Dubai ve İngiltere, Türkiye’de ‘sanat eseri fonu’ için bekliyor Antik A.Ş. danışmanlık planlıyor

Güncelleme Tarihi:

Dubai ve İngiltere, Türkiye’de ‘sanat eseri fonu’ için bekliyor Antik A.Ş. danışmanlık planlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2010 00:00

Son dönemde rekor satış rakamlarına ulaşan Türkiye’de ‘sanat eseri fonları’nın kurulması da gündeme geldi. Yurtdışında bankaların sanat eserleri için oluşturduğu fonların benzerini Türkiye’de kurmak isteyen İngiltere, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri bankaları Antik A.Ş.’nin kapısını çaldı. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, danışmanlık yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

SON dönemde Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ isimli eserinin 2.2 milyon liraya satılması, Contemporary İstanbul’da 45 milyon liralık eserin 4 günde alıcı bulması gibi rekorlarla dünyada çağdaş sanat eseri satışında ilk 10’a yerleşen Türkiye’nin bu alandaki potansiyeli hızla büyürken, ‘sanat eseri fonları’nın kurulması da gündeme geldi. Yurtdışında Deutsche Bank, UBS gibi bankaların krizin ardından önemli bir yatırım aracı haline gelen sanat eserleri için oluşturduğu fonların benzerini Türkiye’de açmak isteyen bankalar uygun ortam aramaya başladı. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, Türkiye’de sanat eseri fonu kurmak isteyen İngiltere, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri bankalarından teklif aldıklarını belirterek, “Antik A.Ş’nin aracılığıyla portföylerine müşterilerin eklenmesini istiyorlar” dedi.
Ekonomik kriz döneminde müzayedelere çok büyük bir ilginin olduğunu ve çağdaş sanat eserlerinin fiyatlarının katlanarak arttığını ifade eden Turgay Artam, şunları söyledi: “Yatırımlar artık sanat eserlerine ve antikalara dönüyor. Çünkü yatırımcıların bir kısmı sanat eserlerine yatırımı daha güvenli bulmaya başladı. Ayrıca dünyada artık çeşitli yatırım fonlarının en az yüzde 25’inin bu eserlere yatırılması tavsiye ediliyor. Bunun üzerine dünyada bir çok banka sanat fonları oluşturdu. Bize de Londra’dan ve Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’de de bunu hayata geçirelim şeklinde teklifler gelmeye başladı. Bazı görüşmeler yaptık.”
Yasalar araştırılıyor
Turgay Artam, Türkiye’ye teklif getiren bankalara, Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ isimli eserinin 2.2 milyon lira üzerinden satan Antik AŞ’nin danışmanlık yapacağını söyledi. Türkiye’de bu tür fonların kuruluşu için henüz erken olduğunu ifade eden Artam, “Bu konudaki yasaları araştırıyoruz. Uygun zemin bulunduğu zaman Türkiye’de de bu fonlar çalışmaya başlayacak” diye konuştu.
Sanat brokerları var
Sanat eseri fonlarının nasıl çalışacağı hakkında da bilgi veren Artam, şöyle konuştu: “Bu sanat fonlarına hisse senedi alır gibi istediğiniz kadar parayla katılabiliyorsunuz. Bankaların ‘sanat broker’ları oluyor. Fona katılanlar brokerların tavsiye ettikleri tabloları satın alıyor. Belli bir süre beklendikten sonra -bu süre 2 yıl da olabiliyor, 10 yıl da- sanat eserlerinin el değiştirmesini sağlıyorlar. Yani, satıyorlar. Dünyada faizlerin düştüğü bir dönemde, bu eserler satıldığında yüksek getiriler elde ediliyor.” Türkiye’de sanat alanında bankaların şu anki faaliyetleri arasında sanat eserlerine yatırım yapmak isteyenler için kredi vermek bulunuyor.

Haberin Devamı

Fonlar geldiğinde fiyatlar yükselecek

Haberin Devamı

ZENGİNLİĞİ ‘araba almak değil, sanat eseri sahibi olmak’ olarak tanımlayan Turgay Artam, şu değerlendirmeyi yaptı: “Artık önemli olan sanat eserine, antikaya sahip olmak. Kimin ciddi bir koleksiyonu varsa dünyada o öne çıkıyor. Eğer bir firmaysa, ekstra bir avantaj sağlıyor. Türkiye bunu daha yeni yeni anladı. Özel müzeler açılmaya başlandı. Ancak fonlar sanata girdiklerinde, özel müzeler açıldıkça fiyatlar daha yukarı çıkacak. Şu anda satılan eserlerin fiyatları için yüksek deniliyor ancak daha çağdaş sanat piyasası daha işin başında. Artık fiyatlar katlanarak artacak. Şimdi alanlarda önemli bir yatırım yapmış olacaklar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!