İslam dünyası kendine yeter ama AB’ye alternatif değil

Güncelleme Tarihi:

İslam dünyası kendine yeter ama AB’ye alternatif değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan küresel ekonominin yüzde 30’unu oluşturan İslam ülkelerinin birbirilerine yeteceğini belirterek, “Ancak, ‘Şamgen’ AB’ye alternatif değil, isteyen ülke katılabilir” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük Kuveyt ziyaretinin ardından Katar’a geçerken ANA uçağında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İslam ülkelerinin birbirlerine yeteceğini anlatan Başbakan ‘Şamgen’ olarak anılan vize anlaşmalarını AB’ye alternatif olarak görmediğini açıkladı. Erdoğan, soru üzerine ”İslam dünyasının lideri olma derdim yok” dedi. Başbakan Erdoğan’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

Müşterek adım cesareti

*  Kuveyt Ticaret Odası’nda “Biz bize yeteriz” dediniz açar mısınız, herhalde siyasi değil iktisadi olarak bahsettiniz...

-  Olayın ağırlıklı boyutu ekonomik ama tabii ki siyasi boyutu da var dayanışma noktasında. Müşterek adım atma cesaretini gösterebilmeliyiz. İslam dünyasının ekonomideki ağırlığı yüzde 30’u buluyor. İKÖ üyelerinin oluşturduğu zemin içerisinde ürettiğimiz ve üreteceklerimizle İslam dünyası kendisine yeter. Türkiye olarak müteahhitlik alanında onlara aktaracağımız çok şey var. Onların da bize aktaracakları var. Örneğin petrol. Petrolde çok güçlüler. Teknolojide de Türkiye’nin güçlü yanları var. Çok hızlı nükleer deneyim kazanıyoruz. Sağlıkta hem beyin gücü hem teknolojimiz var. Turizm artık sadece kum güneş denizden ibaret değil. Destinasyon noktasında çok şanlıyız. Eğitim, kültür, sağlık, termal, yayla, konferans... Türkiye’nin çok ciddi gücü var.

Özgüven boşluğu var

*  Bugüne kadar neden olmamış?
-  Bir boşluk görüyorum. Özgüven eksikliği. Bizde de var, bunlarda da var. Yeni jenerasyonda farklı olacak inanıyorum.

*  Kuveyt’le de vize kalkıyor, vizelerin kaldırılması (Şamgen) AB’ye alternatif mi?
-  AB’ye alternatif görmüyorum. ECO gibi başladık ama daha büyüdü. Ve daha etkin çalışıyor. Başka ülkeler de katılabilir.

*  Kuveyt Türkiye’nin İran’ı ikna girişimini nasıl değerlendiriyor?
-  İran tavrımızı takdirle karşılıyorlar.

*  Irak’taki yeni hükümetten memnunlar mı?
-  Şeyh Nasser Irak’a gidiyor.

Haberin Devamı

İslam dünyasının lideri olma derdim yok

*  Reuters’ın yorumuna göre Mısır’ın geçmişte Arap dünyasında oynadığı gibi bir rol mü oynuyorsunuz. İslam dünyasının yeni lideri mi oluyorsunuz?
-  Hiç öyle bir derdim yok. Yavuz Selim’in söylediği gibi “Biz Harem-i Şerif’in efendisi değil, hizmetkarıyız.” Zaten, oraya insanı millet getirir. Ülke getirir öyle konuma insanları.

Haberin Devamı

Yüzde 100 yerli otomobil için elimizden geleni yapacağız

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, otomotivde kırılan rekorlara dikkat çekerek, “yüzde 100 yerli” üretime değindi. Erdoğan, bu konuda şunları söyledi: “Otomobil satışları 2009’da 460 bindi, 2010’da 509 bin oldu, toplam otomotiv satışı 760 bini aştı. Otomotiv firmaları artık kendi markalarını üretmek istiyor. Biz de teşvik ediyoruz. Elimizden geleni yapacağız yüzde 100 yerli otomotiv için. Uçak sanayinde de benzer. Türkiye yüzüncü yıl dönümüne uçak helikopter insansız hava aracı üretecek. Buralar (İslam Dünyası) bizden bunları bekliyor. İşadamlarımızın bir görevi var. Burada tanıştıkları işadamlarıyla teması kesmeyecekler. Takipçi olacaklar. Biz de 10-15 kişilik bir özel görev ekibi kuracağız. Arkalarına bakanlar olacak. Bütün engelleri tek tek kaldıracağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!