İETT ile Halk otobüsleri arasında ihale kavgası

Güncelleme Tarihi:

İETT ile Halk otobüsleri arasında ihale kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 13:58

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otobüsün alımına ilişkin ihale yetkisini İETT yerine başka bir şirkete devretmesi Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği'ni ayağa kaldırdı.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs alımı yetkisini kendi bünyesinde kurduğu İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş'ye devretmesi, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği'nin tepkisini çekti. 1500 otobüs alımını kapsayan ihalenin 172 otobüslük ilk bölümü 25 Ocak 2011'de düzenlenecek.

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Birliği Basın Müşaviri Ercüment Coşkun otobüs alım ihalesi ile ilgili hürriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, hiç bir ihale, bildirim olmadan yapılan yetki devri sayesinde, elde edilecek gelirin İETT yerine yeni kurulan bu şirkete aktarılacağını söyledi. Daha önce bu ihaleleri İETT'nin düzenlediğini hatırlatan Coşkun, "Hiç bir ihale bildirim yapılmadan, rekabet ortamı oluşmadan bir anda otobüs alım yetkisi yeni kurulan bu şirkete devredildi. Üstelik bütün altyapıyı yine İETT sağlarken gelir bu şirkete aktarılacak Ayrıca birkaç ay önce bu duyumu ilk aldığımızda İstanbul Özel Halk Otobüsleri Birliği olarak dilekçe ile başvurarak bu konuyu İBB ve İETT'ye sorduk. Bize böyle bir şirket olmadığı ve devrin sözkonusu olmadığı bildirilmişti" dedi.
Özel Halk otobüsleri birliğinden konuya ilişkin yapılan açıklama metni ise şöyle;

Haberin Devamı

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentiçi ulaşımda otobüs işletmeciliği hizmetini 1939 yılından bu yana İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütmektedir. İstanbul’da ilk otobüsün çalıştığı 1920’li yıllardan itibaren de özel halk otobüsleri ile yolcu taşımacılığı yapılmaktadır.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen belediye birimlerinin ortaklığı ile kurulan İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. adına 25 Ocak 2011 tarihinde yapılacak yasal dayanağı ve hukuki durumu tartışmalı bir ihale ile de özel sektörden hizmet alımı yapılmasına yönelik yeni bir yöntem denenmektedir.
 
İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. adına sektör basınında yer alan bir demeçte, bu şirketin 1500 otobüs ihalesine talip olduğu ifade edilmektedir. Kamuya açık herhangi bir ihale yapılmadan, ilan yapılmadan bir yönetmelik arkasına sığınılarak yapılan bu işletme yetkisi devri bir imtiyazı çağrıştırmaktadır.
 
Belediyenin görev ve yetkisine giren toplu taşıma hizmetinin bir şirkete devri ve bu şirketinde bu hizmeti imtiyaz kazancına dönüştürerek ihale etmesi, hangi ulaşım ve toplu taşıma sorununu çözmeye yöneliktir? Yetkililerin bunu açıklaması beklenmektedir.
 
Dahası İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş.’nin bu hizmeti yürütebileceğine ilişkin bir geçmişi ve deneyimi de söz konusu değildir. İstanbul’da uzun yıllardır toplu taşıma hizmeti sunan toplam 2058 özel halk otobüsünü bünyesinde barındıran şirketler de çok rahatlıkla bu hizmeti verebilecek konumdadır. Eşit koşullarda, her kesimin katılacağı bir rekabet ortamında bu tahsisin yapılmasına İstanbullu özel halk otobüsü şirketleri de en az İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. kadar taliptir. "

25 OCAK'TA 172 OTOBÜS İÇİN İHALEYE ÇIKILIYOR

10 yıllık süreyle otobüs işletmeciliği ihalesine çıkan İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş; ihale başvuruları devam ediyor. İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş, kademeli olarak genişleyecek ve İstanbul’un aynı 3 ana bölgesinde, 189 hatta 1500 otobüsü kapsayacak olan, hasılat paylaşımına dayalı hat kiralama işletmeciliği yapacak. İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. ilk etapta 172 yeni otobüs için ihaleye çıkacak. İhale için teklif verme işlemleri 07.01.2011 tarihinde başlarken, kapalı teklif usulü yapılacak ihaleye son başvuru tarihi ise 25 Ocak olarak belirlendi.

İhale sonunda Beyoğlu Bölgesinde 11 hatta 43 otobüs, Anadolu Bölgesinde 11 hatta 62 otobüs, Avrupa bölgesinde ise 10 hatta 67 otobüs hizmet verecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!