Akkuyu’da kazma vurulacak, bizim nükleer dünyaya örnek olacak

Güncelleme Tarihi:

Akkuyu’da kazma vurulacak, bizim nükleer dünyaya örnek olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’da “Akkuyu dünyaya örnek bir yatırım olacak” mesajı verdi. Nükleer enerjide sürecin işlediğini belirten Erdoğan, “Olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Nükleer enerjide Rusya ile attığımız adımda aylar değil, haftalar sayıyoruz. Bir an önce başlamak istiyoruz. Her şey tamam, kazmalar vurulacak” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Rusya temasları sırasında Ruslar tarafından Mersin Akkuyu’da yapılacak olan nükleer santrala ilişkin, “Dünyaya örnek bir yatırım olacak. Her şey tamam, kazmalar vurulacak. Bunun için de uzun süre beklenmeyecek. Aylar değil, haftalar sayıyoruz. nükleer santralın temelini nisan sonu ya da mayıs başı atılabilir” dedi.

Süreç işliyor

Kremlin Sarayı’nda Üst Düzey İstişare Konseyi toplantısına katıldıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Tayyip Erdoğan, nükleer enerjiyle ilgili yer planlamasının ve nükleer enerji santralının projelendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Projelendirmenin yanı sıra, nükleer santralların işletmesinhin de önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bu çerçeve içinde Akkuyu’da atılacak olan adım dünyaya örnek bir yatırım teşkil edecektir. Tabii ki her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Bunda olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Nükleer enerjide de bu takvim, bu süreç işlemektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapmayalım mı

Erdoğan, şöyle konuştu: “Bizim ülkemiz deprem kuşağı üzerindedir. Yaptığımız asma köprüler, denizin altından geçen tüp geçitler var. Deprem şiddeti en fazla kaç olabilir, 8.5-9 olur. Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak, ‘yapmayalım’ mı diyeceğiz? Bütün tedbirleri alacağız. Ama bileceğiz ki insanın da gücünün yetemeyeceği olaylar bu dünyada olabilir. Biz tabii ki bütün aklın, bilimin, deneyin bize verdiği güç neyse bu güce dayanarak yatırımlarımızı yapmaya yine devam edeceğiz.”

Kazma vurulacak

Bu arada Türk-Rus İş Konseyi’ndeki toplantısında yaptığı konuşmada da Akkuyu Nükleer Santralı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, şunları söyledi: “Önümüzdeki 20 yıl boyunca Türkiye’de enerji alanında yüz milyarlık yatırım yapılması planlanıyor. Nükleer enerjide Rusya ile attığımız adımda aylar değil, haftalar sayıyoruz. Bir an önce başlamak istiyoruz. Her şey tamam. Kazmalar vurulacak.”

Haberin Devamı

Putin’le görüştü

Erdoğan, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le Beyaz Ev’de yaptığı görüşmede ise  Mersin Akkuyu’da Rusya’nın inşa edeceği nükleer santralın temelinin nisan sonu ya da mayıs başı atılabileceğini söyledi. Erdoğan, “Bazı çevreciler bu projeyi sabote etme gayreti içerisinde. Ama biz inanıyoruz ki inşaat için mekanın tercihi, iyi proje ve güvenlik önlemleri bağlamında bu projeyi doğru şekilde gerçekleştireceğiz.” dedi.

Vizesiz Rusya nisanda başlıyor

TAYYİP Erdoğan, Dimitri Medvedev’e bir sürpriz yaptı ve sözü, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova anlaşmasının metninin bir kopyasını getirdiğini söyledi. Erdoğan, Medvedev’e üzerinde Moskova anlaşmasının resmedildiği pul bulunan çerçeveyi de
hediye etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ile Rusya arasında yapılan Stratejik İşbirliği Anlaşması kapsamında alınan kararla vizelerin kaldırılmasında sona gelindi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün Moskova’da iki ülke arasında vizeleri kaldırmak için nota teatisinde bulundu. Vizesiz seyahatlerin, 17 Nisan’da başlaması konusunda uzlaşıya varıldı. Bu kapsamda Türk ve Rus vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak ve birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat edebilecekler. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, “Vizelerin kaldırılması fiilen başlamıştır. Atılan bu adımla iki ülke arasında sadece ekonomik ilişkiler değil halklarımız arasındaki kültürel ilişkiler ve komşuluk ilişkileri de pekiştirilecektir” dedi.

Haberin Devamı

Petrol ve gaz masada kaldı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Medvedev’in Kremlin Sarayı’nda düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından Rus ve Türk yetkilileri arasında kıran kırana pazarlıklar yaşandı. Erdoğan ile Medvedev’in başkanlığındaki üst düzey İstişare Konseyi “ÜDİK” toplantısında, Samsun Ceyhan petrol boru hattı projesinde de büyük pürüzlerin ortaya çıktığı öğrenildi. Rus kaynaklarından edinilen bilgiye göre Türkiye, bir ton petrolün geçişi için şu an 18 dolar talep ediyor. Rusya ise bu fiyatın 5-6 doları geçmemesi gerektiğini savunuyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev ile ayaküstü hararetli tartışmaya girerek Türkiye’nin taleplerini tekrarladı. Medvedev de Bakan Yıldız’a, “Ülkelerimiz arasında doğalgaz alımlarıyla ilgili imzalanmış anlaşmamız vardır. Taraflar bu anlaşmaya sadık kalmalı. Taviz isteğinize doğrusu
bir anlam veremiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Rus basınına şikayet etti

Ortak basın toplantısından hemen sonra Rus medyasının yanına gelen Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ise, şöyle konuştu: “Pürüzleri gideremedik. Türk tarafı inşa edilecek Samsun-Ceyhan petrol boru hattından akıtılacak petrol için çok yüksek transit geçiş ücreti alma ısrarından vazgeçmedi. Durum böyle olunca ben de Türk tarafına Montrö anlaşmasının halen yürürlükte olduğunu, Rusya’nın daha uygun fiyata Boğazlardan petrolü tankerlerle taşımaya devam edeceğini hatırlattım.”

Medvedev: Akkuyu’da yepyeni bir yönetim sistemi kurulacak

RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, “Sorumluluğumuz daha da arttı” derken, güvenlik konusunda şunları dile getirdi: “Türkiye toprakları üzerinde kurulacak ilk nükleer santral konusu çok önemli. Japonya’nın yüz yüze kaldığı devasa afet gündemimizde. Santralın nerede yapıldığına doğru karar vermek lazım. Proje ve işletmenin doğru yapılması lazım. Bunlar yapıldığında nükleer enerji kesinlikle güvenlidir ve yararlıdır. Akkuyu’da yepyeni bir yönetim sistemi kurulacak. Sorumluluğumuz daha da arttı. Bütün teknolojiler beraberinde risk ihtiva ediyor. Proje aşamasında tehlikelerin ne ölçüde bertaraf edilebildiği önemlidir. Akkuyu’daki proje diğer nükleer santrallerden yaş, güvenlik, güvenlik ilkeleri yönünden çok farklı bir santral. Japonya’da olanlarda bile güvenlik alanında ilave tedbire gerek yok, çünkü son derece gelişmiş güvenlik sistemleri var. Deprem herşeye zarar verebiliyor. Dolayısıyla inşaatın yapılacağı konum önemlidir. Bizim bölgelerimizde de sismik bölgelerde bu tesisler inşa edildi. Bu konuda ne tedbir alınması gerektiğini biliyoruz. Bu proje son derece ilginç bir projedir. Sorumluluk üstleniyoruz. Rusya ilk defa böylesine sadece inşaat konusunda sorumluluk üstlenmiyor. Aynı zamanda servis verme ve işletme konusunda da sorumluluk gösteriyor. Bu tür komplike tesislerin kurulmasında gündeme gelen sorunları aşmış oluyor.”

Türkler ihaleye girmeyince ihalede fazla para ödedik

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, yemekten sonra Dimitri Medvedev’in kendisini yeni yaptırdığı konutunda gezdirdiğini söyleyerek, “Gezerken bana dedi ki, ‘burayı yaptırırken ihaleye çıkarttık. Ancak ihaleye Türk firmaları girmediler. O yüzden galiba biraz fazla para ödedik’ diyerek Türk müteahhitlerden memnun olduklarını ifade etti” diye konuştu.

Medvedev’in savaş endişesi

RUSYA Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Libya’daki olaylarla ilgili soruya verdiği yanıtta Türkiye ve Rusya’nın gelişmelere kayıtsız kalamayacağını söyledi. Medvedev, “Öyle çözüm bulunmalı ki sivil halk mağdur olmasın” dedi. Libya’nın hava sahasının kapatılması konusundaki tartışmaların BM Güvenlik Konseyi ilkeleri ışığında ele alınması gerektiğini belirten Medvedev, “Konsey kara harekatı da öngörülebiliyor. Bu savaşın başlaması demek olacaktır. Erdoğan’la bu konuyu ele aldık. Gerginliğin artmasını istemiyoruz” dedi. Medvedev, Kaddafi yönetiminin, Arap ve Afrika ülkelerinin taleplerini de dinlemesini beklediklerini söyledi.

Bir değil birkaç kuşağa kazma - Yalçın Doğan

Bir kez daha düşünmeliyiz - Yalçın Bayer

Tüp patlayabilir ayı çıkabilir - Kanat Atkaya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!