26 yaş üstü kamyonet ve minibüsler de hurda

Güncelleme Tarihi:

26 yaş üstü kamyonet ve minibüsler de hurda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 11:04

Modeli 1985 ve öncesi olan kamyonet ve minibüsler hurda araç kapsamına alındı. Buna göre 26 yaşından eski araç sahipleri isterlerse araçlarını hurdaya ayrırabilecek ve karşılığında hurda parası alacak, ayrıca tüm vergi borçları silinecek.

Haberin Devamı

“Bir Kısım Motorlu Karayolu Taşıtlarının Piyasadan Çekilmesine İlişkin  Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında  yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, modeli 1985 ve öncesi yıllar olan kamyon, tanker ve çekici ile otobüslere ek olarak kamyonet ve minibüsler de hurdaya ayrılabilecek.

Bu kararla ekonomik ömrünü tamamlamış araçların piyasadan çekilerek, büyük oranda yolcu ve yayalarla yüklerin de güvenliğinin sağlanması hedefleniyor. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğine de katkıda bulunacak. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacak.

Karar kapsamında aracını hurdaya ayırmak isteyen araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) faiziyle birlikte, varsa trafik cezası da silinecek.  Ayrıca bu kişiler hurda parası da alacak.

Haberin Devamı

NASIL HURDAYA AYRILACAK?

Çalışır durumdaki aracını hurdaya ayırma ve teslime ilişkin belgelerin MKEK tarafından Ulaştırma Bakanlığı’na iletilmesini müteakip, ödeme araç sahibinin dilekçesinde belirttiği banka adı ve IBAN numarasına 1 ay içinde yapılacak.

Aracını hurdaya ayırmak isteyen araç sahipleri önce aracının taşıt olma özelliğini koruduğuna dair “hurdaya ayrılmıştır” kaşeli, trafik tescil belgesinin aslı ile birlikte, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğü’nün Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen Hurda müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Teslimden sonra birkaç evrak daha isteniyor. Araç sahipleri için tanzim edilen evraklar, Araç Durum Raporu, Kantar Tartı Fişi, Hurda Malzeme Teslim ve Tesellüm Tutanağı, ilgilinin dilekçesi ve “hurdaya ayrılmıştır” kaşeli Trafik Tescil Belgesi’nin aslı olarak sıralanıyor. Eğer araç sahibinin Trafik Tescil Belgesi zayi ise trafik tescil bürolarından temin edilebilen ‘zayidir’ ibareli onaylı evrak tanzim edilebilecek.

Hurdaya çıkan araca nasıl ödeme yapılacak

ULAŞTIRMA Bakanlığı tebliğinin kapsamına giren araçların hurdaya ayırma işlemlerini tamamlayan taşıt sahiplerine ve vekillerinin dilekçede beyan ettiği banka hesap numarasına, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ödeme yapılacak.

Haberin Devamı

Hurdaya ayrılan araçlar ve kilo başına ödenecek ücretler şöyle:

“1973 model ve öncesi taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı kg) x 0.70 TL’;
1974, 1975 ve 1976 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 0.90 TL’;
1977, 1978 ve 1979 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1 TL’;
1980 ve 1981 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1,10 TL’;
1982 ve 1983 model taşıtlar için taşıt ağırlığı (kg) x 1.20 TL’,
1984 ve 1985 model taşıtlar için ‘taşıt ağırlığı (kg) x 1.30’ TL ödenecek.

Taşıt ağırlığı; boş olarak tartıldığı kantar tartı değeri olacak. Taşıtın kantar tartı değerinin, trafik tescil belgesinde yazılı olan ağırlık değerinden fazla olması halinde, trafik tescil belgesinde yazılı net ağırlık ödemeye esas alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!