksu, ihalenin böyle sonuçlanmasına karşın her aşamada teminatları aldıklarını anımsatarak, 93 milyon dolarlık teminatı gelir kaydedeceklerini vurguladı. Bunun bugüne kadar alınan en yüksek teminat bedeli olduğunu tekrarladı.

DÜN GECE NELER YAŞANDI?

Başkent Gaz’ın Botaş’a olan 676 milyon, Hazine’ye 531 milyon dolarlık borcunun dondurulduğunu anımsatan Aksu, bu alacaklara hiç faiz işlemediğine dikkat çekti. Bu nedenle ihaleyi bir an önce tamamlayıp devletin parasını almasını istediklerini belirterek, şirketin dün teminat yatırma süresinin 18.00’de dolmasına karşın, parayı getirecekleri beklentisiyle makul bir süre daha beklediklerini açıkladı. Ancak paranın gelmemesi üzerine gayri resmi olarak ihalenin iptaline karar verdiklerini, resmi işlemlerin ise daha uzun sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

YÜZDE 20 NE OLACAK?

Aksu, Başkent Gaz’ın yüzde 20’lik hissenin özelleştirmesi konusunda ne olacağına ise Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin karar vereceğini söyledi. Ancak belediyenin de hem Karamehmet’e ait olan Çankaya Gaz’dan hem de ikinci en yüksek teklif sahibinden 15 milyon dolar teminat aldıklarını söyledi.

YENİ İHALE NE ZAMAN?

Başkan Vekili Aksu, yeni ihale için belli başlı çalışmaların yapıldığını ancak şirkete ilişkin bilgilerin 2009 yılına ait olması nedeniyle bunların yenilenmesi gerekeceğine dikkat çekti. Aksu, yeni ihaleye bir aydan önce çıkmanın mümkün olmayacağını belirtirken, şirket bilançolarının denetim firmasınca denetimden geçmesi gerektiğine işaret etti.

Ancak Başkent Gaz’ın Türkiye’nin en büyük ikinci gaz dağıtım şirketi olduğunu anımsatan Aksu, “Şirketin 2017’ye kadar olan tarife yapısı bu şirketi daha da özel kılıyor. 2017’den sonra ise tarifeler EPDK’da olacak. Bu nedenle elimizi çabuk tutarak yatırımcıya cazibesini sunmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Aksu, yeni ihalede 1.2 milyar dolarlık teklifin bulunup bulunamayacağı sorumuzu ise yanıtlamadı. “Alıcı ve satıcının uzlaştığı rakam iyi rakamdır. 2010 yılı rakamlarına ulaşılır ulaşılmaz bunu bilemem” demekle yetindi.

İSTANBUL NE OLACAK?

Başkan Aksu’ya kulislerde en çok merak edilen konuyu soruyoruz. Karamehmet-Kazancı ortaklığının kazandığı İstanbul’un elektrik dağıtım ihaleleri ne olacak? Ortaklar bu iki bölge için de finansman bulamazsa 4.8 milyar dolarlık bu iki ihale de iptal mi edilecek?

31 MAYIS’TA DOLACAK EK SÜRE VERİRİZ

Aksu, bu ihaleler için şirkete tanınan sürenin 31 Mayıs’ta dolacağını açıkladı. Şirketin ek süre  İstemesi durumunda vereceklerini belirten Aksu, ancak bunun yine ilave teminatla olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

ONLAR OLMAZSA, İKİNCİ ÜÇÜNCÜLER OLUR

Şirketlerin parayı yine bulamamaları durumunda ise ihale iptalinin en son seçenek olacağını belirtti. Çünkü ikinci,  üçüncü ve dördüncü sıradaki teklif sahiplerinin de güçlü ortaklıklar olduğunu ve onların teklif ettikleri bedelleri yatırabileceklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!