Borsaya 2 bin dolarla girdi, 900 bin yaptı, 500 dolarla çıktı

Güncelleme Tarihi:

Borsaya 2 bin dolarla girdi, 900 bin yaptı, 500  dolarla çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 17:00

Doktora öğrencisi iken annesinin verdiği 2 bin dolarla borsaya girdi. Çeşitli hisse senetlerine yatırdığı parasını 4-5 ayda 900 bin dolara kadar artırmayı başardı. Ama borsadan çıktığında elinde sadece 500 dolar kalmıştı.

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, Amerika’da doktorasını tamamladığında annesinin kendisine “Sen artık doktor oldun. Sen bu işi bilirsin, al bakalım 2 bin doları” diyerek para verdiğini anlattı. Çeşitli hisse senetlerine yatırdığı 2 bin doları kısa sürede 900 bin dolara çıkardığını belirten Akgiray, “Sonra 500 dolarla çıktım. Hırs bazen aklın önüne geçiyor. Oysa uzun vadeli düşünmek gerekiyor” dedi.

SPK Başkanı Akgiray bugün Ankara’da kadınlara sermaye piyasalarını anlattı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Hanımlar Lokalinde kadınlarla buluşan Akgiray, Türkiye’de sermaye piyasalarının yeterince büyüyemediğine dikkat çekti. Bunun tasarruf etme alışkanlığının olmamasından kaynaklandığını belirten Akgiray, “En çok ev almak için para biriktiriliyor. Bankadaki mevduat ve uyduruk likit fon dışında sermaye piyasasına kimse bulaşmadı” dedi.

Haberin Devamı

30 lira olsa bile tasarruf edin

 “Maaşım zaten bin lira. Nesini tasarruf edeceğim, ülkeyi ben mi kurtaracağım” düşüncesinin yanlış olduğunu anlatan Akgiray, “Bin lira yetiyorsa 950 lira da yeter. 950 lira yetmiyorsa bin lira da yetmez. Ayda mutlaka 30 lira 50 lira tasarruf edilebilir. Bu kazan kazandır. Ülke ekonomisi ne kadar hızlı büyürse insanlar da o kadar zenginleşir” dedi.

BORSAYA GELİN

/images/100/0x0/55eb50c3f018fbb8f8b95deb
Akgiray, Türkiye’de sermaye piyasaları büyüklüğünün 350 milyar dolar olduğunu ancak bunun 1 trilyon dolara çıkma potansiyeli olduğunu söyledi. “Bir şey küçükken ucuzdur. Olgunlaştıkça değerini bulur” diyen Akgiray, “Uluslar arası fonlar Türkiye’ye ne zaman atlasak diye bakıyorlar. Tamam gelsinler, para paradır ama siz de gelin” çağrısı yaptı.

Türkiye’de borsa denince akla, 3-5 günde para kazanıp, çıkmanın anlaşıldığını söyledi. “Ama böyle yapıp da para kazanan ben tanımıyorum. Siz 3-5 hisse alın, 3-5 yıl bekleyin . Türkiye borsasında bugün yatırımcı olmak, 3 yıl sonra olmaya göre daha karlı. Çünkü borsa artacak” dedi.

Haberin Devamı

PARA KAYBEDEN YOK AMA

Akgiray, 2002-2009 döneminde altın, bakır, devlet kağıdı, repo, döviz, İMKB arasında en yüksek getiriyi borsanın sağladığını söyledi. 2002’de borsada 100 lira olan paranın 2009’da 500 liraya yükseldiğini belirtti.

New York, Frankfurt, Tokyo dahil 15 ülke borsasına dair bir çalışma yaptıklarını anlatan Akgiray, “Gördük ki hiçbir hisse senedi piyasasında 5 yıllık bir süreçte para kaybeden yok. Bu bir gerçek ve böyle olmaya da devam edecek. Yeter ki kısa vadeli düşünmeyin” dedi.

Akgiray, “Parayla duygusallık karışırsa fakirlik kesin sonuç” diye konuştu.

MEVDUAT BİTTİ ALTINI NEREYE KOYACAKSINIZ

SPK Başkanı, “Altını nereye koyacaksınız, evde hırsız gelir; bankada masrafı var. Alması kolay, satması zordur. Sarı sarı altınlardan ayrılamazsınız. Mevduata ne veriyor banka, hiç! İlerde daha da kötü olacak. Dünyada kolay para kazanma devri bitti. Bizde reel faiz yüzde 30-40 idi. Dünya tarihinde yoktu böylesi. Ama bitti artık, inşallah bir daha da olmaz” dedi.

Haberin Devamı

CEM YILMAZ, HÜLYA AVŞARLI REKLAM

Sermaye piyasalarının tanıtımı için bir dizi program başlattıklarını belirten Akgiray, “Cem Yılmazlı Hülya Avşarlı tanıtım niye yapmayalım. Dizilere de iyi borsacılar koyacağız” dedi.

KADINLAR SORDU

Kadınlara sermaye piyasaları hakkında bilgi vermek üzere giden AKgiray, gelen sorular karşısında şaşırdı. Kadınlar, hisse senedi nedir, nereden alınır, nasıl para kazandırır soruları yerine, profesyonel borsacılar gibiydiler.

Kimi tahtası kapalı şirketleri, kimi açığa satışı, kimi A, B, C düzenlemesini sordu. Kimisi de elindeki kağıda ilişkin sermaye artırım izninin ne zaman verileceğini….

TAHTASI KAPALI 3-5 ŞİRKET AÇILIR

Haberin Devamı

İlk soru sahibi tahtası kapalı şirketlerin durumunu sordu. 30’tan fazla hissenin tahtasının kapalı olduğunu belirten Akgiray, firması batmış olan hisseler için yapılacak hiçbir şey bulunmadığını söyledi.

Ancak devlet kararıyla ya da yanlış yönetim nedeniyle kapatılanlar için umut olduğunu belirtti. Bazılarında gerçek hak sahiplerinin bilinmediğini kaydeden Akgiray, “Elimizden geldiğince bu konu gündemimizde. Ancak kişisel tahminim, başkan olarak söylemiyorum, 4-5 tahtanın açılabileceğini düşünüyorum” dedi.

Başkan Akgiray, yatırımcının bilgilendirilmesi amacıyla bugün itibariyle www.yatirimyapiyorum.gov.tr adlı internet sitesinin hizmete girdiğini duyurdu. Bu yıl içinde çağrı merkezinin de açılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bir kadın, “Orayı arayıp hangi hisseyi alıp almayacağımı sorabilir miyim” dediğinde Akgiray, “Siz bunu sorarsanız, biz de cevap verirsek hep birlikte hapse gideriz” karşılığını verdi.

ayalp@hurriyet.com.tr


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!