Sağlıkta tasarruf kalbi de sıkıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta tasarruf kalbi de sıkıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 09:00

TÜRKİYE’de şeker ölçüm çubuklarının bedeli ödenmeyen diyabetli hastalardan sonra benzer bir mağduriyeti kalp ve damar hastalarının yaşadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Aralarında yapay kalple yaşayanların da yer aldığı hastaların kanama ve pıhtılaşma riskini ölçmek için bir damla kanla tetkik yapmalarını sağlayan ölçüm çubuklarının bedeli artık SGK tarafından karşılanmıyor. SGK, Sağlık Bakanlığı’nın görüşü doğrultusunda bu kararı aldığını savunurken, mağdur hastalar karara, “Kararın, insani değil tasarruf amaçlı alındığına inanıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Mağduriyet yaşayan hastalardan biri, yaşamını yapay kalple sürdüren 28 yaşındaki Osman Küçük oldu. Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi’nde kebapçılık yaparken üç yıl önce kalbi teklemeye başlayan, yedi ay önce de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yapay kalp takılan Küçük, yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

"Bir yıl önce tam bir ay yoğun bakımda yattım. İyice kötüleşmiştim. Yoğun bakımdan 150 kiloluk yapay kalbe bağlı çıktım. Aylarca hastanede kaldım, çünkü o cihazla taburcu olma şansım yoktu. Sonra SGK bize daha küçük, portatif yapay kalbe sahip olma olanağı verdi. Çanta gibi. Benim derdim daha büyük, bana çift pompalı taktılar. Şimdi kalbimi yanımda taşıyıp, yaşamımı sürdürüyorum, bağış kalp bekliyorum. Kan sulandırıcı ilaç kullandığım için INR çubuğu kullanıyorum. Eğer değerlerde farklılık varsa telefon açıp doktorlarımla konuşuyor, onların söylediği şekilde ilaçlarımı düzenliyorum. Ölçüm cihazı bin 500 lira, zorla para bulup alabildim. Ölçüm çubuklarını devlet ödüyor diye aldım, ama şimdi SGK karşılamıyor, alacak param da yok. Bunu kullanmamak demek risk demek, her an pıhtı atabilir, ölebilirim. İşim, gelirim yok, annem babam geldi, İzmir’de ev açmak zorunda kaldık. Otobüse binemiyorum, çünkü insanlar dikkatsiz, çarpıyorlar. Rutin kontroller için hastaneye giderken zorlanırken, iki- üç günde bir INR ölçümü için nasıl gidip geleceğim, bilmiyorum. Bu ölçüm, bizim için gerekli ve hayati. Ümit ediyorum ki devletimiz, SGK bizi böyle mağdur durumda bırakmazlar. Herşeyimiz ortada, yapay kalple yaşayan insanlarız. Ne kadar ömrümüz kaldı onu da bilmiyoruz, şu çaresiz halimizde bari yardımcı olsunlar."

Minyatür yapay kalp takılan ilk hasta olan Mardinli 35 yaşındaki Cüneyt Aydemir, 1.5 aydır INR çubuğu kullandığını söyledi. SGK mağduru olduğunu belirten Aydemir, "Yapay kalp takılalı 1.5 ay oldu. Bu ölçüm çubuklarını kullanmaya başladım. Benim gibi hastalar için çok hayati bir şey. Pahalı olduğu için iki değil üç günde bir ölçüyorum. Parası olmayan ne yapacak, hastaneye gidip gelmek çözüm değil. Yataktan kalkamayan, sokağa çıkamayan hasta nasıl gidip gelsin, hastanelerde nasıl kuyrukta beklesin? Eğer bu cihazlarla ölçüm sakıncalıysa devlet bunların satışını engellesin, sağlıklı ölçüm yapılanı hastaya sunsun, kısıtlama demek, bizim hayatımızı riske atmak demek. Bu soruna çözüm bulunmasını istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

Kan sulandırıcı ilaçların kullanma dozunun, kanın koyu ya da sulu oluşuna göre ayarlanmasında rol oynayan çubukların 1 kutusu 225 TL’ye satılıyor. 24 Ekim’de SGK, çubukların kurumca karşılanıp karşılanmamasını Sağlık Bakanlığı’na sormuş, Bakanlık olumsuz görüş bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!