Bankalar 10 bin eleman alacak

Güncelleme Tarihi:

Bankalar 10 bin eleman alacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 13:33

Bankalar, 2011 yılında 1000 şube açarak, 10 bin kişiyi işe alacaklar. Paralarını ortak taşıyıp, ortak POS makineleri kullanacaklar. Bireylerin yanı sıra KOBİ’ler ve çiftçiler bankaların gözdesi olacak.

Haberin Devamı

Bankacılık Uzmanı ve Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Bankacılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şenol Babuşcu, 2011 yılında bankacılık sektöründe yaşanması muhtemel gelişmeleri anlattı. Babuşcu, bankaların bu yıl bin şube açarak, 10 bin kişiyi işe alacakları tahmininde bulundu.

Türkiye ekonomisinin, kriz öncesinde olduğu gibi yeniden yüzde 5-6 büyüme trendini yakalayacağını belirten Babuşcu, bunun bankalar açısından ‘yeni şube’ anlamına geldiğini savundu. 2005-2007 döneminde bankaların yılda ortalama bin şube açtıklarını anımsatan Babuşcu, her bir şubenin ortalama 10 eleman anlamına geldiğini vurguladı.

Sektöre ilişkin diğer beklentilerini ise şöyle sıraladı:

- Sektörde kar marjları daralacak. Kar marjı görece daha yüksek olan KOBİ Bankacılığı, Bireysel Bankacılık ve Tarım Bankacılığı gibi alanlara  yönelimleri artacak.

Haberin Devamı

- Düşen kar marjları nedeniyle bankalar maliyetleri düşürmek için,  şubelerden para transferini ortak yapacak, ATM’lerde olduğu gibi POS cihazlarını da ortak kullanacak.

- Bankalar komisyon ve masraf almadan taviz vermeyecek.

 - Avrupa bankacılığındaki gelişmeler ve konsolidasyonlar nedeni ile bazı yabancı bankalar, Türkiye piyasasından çıkabilir.

- Ülkemizdeki bankaların çevre ülkelerde ve yakın coğrafyada yatırımları görülecek. Özellikle Suriye, Irak, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan hedef ülkeler olacaktır.

- Bankacılık sektöründe en önemli risk, faiz oranlarının yükselmesi durumunda vade uyumsuzluğundan kaynaklanacak olan faiz oranı riskidir. Bankaların pasifleri kısa vadeli, aktifleri ise bireysel krediler ve devlet tahvilleri nedeniyle uzun vadeli. Faizlerdeki  ani bir yükseliş durumunda ciddi zararlar söz konusu olabilecek. Bu nedenle bankalar pasifteki kaynaklarının vadesini uzatıcı strateji izleyecek. Bu nedenle tahvil ihraçlarına ağırlık verecekler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!