Türk tasarımcı Güler Ford’a damga vurdu sıra Lincoln’e geldi

Güncelleme Tarihi:

Türk tasarımcı Güler Ford’a damga vurdu sıra Lincoln’e geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 00:00

Ford’un ‘One Ford’ stratejisinin ilk ürünü yeni Focus ve 2012’de piyasaya çıkacak yeni Mondeo’nun tasarımlarını gerçekleştiren Murat Güler, şimdi de tüm dünya için Lincoln’ü baştan yaratacak. Ford’un bugüne kadar sadece Amerika’da sattığı, 2014’ten itibaren tüm dünyada lüks sınıfta yer alması için büyük yatırım yaptığı Lincoln markasının yeni modellerini Güler tasarlayacak.

Haberin Devamı

İşte Detroit'ten ilk fotoğraflar...

AMERİKAN otomotiv devi Ford’un Avrupa’da başarılı modellere imza attıktan sonra, 2009 yılı sonunda tüm dünyaya satılacak global otomobillerinin tasarımını yapmak için Köln’den Detroit’e transfer ettiği Türk tasarımcı Murat Güler, otomotivin anavatanında basamakları hızla tırmanıyor. Ford’un krizden çıkış için uygulamaya koyduğu ‘One Ford’ (Tek Ford) stratejisinde önemli rol oynanan Güler, Amerikan devinin tüm dünyada satışa sunmaya hazırlandığı ilk model olan yeni Focus ve ardından 2012 yılı sonunda piyasa çıkması beklenen yeni Mondeo’nun tasarımını başarıyla tamamladıktan sonra kariyeri adına çok önemli bir görev daha aldı. Ford, sadece Amerika’da sattığı ve 2014 yılından itibaren başta Çin olmak üzere tüm dünyada lüks sınıfta satışa sunacağı markası Lincoln’ün tüm global tasarımlarını da Güler’e teslim etti. Güler, yeni Mondeo’nun ardından Detroit’te Lincoln’ü tüm dünya için yeniden yaratacak.
Türkiye’yi çok özledim 
Eşiyle birlikte 1.5 yıldır Detroit’te yaşayan ve bu dönem içinde Türkiye’ye hiç gelemediğini kaydeden Güler, “Eşim ara sıra gidiyor ama ben yoğunluktan hiç gidemedim. Türkiye’yi çok özledim” dedi. Önümüzdeki günlerde Amerika ve aynı anda Avrupa’da satışa sunulacak yeni Focus ailesinin dış tasarımlarına imza atan Güler, şunları söyledi: “Yeni Focus’un tasarımını 2007 yılı sonunda Almanya’da tamamladım. Daha sonra Ford tarafından 2009 yılında Avrupa’dan Detroit’e transfer olan ilk tasarımcı oldum. Detroit’e geldiğimde ‘One Ford’ stratejisine bağlı olarak yeni Mondeo’yu tasarladım. Kısa süre önce tasarımı tamamlandı ama piyasaya ne zaman çıkacağını tam olarak bilemiyorum. Yeni Mondeo’nun tamamen farklı ve çok yakışıklı olduğunu söyleyebilirim.”
Lincoln lüks markası olacak
Ford’un Mondeo’nun tasarımının tamamlanmasının ardından kendisine yeni bir görev teklif ettiklerini belirten Güler, bu görevin ise Lincoln markasını tüm dünya için yeniden tasarlamak olduğunu kaydetti. Güler, şöyle konuştu: “Ford aynı Toyota’nın Lexus veya Nissan’ın Infiniti’de yaptığı lüks marka stratejisini Lincoln’de uygulamak istiyor. Son olarak Mercury’de kapattıktan sonra elinde kalan tek markayla premium sınıfta dünyaya açılmayı hedefliyor. Yeni Lincoln elbette Amerikan çizgisini koruyacak ama benden bu markaya Avrupai dokunuş istiyorlar. Lüks Amerikan otomobillerinde olmayan Avrupalı otomobillerdeki detayları ve sofistike unsurları yeni modellere yansıtmamı istiyorlar. Bu beni heyacanlandıran bir proje. Ford’daki görevim devam edecek ama bir süre bu proje üstünde çalışacağım. Bu modellerin 2014 yılı gibi piyasaya çıkması planlanıyor. Öncelikli olarak Amerika dışında Çin’e açılmak daha sonrada Avrupa başta olmak üzere Linconl’ü tüm dünyaya pazarlamak istiyorlar.”

Haberin Devamı

40 yaşında en başarılı Türk tasarımcı oldu

Haberin Devamı

MURAT Güler, Murat Günak ve Hasip Girgin’den sonra dünyada söz sahibi olan Türk tasarımcıların arasına ikinci jenerasyon Ford Focus’u tasarlayarak katıldı. 1971’de Almanya’da doğan Murat Güler, çocukluğundan bu yana otomobil çizimine meraklı. Babası Ford’un Almanya’daki fabrikasında marangoz olarak çalışan Güler, İsviçre’de Art Center College of Design’ı bitirdi. Okulu bitirdikten sonra 1996’da Volkswagen’e giren Güler, 1999’da Ford Avrupa’ya geçti. Güler, Focus ve C-MAX’in tasarım ekibinde yer alırken, esas başarısını Iosis X konseptiyle yaptı. Tamamen Güler tarafından geliştirilen Iosis X, Ford’un ilk Avrupalı SUV modelinin temelini oluşturdu. 1 yıl sonra da Iosis X, Kuga ismiyle seri üretilmeye başlandı. Kuga’nın da tasarımına imza atan Güler, 2007 yılında da Ford’un ilk global modeli olan yeni Focus ailesinin tasarımını gerçekleştirdi. Yeni Focus, şubat ayında Türkiye’de
satışa sunulacak. 2009 yılı sonunda Detroit’e transfer olarak yeni Mondeo’nun tasarımını da yapan Murat Güler, basamakları
hızla tırmanarak şu an dünya otomotivindeki en başarılı Türk tasarımcı olarak ismini yazdırdı.

Haberin Devamı

Gölcüklü elektrikli Connect fuarın yıldızı

BU yıl yıl 104’üncüsü düzenlenen, uluslararası statü de ise 23’üncü kez kapılarını açan Detroit Fuarı, dünyanın 50 farklı ülkesinden 4 bin 500 basın mensubuna kapılarını açtı. Fuarın Avrupa’daki fuarlar gibi en önemli yıldızları elektrikli ve hibrid otomobiller oldu. Hemen hemen her marka çevreci elektrikli modellerini sergilerken Detroit Fuarı’nın ev sahiplerinden Amerikan Ford’un görkemli standının yıldızı ise Gölcük’te üretilen Transit Connect’in elektrikli versiyonu oldu. Elektrikli Connect için standın ortasına dev oval bir pist inşa eden Ford, bu pistte ziyaretçilere Transit Connect’i yakından tanıtarak test etme imkanı sağladı. Tüm ziyaretçilerin büyük beğenisini toplayan elektrikli Connect, diğer markaların yöneticilerinin de markajına alındı. 2011 yılı ortasında Amerika’da satışa sunulacak elektrikli Transit Connect modelinden bu yıl Gölcük’te 500 adet üretilecek. Bu araçlar Gölcük’te elektrik altyapısı monte edilecek şekilde özel olarak üretiliyor. Türkiye’den giden araçların elektrik donanımları ise Amerika’da takılıyor. Fuarda elektrikli Connect’in dışında Ford standında bu yıl Amerika’da 30 bin adet satılması hedeflenen normal Transit Connect’de sergilendi.

Haberin Devamı

Kübik Soul da geliyor Kia Türkiye’de 20 bine koşuyor

TÜM dünyada hızlı büyüme yaşayan Koreli Kia’nın orta sınıftaki kübik tasarımlı modeli Soul, şubat sonunda Türkiye’de satışa sunulacak. Otomatik şanzımanlı 1.6 litre benzinli motor ve manuel şanzımanlı 1.6 dizel motor versiyonlarıyla Türkiye’ye girecek Soul’un otomatik şanzımanlı dizel motoru ise Nisan’da gelecek. Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, Soul modelinin Türkiye’de de beğeni toplayacağını belirterek, “2011’de 1000 Soul satmayı hedefliyoruz. Bu modelle Türkiye’deki model sayısı 8’e yükselecek. 2010’da yüzde 100’e yakın büyüyen Kia, 2011’de 15 bin adetlik satışa ulaşacak” dedi. Kia’nın tüm dünyada büyük beğeni toplayan ve tasarım ödülleri alan modeli yeni Magentis’in ise Optima ismiyle son çeyrekte satışa sunalacağını belirten Koçak, 2012 hedefinin 20 bin adet Kia satışı olduğunu söyledi.

Yeni modeller

Haberin Devamı

Porsche 918 Spyder
ALMAN üretici Porsche, dört yıldır uzak kaldığı fuara bu yıl süperspor otomobili
918 Spyder modeli ile dönüş yaptı.

Chrysler 300
FUARIN ev sahibi üreticilerinden Chrysler, Fiat’ın yönetimi almasının ardından geliştirdiği ilk modeli ve yeni amiral gemisi 300 C’i tanıttı. Öncüsü 300 C’ye göre büyüyen boyutları ile dikkat çeken araçta, 3.6 litre 6 silindir ve 5.7 litre 8 silindirli motorlar görev yapıyor.

MINI Paceman
MINI’nin 4x4 modeli Countryman’ın 3 kapılı coupe versiyonu Detroit fuarında Paceman isimli konseptle gün ışığına çıktı. Seri üretime oldukça yakın duran araç büyük beğeni topladı.

2. El Ford ilanları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!