Elektriğe zam gelecek mi

Güncelleme Tarihi:

Elektriğe zam gelecek mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2010 16:00

25 milyar dolarlık ihaleye imza atan Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, elektrikte tekel iddialarına yanıt verdi.

Haberin Devamı

Elektrik dağıtım ihalelerinde Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığının gösterdiği performans, ‘dağıtımda tekel’ tartışmalarını gündeme getirdi. Rekebet Kurulu’nun bu satışlara onay vermeyeceği ileri sürülürken, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu konuştu.

Aysel ALP yazıyor
hurriyet.com.tr

TÜSİAD’ın Ankara’da düzenlediği resepsiyona katılan Aksu, ‘tekel’ tartışmaları ve milyarlarca dolarlık gelirin riske girdiğine ilişkin soruları yanıtladı. Karamehmet-Kazancı ortaklığının, İstanbul’un Avrupa Yakasını da kazanmasıyla dağıtımdaki payı yüzde 30’a çıkması Rekabet Kurulu’ndan onay alıp almayacağı sorusuna neden oldu.

Haberin Devamı

DAĞITIMDA SINIR YOK ÜRETİMDE VAR!

Rekabet Kurumu’nun elektrik dağıtımında ‘pay sınırı’ koymadığına dikkat çeken Aksu, bu sınırın elektrik üretimi için bulunduğunu söyledi. Bir firmanın, elektrik üretiminde yüzde 20’yi aşamayacağını vurgulayan Aksu, “Yakında üretim özelleştirmelerine başlayacağız. Demek ki teorik olarak, üretim piyasasında en az 5 firma olacak” dedi.

 “Özelleştirme öncesi Rekabet Kurumu’na rutin başvurumuzu yaptık. İhaleye katılan firmaların isim listesi ve sektördeki payları Kurum’a iletildi. Rekabet Kurulu’ndan onay yazısı geldikten sonra özelleştirme ihalesini düzenledik” dedi.

FİYATI ETKİLEMEZ ÇÜNKÜ

Karamehmet- Kazancı ortaklığının İstanbul’un her iki yakasını da alması nedeniyle elektrik fiyatını yükselteceği eleştirilerine ise Aksu şöyle karşılık verdi:

 “Elektrik fiyatının yüzde 88’ini üretim maliyeti oluşturur. Dağıtımın fiyat içindeki payı ise sadece yüzde 12’dir. Dolayısıyla yüzde 12’lik payla fiyatları ciddi şekilde etkilemek mümkün değil. Ayrıca elektrik fiyatlarını dağıtım şirketleri belirlemiyor. Bu şirketler belirlenen fiyatlar  üzerinden dağıtımı yapıyor.”

Haberin Devamı

İPTAL OLSA BİLE PARA GELİR!

Aksu, yasal bir sınırlama olmasa da Rekabet Kurulu’nun bu satışı iptal etmesi durumunda devlet, milyarlarca dolarlık özelleştirme gelirinden olmayacak mı, sorusunu da yanıtladı. Aksu, “Tabii ki olmaz. Birinci olmaz ise ikinci olur, o da olmazsa üçüncü olur. Gelen teklifler arasındaki farklar çok küçük” dedi.

İŞTE BU TABLO TARTIŞMA YARATTI

Karamehmet ve Kazancı ortaklığı, özelleştirme ihalelerinden 3 elektrik dağıtım bölgesi ve bir tane de doğalgaz dağıtım bölgesini kazandı.

Boğaziçi Elektrik (İstanbul Avrupa Yakası)- 2 milyar 990 milyon dolar

Gediz Elektrik (İzmir ve Manisa)- 1 milyar 920 milyon dolar

İstanbul Anadolu Yakası Elektrik dağıtım – 1 milyar 813 milyon dolar

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz- 1 milyar 211 milyon dolar

KİME KALIR?

Başkan Aksu, Rekabet Kurumu’nun, söz konusu satışları onaylamasa da ihale en yüksek ikinci, o da olmazsa üçüncü teklif sahibine kalacağını söyledi.

Ancak Boğaziçi Elektrik özelleştirmesinde elemeli turlardan sonra 2 milyar 985 milyon dolarla açık artırmaya geçilmişti. Açık artırma rakamanının açıklanmasıyla birlikte Karamehmet-Kazancı ortaklığı dışındaki tüm firmalar ihaleden çekildiklerini açıklamışlardı. Dolayısıyla bu ihalede en yüksek ikinci ve üçüncü teklif sahiplerinin kim olduğu tartışmalı görünüyor.

ANADOLU YAKASINDA YILDIZLAR SSS

Son olarak yapılan İstanbul Anadolu Yakası elektrik ihalesinde ise Karamehmet-Kazancı ortaklığının ardından en yüksek ikinci teklif sahibi 1 milyar 812 milyon dolarla Yıldızlar SSS Holding oldu. Oysa açık artırmaya kalan Aksa, 1 milyar 810 milyon dolarlık rakamı duyunca çekilme kararı almıştı. Enerjisa, Park Holding ve Cengiz-Kolin ortaklıkları ise Yıldızlar’ın 1.812 milyon dolarlık teklifinin ardından çekildiklerini açıklamışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!