Rogoff'tan Türkiye'ye iki önemli uyarı

Güncelleme Tarihi:

Rogofftan Türkiyeye iki önemli uyarı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 10:46

Türkiye ekonomisinin, başarılarına rağmen, büyüme sürecinde sorunlarının da olduğunun altını çizen Uluslararası Para Fonu (IMF) eski Başekonomisti Prof. Dr. Kenneth Rogoff, bu sorunların başta gelenlerini, “Cari işlemler açığındaki yükseliş ve Türk Lirası'ndaki değerlenme” olarak sıraladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin önündeki sorunların, hemen, kısa vadede Türkiye'yi etkileyecek sorunlar olmadığını vurgulayan Rogoff, ancak ekonomik büyüme sürecinde, gerekli önlemleri alıp yapısal reformları uygulamazsa bu sorunların önümüzdeki yıllarda Türkiye'yi olumsuz etkileyebileceğini söyledi.Türkiye'nin, cari işlemler açığını, temelinde yatan yapısal sorunlara eğilerek çözüm bulabileceğini ifade eden Rogoff, ayrıca, cari açık ve diğer sorunlarla mücadele sürecinde sıkı para ve maliye politikasını hiçbir şekilde gevşetmemesi gerektiğini de vurguladı.

Rogoff, daha önce yaptığı açıklamalarda, küresel parasal gelişmeler çerçevesinde, gelişmekte olan piyasaların faiz oranlarında bir baskı oluşacağını, bunun sonucu olarak ta Merkez Bankalarının faiz artırmak zorunda kalacaklarını vurgulamıştı.Kenneth Rogoff, ABD Doları'nın, sıkıntıları devam eden avroya karşı güçleneceğini, ama bazı para birimlerine karşı da zayıflayacağını ileri sürmüştü. Rogoff, küresel kriz öncesinde de, birçok ABD bankasının sıkıntıya düşeceği uyarısında bulunmuştu.

TÜRKİYE BİRÇOK ÜLKEYE GÖRE İYİ DURUMDA

Rogoff, Türkiye'nin, küresel kriz ortamında çok çarpıcı bir başarı kaydettiğini, Avrupa'da, iyi durumda bir ekonomi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Harvard Üniversitesi ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, Türkiye ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.Türkiye'nin, geçen yıllarda uyguladığı başarılı politikalar sonucu, küresel kriz ortamında başarı elde ettiği belirten Rogoff, bu sayede bugün birçok ülkeye göre iyi durumda olduğunu ifade etti.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN BEŞ EKONOMİSTİ ARASINDA YER ALIYOR

Prof. Dr. Kenneth Rogoff, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından da göreve çağrılan dünyanın önde gelen beş ekonomisti arasında yer alıyor.

BM Genel Sekreteri Ban, Kenneth Rogoff'a, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu durum, mali krizin gelişen ekonomilere, az gelişmiş ülkelere ve BM'nin başta açlık ve yoksullukla mücadeleyi kapsayan Binyıl Kalkınma Hedeflerine olan etkilerini danışıyor.Halen Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü olan Rogoff, IMF'den önce, ABD Merkez Bankası (FED) Yönetim Kurulu'nda da çalıştı.ABD yönetimine, ekonomi konusunda danışmanlık yapan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun da üyesi olan Rogoff'un, uluslararası ekonomi, döviz kuru politikaları, uluslararası borçlanma konularında araştırmaları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!