Genelkurmay Başkanı ‘Milli Tüfek’le atış yapıp onayını verdi

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay Başkanı ‘Milli Tüfek’le atış yapıp onayını verdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2011 00:00

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) ve alt yüklenici Kale Kalıp tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, 4 yıldır merakla beklenen Milli Piyade Tüfeği’nin (MPT) tasarımı karara bağlandı.

Haberin Devamı

Birbiriyle yarışan 3 ayrı ekipte 40 uzmanın 2 yıllık çalışması sonucunda, TSK’nin istediği özellikleri taşıyan, yurtdışında pazar bulabilecek modern bir tüfek ortaya çıktı. Bundan sonra kalifikasyon testlerinin ve üretim hattının yapılmasına geçilecek. Dünyadaki benzerlerine göre çok daha ağır şartlarda yapılan testlerin 2012 sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
Son rötuş Koşaner’den
Atışlı testler sonucunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in talepleri doğrultusunda tüfeğin tasarımında detay değişikliklere gidildi. Koşaner, prototiplerin atış testlerini izledikten sonra, kendisi de atış yaptı. Piyade tüfeklerinde dünyada birbirine alternatif olarak geliştirilmiş 3 temel mekanizma tipi var. Bunlardan biri dünyanın tanıdığı M-16 mekanizması. Modern Piyade Tüfeği’nde de M-16 mekanizmasından türetilerek özgünleştirilen bir sistem kullanılıyor. Tüfeğin emniyet sistemi ise Türk tasarımcılar tarafından geliştirildi ve patentle koruma altına alındı.

Haberin Devamı

Milli Tüfek’in özellikleri

Tüfeğin ağırlığı: 4.3 kilogram
Mermi çapı: 7.62
Boyu: 88 cm
Dipcik uzatılınca: 105 cm
Şarjör: 20 adet mermi alıyor
Mermi çıkış hızı: Saniyede 810 metre
Etkili menzil: 400 metre

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!