Araçlarda kış bakımına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Araçlarda kış bakımına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 00:46

Araçların ağır kış koşullarında yolda kalmamaları için bazı bakımların yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Ford Otosan Satış ve Satış Sonrası İş Geliştirme Müdürü Murat Yüceel, araçların kışa hazır olmaları ve ağır kış koşullarında yolda kalmamaları için kış bakımının yapılması gerektiğini hatırlattı. Soğuk havanın, araçların çalışması esnasında bir direnç oluşturarak problemlere yol açabileceğini belirten Yüceel, araçlara yapılacak kış bakımı ile eski parçalar değiştirilerek ve gereken onarımlar yapılarak kış süresince sorunsuz bir sürüş sağlanabileceğini söyledi.

Kış kontrolleri neleri içermeli?

Antifriz ve araç sıvı seviyeleri: Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Soğutma sistemini korozyona karşı korumak için yaz-kış kullanılması gereken antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler. Alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı ise, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyabilir.

Haberin Devamı

Akü: Soğuk iklim şartları aküyü önemli ölçüde etkiler. Akü, motorun çalışması esnasında alternatör tarafından üretilen enerjiyi depolar. Bu enerjiye öncelikle aracın ilk çalışmasında (marş basarken) ihtiyaç vardır. Her akü, soğukta daha düşük kapasiteyle çalışır. Buna ek olarak kış aylarında rezistans ve far gibi elektrikli ekipmanların daha fazla kullanılması nedeniyle akü daha büyük bir yük altında çalışır. Bu nedenle kış başlangıcında hatta öncesinde, genel bir şarj-marş sistemi kontrolü yapılması, soğuk bir kış gününde bir akü sorunu nedeniyle aracı çalıştıramama durumuyla karşı karşıya kalmamak için gereklidir.

Fren Sistemleri: Kışın kaygan zeminlerde doğru frenleme daha büyük önem taşır. Fren sistemi tüm lastiklerde aynı anda ve aynı yoğunlukta devreye girmelidir. Fren sisteminizin verimliliğini uygun ekipmanlarla ölçtürmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda fren sıvı seviyesi de kontrol edilmelidir.

Lastik basıncı ve dişleri, kış lastiği: Aracınızın yola, sizin de hayata tutunmanızı sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin 3 mm olması gerekir. Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirin. Islak ve karlı zeminde güvenle yolculuk yapmak için aracınıza uygun kış lastiği temin edin.

Haberin Devamı

Motor yağı: Periyodik bakımların dışında, kışa girmeden önce motor yağının kontrol edilmesi faydalı olur. Uzun süre kullanılan yağ, motoru koruma özelliğini kaybeder.

Filtreler: Yağ, yakıt ve hava filtreleri aracın motorunu ve yakıt püskürtme sistemini zararlı maddelerden korur. İyi bir korumadan yoksun olan bu parçalar aşınır ve araçlarda performans düşüklüğü ile yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.

Ön cam silecekleri: Araç sahipleri, genelde ses gelene kadar, aşınmış da olsa sileceklerini kullanmaya devam ederler. Ancak yaz mevsimini geride bırakan silecekler, aşırı sıcak, ozon, UV ışınları ve egzoz gazları gibi birçok dış etmene maruz kalır; bu da siliş kalitesini düşürür. Silecek süpürgelerinin yıpranmış olması, silecek lastiklerinin cama doğru şekilde temas etmesini önler ve camda temizlenemeyen bölgeler bırakarak görüşü engellediği gibi, camın çizilmesine de yol açar.

/images/100/0x0/55eb4642f018fbb8f8b69d21

Haberin Devamı

Ayrıca, gece sürüşlerinde silecek tarafından tam anlamıyla temizlenemeyen ve ön camda kalan su tabakaları; far ışıklarını yansıtarak görüşü zorlaştırır ve hayati tehlike yaratır. Bu sebeple güvenli ve konforlu bir sürüş için, yoğun yağış gerçekleşen sonbahar ve kış aylarının başında, araç sileceklerini değiştirmek kış ayları süresince konforlu ve güvenli bir sürüş sağlar.

Kalorifer ve rezistanslar: Kış mevsimi öncesinde kalorifer ve klima bakımının mutlaka yapılması gerekir. Klimalı otomobillerde polen filtresi değiştirilir. Kalorifer hortumları kontrol edilir. Ayrıca Arka camdaki buharlaşmayı önleyen rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Farlar, stoplar, sinyaller: Kışın erken kararan havada sis, yağmur ve karda hem sizin yolu hem de yoldakilerin sizi görmesi için farların, sinyallerin, stopların sorunsuz olması büyük önem taşır.

2. El otomobil fırsatları için tıklayın

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!