Elinde euro olanlar dikkat

Güncelleme Tarihi:

Elinde euro olanlar dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 11:22

Merrill Lynch 2011 yılı finansal raporunu açıkladı. Kurumun Euro'ya ilişkin çok çarpıcı tahminleri var.

Haberin Devamı

Merrill Lynch raporuna göre, şu anda 2.05 lira ola Euro/TL paritesi haziran sonunda 1.62 liraya kadar gerileyecek. Yılı ise 1.80 liradan bitirecek.

Merrill Lynch, Euro/Dolar paritesinin de mevcut 1.30 seviyesinden haziran sonunda 1.20'ye gerilemesini bekliyor.

Merrill Lynch'in 2011 Varlık Yönetim Sunumunu indirmek için tıklayınız...

Merrill Lynch Varlık Yönetimi’ne göre gelişmiş ekonomilerdeki para politikası hâlâ olağanüstü gevşek. Fakat gelişmiş pazarlar dolar yaratırken gelişmekte olan piyasalar da dolar rezervlerini artırdı. Bu durum hem dolar hem de Euro üzerinde baskı yaparak, değer kaybetmesine yol açabilir. Euro’nun 2011 yılında da zayıf kalacağını ifade eden Merrill Lynch Varlık Yönetimi Portföy Strateji Uzmanı Johannes Jooste doların biraz daha rahat bir seyir izleyeceğini belirtiyor. Bu durumun Yuan ve gelişmekte olan piyasalara ait bazı başka para birimlerin yükselmesini tetiklemesi ticarette de gergin bir dönem geçirilmesine yol açtı. Para birimlerinin aşırı ya da az değerlenmesiyle varlık değerlemeleri bozulurken; bu sorunun 2011 yılında daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İÇİN 'MEZUNİYET YILI' OLACAK

Raporun sunumu sırasında bir konuşma yapan Merrill Lynch Başekonomisti Türker Hamzaoğlu, 2011 yılının Türkiye için "Mezunuiyet Yılı" olacağını ve uzun süredir ekonomide yapılan reformaların bu sene Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir ülke' notu ile taçlandırılacağını söyledi. Hamzaoğlu, S&P ve Moody's Türkiye'nin kredi notlarını sırasıyla 'BB+' ve 'Ba1'e çıkaracağını Fitch'in ise 'BBB-'ye yükseltmesini bekledikleirni kaydetti.

BÖLGENİN BÜYÜME ÖRNEĞİ

Hamzaoğlu, Türkiye’nin 2011 yılında yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkmayı hak etmesinin arkasında 4 temel neden sıraladı.

 

Bunlardan ilkinin Türkiye’nin gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha hızlı bir büyüme ivmesi yakalaması olarak gösteren Hamzaoğlu, ülkede mali dengelerin oturmasını, 2008’in ikinci yarısından bu yana dış şoklara karşı geliştirdiği savunma mekanizması ve liderlerin ekonomi yönetimini diğer nedenler olarak tanımladı.

 

Haberin Devamı

Hamzaoğlu, Türkiye’nin 2011’de yüzde 5.3’lük bir büyüme imza atıp, gelişmekte olan Avrupa ülkelerini geride bırakacağını da belirtti.

 

Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasının önündeki engel, cari açık olarak belirtilirken, “doğru adımların atılması durumunda, önümüzdeki on yılda Türkiye, cari açık sorununa çözüm bulabilir” ifadesi kullanıldı.

 

Merrill Lynch bununla birlikte, 2011’de ABD’nin 2010’daki yüzde 2.7’lik büyümenin gerisine düşerek, yüzde 2.1’lik bir büyümeye imza atacağını, Brezilya’nın yüzde 4.1, Rusya’nın yüzde 4.5 ile büyüyeceğini tahmin ediyor.

    

2010’da rekor bir büyüme rakamına imza atan Çin’in, imalat sektöründeki yavaşlama nedeniyle, 2011’de yüzde 9.1’lik bir büyüme hızı yakalayacağına işaret edildi.

 

Haberin Devamı

HİSSE SENETLERİNE ODAKLANMALI 

 

Merrill-Lynch, 2011 yılına yönelik yatırım stratejileri tahminlerini de paylaştı. Avrupa’yı etkisi altına alan borç krizi ve ABD’de büyümenin istenen düzeye ulaşmamasından dolayı, yatırımcıların devlet tahvillerinden çok hisse senetlerine odaklanacaklarını ifade edildi.

 

Merrill Lynch Varlık Yönetimi Portföy Strateji Uzmanı Johannes Jooste, “Dünya ekonomisi iyileşirken, yatırımcıların şirket ve devlet tahvillerinden çok hisse senedi piyasasına yönelmesini tercih ediyoruz” dedi.

 

2011 yılında yüksek riskli yatırımlardan kaçınılması gerektiğine işaret eden Jooste, emtiaya yönelmenin doğru bir karar olduğunu belirtti.

 

Haberin Devamı

Merrill Lynch, 2011’de emtiada özellikle altın ve bakır fiyatların yükseliş beklerken, altının Aralık 2011 sonunda 1,500 dolar, bakırınsa 1,200 dolar çıkacağını tahmin ediyor.

 

Son on yılın en çok tercih edilen yatırım araçlarından biri olan altın, 2010’da yükselişini sürdürdü ve toplamda bir yıl öncesine kıyasla yüzde 30 oranında değerlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!