Etkinlik orduyla değil artık ekonomiyle ölçülüyor

Güncelleme Tarihi:

Etkinlik orduyla değil artık ekonomiyle ölçülüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 00:00

Güçlü ülkelere bakış açısının artık değiştiğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyada etkinliğiniz, artık ordularınızla, silahlarınızla, tankla, tüfekle değil, ekonomik gücünüzle, diplomatik, kültürel etkinliğinizle ölçülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müşavirler Toplantısı’nda ekonominin önemine değinen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Dış politikada bugün iki önemli başlık farklılık ifade ediyor. Bunlardan biri ‘yumuşak güç’, diğeri ‘kaba güç.’ Yumuşak güç, artık kaba gücün önüne geçmiş durumda. Türkiye olarak biz, son 8.5 yılda, dış politikada bu yumuşak güç boyutuna özellikle ağırlık verdik. Türkiye olarak hiç bir ülkenin egemenliğinde gözümüz yok. Zira kan, gözyaşı, zulüm üzerinden çıkar sağlamak gibi bir yanlışın içinde asla olamayız.”

Barış bizim için önemli

Recep Tayyip Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Batılı bazı ülkelerin yaptığını rahatlıkla yapabilirdik. Çok daha artı değerler kapmayı burada hedefleyebilirdik. Ama biz böyle bir yarışın içerisinde olmadık, olmayız, olamayız. Bölgemizde çatışmaları, anlaşmazlıkları, husumetleri gidermek için, barış için sarf ettiğimiz gayretler bunun örneğidir.”

Küreselleşen, sermayenin artık sınır tanımadığı, sermayenin renginin olmadığı bir dünyada yaşadığımızı belirten Erdoğan, “Ben, bu ülkenin başbakanı olarak, gittiğim her ülkede devlet başkanlarıyla, başbakanlarla Türkiye’nin, Türk işadamlarının, oradaki yatırımlarımızın peşinde koşuyorum. Ülkem adına eğer sizlerin, girişimci arkadaşlarımın iş takibini yapıyorsam, bizim müşavirlerimiz de bunu yapmalılar ve yapıyorlar.”

Haberin Devamı

89 ülkede ticaret müşavirliği var

İHRACATIN, 24 Nisan tarihi itibariyle yılbaşından bu yana 41 milyar doları bulduğunu açıklayan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, şöyle konuştu: “Göreve geldiğimde yurt dışı müşavirlik kadrosu 115’ti. Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşanarak, bu sayı 250’ye çıkarıldı. Şu anda 89 ülkede 135 merkezde 187 ticaret müşaviri bulunuyor. İnşallah yılsonuna kadar bu rakamı 205’e çıkaracağız. Ülkemize Cumhuriyet tarihinde gelen toplam doğrudan yatırımın 6 katından fazlası 7.5 yılda geldi. Bu sürede gelen 94 milyar dolar yabancı doğrudan sermayenin yüzde 70’inin de Avrupa kaynaklı olması Türkiye’nin dünya ekonomisinde nerede olduğunun en net göstergesidir. İhracatımızın 36 milyar dolardan 2008’de 132 milyar dolara gelmesi Cumhuriyet tarihinin önemli bir kilometre taşı olmuştur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!