Özelleştirme ‘devlet politikası’ oldu işlem yapmasak bile iyi para gelecek

Güncelleme Tarihi:

Özelleştirme ‘devlet politikası’ oldu işlem yapmasak bile iyi para gelecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 00:00

Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, “2010’da 10.4 milyar liralık özelleştirme hedefimizi ikiye katladık. Bu yıl yeni işlem yapmasak bile önemli nakit girişi olacak” dedi. Aksu, özelleştirmenin ‘devlet politikası’na dönüştüğünü, seçimden etkilenmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, 2010 yılı için belirlenen 10.4 milyar liralık özelleştirme geliri hedefinin “uygulama olarak” yaklaşık iki katına çıktıklarını açıkladı. Tüm devirlerin henüz tamamlanmadığı ve bazı yatırımcıların vadeli ödemeyi tercih ettikleri için nakit girişinin 10.4 milyar liranın altında kaldığını ifade eden Aksu, “2011 yılında hiç yeni işlem olmasa bile önemli bir nakit girişi olacak” dedi.
Geçtiğimiz yıl özellikle elektrik dağıtımı alanında yapılan özelleştirmelerle ekonomide hareketlilik yaratan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), bu yıl da hızını kesmeden yeni projelerle devam etmeye hazırlanıyor. Başkan Vekili Aksu, geçtiğimiz yıl bütçede yer alan 10,4 milyar liralık özelleştirme geliri hedefinin yaklaşık iki katına çıktıklarını açıklayarak, “Gelirle ilgili tahminde bulunmamaya özen gösteriyoruz, ancak bu yılın 2010’u aşmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Yabancı ilgisi artacak
Aksu, “Geçtiğimiz yıl ağırlıklı olarak yerli ilgisi vardı. Bu yıl yabancı yatırımcı ağırlığı bekliyor musunuz?” sorumuza, “Öyle ümit ediyoruz. Kriz ve sonrası dönemde yabancı yatırımcılar kendi problemleriyle uğraşmaktan, dışarıya çok fazla yatırım niyetinde olmadılar. Ancak Türkiye’nin ekonomik ve siyasi istikrarı ortada. Yabancıların ilgisiz kalmayacağını düşünüyoruz” yanıtı verdi.  Özelleştirme söz konusu olunca yabancı yatırımcıların her zaman olumlu algılanmadığının da altını çizen Ahmet Aksu, “Yabancı yatırımcı alıyor. Ya ‘Yabancılara satıldı’ diye eleştiriler geliyor, olmadığı zaman da ‘Yabancılar gelmedi’ deniliyor. Böyle bir ikilem var” diye konuştu. Özellikle elektrik üretim santralleri için görüştükleri yabancı firmalar bulunduğunu bildiren Aksu, pek çok Türk firmanın da yabancı ortakları olduğunu kaydetti.
Seçim etkilemez
Yaklaşan seçim döneminin özelleştirme takvimini nasıl etkileyeceğine yönelik ise Aksu, “Seçim dönemi siyasi ortamı ilgilendiriyor. Özelleştirme Türkiye’de parti politikası olmaktan çıktı, bir devlet politikası haline geldi. Yatırımcılar Türkiye’deki istikrarı görüyor” yorumunu yaptı. Elektrik üretiminde EÜAŞ kurulu gücünün yüzde 68’inin, Türkiye’deki kurulu gücün de yüzde 39’unun özelleştirileceğini kaydeden Aksu, “Kurulu güç olarak Avrupa’nın en büyük özelleştirmesi olacak” dedi. Aksu, 2011’de limanlar ve gayrimenkullerin de özelleştirme portföyünde yer alacağını, bunların içinde kıymetli gayrimenkul ve büyük arazilerin olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Değeri sonradan anlaşılacak

Haberin Devamı

AHMET Aksu, elektrik dağıtımında çok fazla sorun olduğunu kaydederek, özelleştirmeyi bu sorunların aşımına bir araç olarak gördüklerini ifade etti. Resmi yüzde 15 oranındaki kayıp kaçakların yanı sıra faturalandırılıp tahsil edilemeyen tutarlar bulunduğunu anımsatan Aksu, “İkisinin toplamında verimsizlik yüzde 30-40’lara ulaşıyor. Sadece verimlilik açısından bile çok önemli bir adım. 100 birimlik enerji alıyor, geri ödeme oranı yüzde 75 oranında kalıyor. Bunu yüzde 100 oranına çıkarıyoruz. Yani gelir tarafını bir kenara bıraksak bile, bugün yapılan özelleştirmelerin önemi önümüzdeki yıllarda daha iyi anlaşılacak” diye konuştu. Verimlilik sonucu oluşan kaynağın sektöre yatırım olarak geri döneceğini söyleyen Aksu, “Hem hizmetin arttırılması, hem fiyatların tüketici lehine dönüşmesi manasında çok faydalı işler olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!