Nükleer sızıntı dünya piyasalarını vurdu

Güncelleme Tarihi:

Nükleer sızıntı dünya piyasalarını vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2011 00:00

Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunamiye sınırlı tepki veren küresel piyasalar dün nükleer sızıntının daha geniş alanı etkisi altına alabileceği endişesiyle sarsıldı.

Haberin Devamı

Japonya’nın, dünya ekonomisi üzerinde uzun vadede olumsuz etki yarnatacaı endişesiyle riskten kaçan yatırımcılar dün Asya’dan, Avrupa ve ABD’ye kadar tüm borsalarında sert satışlar gerçekleştirdi. Yurtdışını takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda da (İMKB) kayıplar gün içinde yüzde 3’ü buldu, ancak kayıp gün sonunda yüzde 0.49’te kaldı.

İlk işlem günü tepkisizdi

Geçen hafta cuma günü Japonya’da yaşanan depremin ardından oluşan tsunami felaketi, piyasalarda başlangıçta lokal etki olarak değerlendirildi, önceki gün Asya ve Avrupa borsalarında satışlar sınırlı oldu. Avrupa borsalarında satışlar yüzde 1’i geçmezken, Asya borsalarında sadece Tokyo Borsası yüzde 6’nın üzerinde düştü. Emtia fiyatlarında düşüş ve petroldeki gerileme dikkat çekerken, piyasalar nükleer sızıntı tehdidini yakın takibe aldı.

Haberin Devamı

Nükleeri askıya alma korkuttu

Tsunaminin etkisinin lokal kalacağı beklentileri, Fukushima Nükleer Santralı’nda yaşanan radyasyon sızıntısının kontrol altına alınamaması yönündeki haberlerle tersine döndü. Küresel piyasalar bu haberlerle yangın yerine döndü. Özellikle Almanya, Fransa, Rusya ve ABD gibi nükleer enerji devlerinin bu konudaki mevcut ve gelecek planlarını askıya alması bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinin borsalarda tepetaklak olmasına neden oldu.
Dünya ülkelerinin nükleer santral konusundaki ‘değerlendiriyoruz askıya aldık’ şeklindeki açıklamaları ise Avrupa borsalarında satışları hızlandırdı. Almanya borsasında işlem gören ve nükleer santraller konusunda faaliyet gösteren şirket hisselerinde yüzde 5’leri bulan sert satışlar gözlendi.

Bütçe fazlası İMKB’de  düşüşü frenledi

KÜRESEL piyasalarda domino etkisi yaşanırken İMKB Ulusal 100 Endeks’i de bundan nasibini aldı. Önceki gün küresel borsalardan ayrışarak yükselen İMKB Ulusal 100 Endeksi düşüşle açıldı. İMKB Ulusal 100 Endeksi ardından gün içinde 62 bin puanlara geriledi. Gün içinde yüzde 3’ü bulan kayıplar ikinci seansta güçlü bütçe rakamları ile toparlandı. Endeks, günü yüzde 0.49 kayıplas  64.213 puandan kapandı.

Haberin Devamı

BOJ’un bankalara 98 milyar dolarlık desteği yetersiz kaldı

JAPONYA Merkez Bankası (BOJ), deprem ve tsunaminin ardından finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için bankacılık sistemine dün 8 trilyon yen (98 milyar dolar) daha likidite sağladı. BOJ depremden sonraki ilk iş gününde Japonya piyasalarına ilk olarak önceki gün 15 trilyon yen (183 milyar dolar) likidite sağlamıştı. BOJ’un müdahalesine rağmen piyasalardaki yangının sönmemesi üzerine analistler bankanın ABD Merkez Bankası’nın müdahelerini örnek vererek, sağlanan likiditenin yetersiz olduğu yorumlarını yaptı. BOJ hafta başında varlık alım programının büyüklüğünü 5 trilyon yen (60.8 milyar dolar) artırarak 40 trilyon yene (486.4 milyar dolar) çıkardığını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Dolar 1.59 liraya yükseldi, faiz yüzde 8.55’e indi

KÜRESEL piyasalarda yaşanan endişe ile birlikte yatırımcılar riskten kaçarak panik satışlarla nakde dönmeye başladı. Özellikle Japon borsasında iki gündeki yüzde 20’lik kaybın emtia ve diğer borsalarda yatırımlarda satış gerçekleşti. Bu gelişmeler içerde doların yükselişine neden oldu. Bankalararası piyasada güne 1.57 lira düzeyinden başlayan dolar ilk işlemlerde 1.5680 liraya kadar geriledi. Ancak İMKB’de yaşanan satışlarla dolar yükselişi geçti. 1.59 lirayı aştı. Bu piyasada valörlüde 1.5802 liradan işlem gören dolar serbest piyasada 1.5840 liradan kapanış gerçekleştirdi. Japonya’da yaşanan olayların dünya ekonomisinde durgunluğa neden olacağı ve faiz artışı gerçekleşmeyeceği yönündeki piyasa yorumları ise bono faizi üzerinde etkili oldu. Gösterge bono bileşik faizi günü yüzde 8.61 seviyesinden kapatırken valörlüde yüzde 8.55’e kadar geriledi.

Haberin Devamı

Tepco hisseleri yine çakıldı

JAPONYA’nın en büyük nükleer enerji santrallarından Fukushima Daiichi’yi işleten Tepco’nun Tokyo Borsası’ndaki hisseleri dün yine çakıldı. Geçen cuma günü gerçekleşen depremden bu yana rekatrödeki soğutma probleminin giderilememesi nedeni ile geçen pazartesi günü yüzde 24 düşen Tepco hisseleri, dün de yüzde 25 değer kaybetti. Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın radyasyon sızıntısı ile ilgili sağlıklı bilgi alınmadığı yönündeki açıklamasının da tetiklediği düşüş iki gün içinde yüzde 50’yi bulmuş oldu.

Petrolün varili 110 doların altına indi

JAPON-YA’daki nükleer krizin derinleşmesi ve radyasyon seviyesindeki artışın finansal piyasaları tedirgin etmesi nedeniyle uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 4 ile 5 dolar değer kaybetti. ABD ham petrolünün nisan ayı teslimi varil fiyatı 4 dolar düşerek 97.10 dolara, Londra brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 5 dolar azalarak 107.88 dolara geriledi. Londra Brent tipi ham petrolün
varil fiyatı 24 Şubat’tan bu yana ilk kez 110 doların altına indi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!