Eylemci tazyikli su ve biber gazı yedi, AK Parti Meclis’te ‘Torba’ya asıldı

Güncelleme Tarihi:

Eylemci tazyikli su ve biber gazı yedi, AK Parti Meclis’te ‘Torba’ya asıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısı’nı protesto etmek üzere çeşitli illerden KESK, DİSK, TMMOB ve TTB üyeleri Ankara’da toplanarak Meclis’e yürümek isteyince polisle karşı karşıya kaldı. Polis eylemcilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederken, Meclis’te tasarının görüşmelerine devam edildi.

Haberin Devamı

POLİS SENDİKALILARA BİBER GAZI SIKTI / Foto Galeri

POLİSTEN BİBER GAZLI MÜDAHALE / WEB TV  

BAZI sendika ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin, Meclis’te görüşülmekte olan Torba Yasa Tasarısı’nı protesto etmek üzere sokaklara çıkması, dün Ankara’yı karıştırdı. Ankara’ya gelen Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TBB) üyeleri Meclis’e yürümek isteyince polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı. Ankara bu eylem yüzünden sıcak bir gün yaşarken, AK Parti, Torba Tasarı’nın Meclis’teki görüşmelerini sürdürdü.
Meclis’e yürümeye izin yok
Türkiye’nin çeşitli illerinden Ankara’ya gelenlerin otobüslerini polis, şehir girişlerinde durdurdu. Bütün araçlar arandıktan ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra polis otobüslerin şehre girmesine izin verildi. Kurtuluş Parkı çevresini ve Kolej kavşağını trafiğe kapatan güvenlik güçleri, gruba dağılması yönünde uyarıda bulundu. Ancak protestocular, uyarıya rağmen Ziya Gökalp Caddesi’nden Meclis’e doğru yürüyüşe geçti. Eylemi organize eden sendika ve meslek odalarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu da gösteriye destek verdi.
Muhalefet eyleme destek verdi
Eyleme CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, HAS Parti Genel Başkanı Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve bazı siyasi parti temsilcileri de katıldı CHP’li vekiller kortejin önünde kol kola girdi, polis barikatının kurulduğu Kızılay’a kadar yürüdü. Kızılay girişinde dağılmaları yönünde ‘uyarı’ yapılan eylemciler “Tayyip sonun Mübarek olsun” şeklinde slogan attı. Grup, Torba Tasarı’nın geri çekilmesini isteyen pankartlar taşırken, eylem alanına üzerinde torba bulunan bir maket de getirdi.
Biber gazı ve su
Bir grup eylemcinin, polis barikatını zorlamaya başlamasıyla birlikte, polis de biber gazı sıkarak göstericileri uzaklaştırmak istedi. Grup uyarıya rağmen dağılmayınca panzerlerden tazyikli su sıkıldı. Polis, daha sonra copla müdahale ederek grubu dağıttı.
TIR’larla TOMA takviyesi
Eylem nedeniyle Ankara’ya aralarında İstanbul ve Samsun’un da olduğu illerden polis takviyesi yapıldı. Personel takviyesinin yanı sıra İstanbul’dan TIR’larla 4 TOMA da (Toplumsal olaylara müdahale aracı) Ankara’ya götürüldü. Eyleme katılan binlerce kişi polisin ‘dağılın’ anonsuna rağmen Ziya Gökalp Caddesi’nden Kızılay’a kadar yürüdü.

Haberin Devamı

CHP’li Soysal yine biber gazı mağduru

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Çetin Soysal eylemcilerle polis arasına girerek olayları önlemeye çalıştı. Ancak Soysal da biber gazı nedeniyle zor anlar yaşadı. Soysal, gazın acısını dindirmek için yüzüne limon sürdü.

‘Arkadaşlar derdiniz ne görüşelim’ denilmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB ETÜ Üniversitesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, protestolarla ilgili soru üzerine,  “Hak arama sürecini baskı ile çalışırsanız toplumda patlamaya yol açarsınız. Türkiye’de de ‘Arkadaşlar sizin ne derdiniz var? Gelin görüşelim’ denilmesi lazım” dedi.

SGK ‘sigortacı’dan yüzde 15 alacak, tedaviyi üstlenecek

SENDİKALARI sokağa döken Torba Tasarı, Meclis Genel Kurulu’nda sert tartışmaların arasında ilerliyor. Meclis bu hafta sabah saatlerine kadar süren çalışmayla 234 maddelik tasarının 3’te birini bitirdi. Genel Kurul’da 2 günde kabul edilen düzenlemelerden bazıları şöyle:
“ İkinci el araçlarda olduğu gibi yeni araçların ruhsatı da elektronik ortamda düzenlenecek ve ruhsat postayla adrese gönderilecek.Trafik kazaları nedeniyle tüm hastanelerde yapılan tedavilerin giderlerini, kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın SGK karşılayacak.  Bunun karşılığında trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan zorunlu sigortalarda primlerin ve güvence hesabınca tahsil edilen katkı paylarının yüzde 15’ini SGK alacak.  Belediyelerin kurdukları kameralı takip sistemlerinin polisçe kullanılması durumunda kesilen trafik cezalarının yüzde 30’u belediyeye aktarılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!