ABD Türk yazılımını kabul etti, 4 milyar dolarlık ihalede nisan göründü

Güncelleme Tarihi:

ABD Türk yazılımını kabul etti, 4 milyar dolarlık ihalede nisan göründü
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2011 00:00

İki yıldır karar bekleyen 109 adet genel maksat helikopteri ihalesinde son tarih olarak nisan ortası gösteriliyor. Yaklaşık 4 milyar dolar bedelli ihalenin çok yakında sonuçlanacağını belirten Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, “Maliyetlerle ilgili istekler var. Bizim firmalara deklare ettiğimiz bir hedef fiyat var. Türkiye’de üretim, sanayi katılımı kriterlerimiz açısından iyi bir teklif” dedi.

Haberin Devamı

SAVUNMA Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, 2 yıldır karar bekleyen 109 adet genel maksat helikopteri ihalesinde son tarih olarak nisan ortasını gösterdi. Yaklaşık 4 milyar dolar bedelli ihalenin çok yakında sonuçlanacağını belirten Murad Bayar, “Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde bize süre verildi. Somut olarak ne yapacağımızı biliyoruz. Maliyetlerle ilgili istekler var. Bizim firmalara deklare ettiğimiz bir hedef fiyat var. Türkiye’de üretim, sanayi katılımı kriterlerimiz açısından iyi bir teklif” diye konuştu.
Derinlemesine çalışma
Helikopter üretimi konusunda derinlemesine bir çalışma olduğunu söyleyen Bayar şunları söyledi: “İki program da 109 helikopterle bitmiyor. 20 yıllık bir üretim söz konusu. Öyle olunca hattın fizibilitesi çıkıyor. Üretim derinleşti. Helikopterde dinamik sistem denilen transmisyon, aktarma organları gibi kritik alanlara daha önce girmemiştik. Helikopterlerde kullanılacak bütün aviyonik paketini, yazılımı görev bilgisayarını Aselsan yapacak.”
Türk yazılımı kabul ettiler
Her iki helikopter için de bu çözümün geçerli olduğunu ifade eden Bayar, şöyle konuştu: “Sikorksy geldi, Aselsan çözümünü inceledi. ‘Bizim burada teknolojik olarak çok beğendiğimiz bir çözüm var, biz bunu aynen Blackhawk’a koyarız’ dedi. Bu Amerikalıların bizim projelerde en direndiği konuydu. Görev bilgisayarına, yazılımına bizi sokturmazlardı. Blackhawk’da bunu kabul ettiler.”

Haberin Devamı

Türk savaş uçağının kararları alınmadı

TÜRK savaş uçağına da değinen Murad Bayar, “Onunla ilgili bazı soruların şimdilik cevabı yok. Ana konfigürasyon avcı uçağı üzerine olacak. Belki iki kokpitli yapılır. İki pilotlu yapılır eğitim için kullanılır. Onların fizibilite ile cevabına bakıyoruz” diye konuştu.

Ar-Ge 2004’ün meyvesini topluyoruz 

Ar-Ge 2004 projesinde başlanılan görev bilgisayarı yazılımının Atak helikopterinde devam ettiğini anlatan Murad Bayar, şu değerlendirmeyi yaptı: “O bilgisayar bir koldan T-38 eğitim uçağı modernizasyonu ve C-130 Nakliye uçağı modernizasyo-nuna devam etti bir diğer koldan insansız hava aracı Anka’ya girdi. Şimdi genel maksat helikopterine de aynı bilgisayarı koyuyoruz. JSF’de büyük tıkanıklık olmazsa Eurofighter resme girmez. JSF projesinde tıkanırsak ne olur? Daha geç değil. Alternatiflere bakabilirsiniz. Bir sürü ülke de bakıyor. Eurofighter’ı tekrar resme sokmak ister miyiz? Büyük bir tıkanıklık olursa Eurofighter da olabilir.”

Haberin Devamı

TAI bu yıl halka açılabilir

 TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) ve Aselsan’ın aynı çatı altında toplanması fikri üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Murad Bayar, “Şimdi 2 şirket artık çok büyüdü. Bunları tek çatıya toplamak çok geçerli olmayabilir. Ama yine de bazı konsolidasyonlar gerekebilir. Aselsan artık dünya savunma firmaları sıralamasında ilk yüzde yer alıyor. TAI bu sene ilk yüze girer. Bunlar kendi büyüklüklerini oluşturdular. Artık onları takip eden yan sanayi çıkmaya başladı. TAI’nin hisselerinin halka açılmasını düşünüyoruz. Bu yıl gündeme alabiliriz. TAI artık ciddi bir finansal güç oluşturmaya başladı. Güçlü bir mali yapı oluşturmaya başladı, projeksiyon verebiliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!