Libya karıştı, 15 milyar dolarlık proje alan Türk şirketlerini korku sardı

Güncelleme Tarihi:

Libya karıştı, 15 milyar dolarlık proje alan Türk şirketlerini korku sardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 00:00

Son 5 yıldır Türk müteahhitlerinin en önemli pazar-ları arasına giren Libya’da yaşanan olaylar ülkede faaliyet gösteren işadamlarını korkuttu. Libya’da 15 milyar dolarlık iş yapan şirketler şantiyelerdeki çalışmalarına ara verirken olayların yaşandığı bölgeler-de işçilerin güven-liği de öne çıktı.

Haberin Devamı

   

TÜRKİYE, LİBYA'YA 2 UÇAK GÖNDERECEK

LİBYA HALKI İSYAN ETTİ / FOTO GALERİ  

YAKLAŞIK 200 Türk inşaat şirketinin faaliyet gösterdiği Libya’daki olaylar müteahhitleri korkuttu. Ülkede 15 milyar dolarlık iş yapan şirketlerin bir kısmı şantiyelerdeki çalışmalarına ara verdi. Son 5 yıldır Libya pazarının hızla büyüdüğünü belirten Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Eren, “1973 yılından beri ülkede 30 milyar dolarlık proje gerçekleştirdik. Olayların büyüyeceğini tahmin etmiyorum. Yeni gelişen bölgelerdeki hareketlilik Türk şirketlerinin işlerine de yansıdı” dedi.
3 bin Türk çalışan
2008 yılındaki ekonomik krizden etkilenmeyen en büyük pazarın Libya olduğunu anlatan Erdal Eren, şu bilgileri verdi: “Son 5 yılda Türk şirketleri Libya’da 15 milyar dolarlık proje aldı. Bu projeler yavaş yavaş olayların yaşandığı bölgelere doğru kayıyordu. Bingazi bu yerlerin başında geliyor. Bugüne kadar buralara yatırım yapılmadı. Altyapı ve dev projeler bu yerlere kayıyordu. Olayların yaşandığı yerlerde 4-5 inşaat şirketimiz faaliyet gösteriyor. Buralarda 3 bine yakın Türk çalışanımız var. Şu ana kadar sadece mal kayıplarını öğrendik. En sevindiricisi çalışanlarımıza yönelik eylemlerin olmaması. Şimdiye kadar Türk çalışanlarımız her hangi bir sorunla karşılaşmadı.”
30 milyar dolarlık iş
Türk şirketlerinin şantiyelerinin daha çok sakin yerlerde yoğunlaştığına dikkat çeken Erdal Eren, şunları dile getirdi: “Olayların yaşandığı yerlerde şantiyeler talan edildi. Yatakhaneler ve araçlar yakıldı. Hırsızlık olayları da yaşandı. Ancak diğer bölgelerde işler devam ediyor. Ülkede 1973 yılından beri 30 milyar dolarlık iş gerçekleştirdik. Bu işlere sürekli yenileri katılıyordu. Libya krizden etkilenmediği için bu ülkede Türk şirketleri iş almaya devam ediyordu.”
Mısır gibi olmaz
Libya’da olayların büyümesini tahmin etmediğini dile getiren Erdal Eren, “Mısır ve Tunus’ta yaşananların Libya’da yaşanması daha zor. Çünkü bu ülke diğerleri gibi değil. Olaylar halk hareketlenmesi gibi gelişmiyor. Daha az gelişmiş bölgelerde gerginlik var” dedi.

Haberin Devamı

Libya-Türkiye ticaret hacmi 3 milyar dolar

Haberin Devamı

Ülkede 200 Türk inşaat şirketi faaliyet gösteriyor.
1973 yılından beri 30 milyar dolarlık proje alındı.
Son 5 yılda 15 milyar dolarlık iş alındı.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi 3 milyar doları buluyor.
Ülkeye geçen yıl 1.8 milyar dolarlık ihracat yaptık.

Sembol: Çalışma durdu olayları izliyoruz

OLAYLAR nedeniyle bazı inşaat şantiyelerini durduklarını dile getiren Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Tamince, “Şu an için net bir şey söylemek zor. Çok büyük bir zararımız bulunmuyor. Ancak ülkedeki olaylar nedeniyle şantiyelerdeki işlerimizi bir süre durdurduk. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki günlerde çalışmalarımız netlik kazanacak” dedi.

Haberin Devamı

Özaltın: 1 milyar dolarlık projeler beklemeye girdi

LİBYA’da alt yapı çalışmaları gerçekleştirdiklerini dile getiren Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Özaltın, “Ülkede 1 milyar dolarlık iş hacmimiz var. Yeni gelişen bölgelerde alt yapı çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bunun için de yoğun bir makine kullanımına sahibiz. Ciddi zarar aldık. Bu altyapı çalışmaları arasında kanalizasyon, elektrik kabloları gibi işler de bulunuyor. Tüm bunlar yarım kaldı” diye konuştu.

Rönesans: 1.5 milyar dolarlık işimiz var

KRİTİK noktalarda inşaat şantiyeleri bulunmadığını dile getiren Rönesans İnşaat yetkilileri, şöyle konuştu: “Çalışan Türk işçilerimizi daha güvenli yerlere aktardık. Libya’da çalışan 1800 Türk işçimiz var. Ülkedeki toplam iş hacmimiz ise 1.5 milyar dolar büyüklüğe sahip. Ülkedeki sorun çözülünceye kadar işçilerimiz daha güvenli noktalarda bekleyecek. Şu an için güvenli olan şantiyelerimiz risk altına girerse gerekli tedbiri alacağız.”

Haberin Devamı

Yüksel İnşaat: Bizim şantiyelerde sorun yok

LİBYA’da gerçekleştirdikleri inşaat işlerinde şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Yüksel İnşaat CEO’su Emin Sazak, şöyle konuştu: “Şantiyelerimizde henüz bir sorun yok. Yağma veya saldırı olaylarıyla karşılaşmadık. Ancak önümüzdeki günlerde ne olacağını bilmediğimiz için bazı işçilerimizi daha güvenli şantiyelere taşıdık. Libya’da 400 milyon dolarlık işimiz bulunuyor. ”

TAV, Trablus’ta 1.5 milyar Euro’luk terminal yapıyor

TAV Havalimanları Holding şirketlerinden TAV İnşaat, Brezilyalı ve Lübnanlı ortağı ile birlikte başkentin yeni havalimanı terminalini inşa ediyor. 1.5 milyar Euro’luk işe sahip TAV İnşaat’ın projesinde 250’si Türk toplam 3 bin kişi çalışıyor. Türk çalışanların tahliyesinin söz konusu olmadığını belirten TAV İnşaat yetkilileri, çalışmaların sürdüğünü açıkladı. 4 yıl önce Trablus Uluslarası Havalimanı Projesi’ni kazanan TAV İnşaat, yıllık 20 milyon yolcu kapasiteli terminali bu yıl içinde tamamlamayı planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!