TÜSİAD, Diyarbakır’a gidecek, BDP ‘yatırıma gelin’ çağrısı yapacak

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD, Diyarbakır’a gidecek, BDP ‘yatırıma gelin’ çağrısı yapacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2010 00:00

BDP’li yöneticiler ile TÜSİAD yönetimi dün İstanbul’da buluştu. BDP’nin Diyarbakır’a davet ettiği TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, aralık ayında zaten orada olacaklarını söyledi. Bunun üzerine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da, bölgeye yatırım yapmak isteyen tüm işadamlarını TÜSİAD’la aynı gün Diyarbakır’da olmaya davet etti.

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP) yöneticileri, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’ni (TÜSİAD) dün ziyaret etti. BDP’li yöneticilerin Diyarbakır’a davet ettiği TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, aralık ayında Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile birlikte Diyarbakır’a gideceklerini söyledi. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da, bölgeye yatırım yapmak isteyen tüm işadamlarını TÜSİAD’ın geldiği gün Diyarbır’a davet edeceğini söyledi.

Gündem yeni anayasa oldu

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in yaptığı ziyarette, Başkan Boyner’in yanı sıra Haluk Dinçer, Tayfun Beyazıt, Ali Kibar, Volkan Vural ve Mehmet Ali Aydınlar da bulundu. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Boyner, özellikle anayasa konusundaki fikirlerini kendileriyle paylaştıkları ve tartışma ortamı elde edebildikleri için BDP heyetine teşekkür etti. Boyner, TÜSİAD olarak sürekli Türkiye’de bir demokrasi açığı olduğu ve bu demokrasi açığını kapatmanın en önemli yollarından birinin Türkiye’nin yepyeni, geniş mutabakata dayanan anayasayı hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdiklerini hatırlatırken, sivil toplum kuruluşlarının bu konuda yaptıkları çalışmaları siyasi partilerle paylaşması gerektiğini anlattı. Boyner, Türkiye’nin bu tartışmalar sonucunda yeni bir anayasaya kavuşabileceğini söylerken, “Seçim öncesi dönemin bu tartışmalar için doğru bir zemin olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Diyarbakır, 40. yıl kapsamında

Boyner, BDP’nin TÜSİAD’ı Diyarbakır’a davetiyle ilgili olarak da aralık ayı içinde TÜRKONFED ile birlikte yaptıkları bölgesel çalışmalar sonucunda Diyarbakır ziyaretlerinin olacağını bildirdi. Önümüzdeki yıl TÜSİAD’ın 40’ncı yılı olduğunu hatırlatan Boyner, 40’ncı yılda da Anadolu’da etkinlikler gerçekleştireceklerini ve Diyarbakır’ın bunlardan biri olacağını ifade etti.

Yatırım motivasyonu yaratacak

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, herkesin, kendi baktığı pencereden Türkiye’nin daha iyi ve kurumsal demokrasiye kavuşması için mücadele etmesi gerektiğini vurgularken, bu doğrultuda yaptıkları TÜSİAD ziyaretinin son derece verimli olduğunu ve canlı bir tartışma ortamında geçtiğini vurguladı. Demirtaş, TÜSİAD’a yaptıkları Diyarbakır davetine ilişkin şunları söyledi: “ Umut ediyorum kendileri en kısa zamanda bir toplantılarını belki Diyarbakır’da yapacaklar. Bu vesileyle biz başta bölge kökenli olmak üzere, bölgeye yatırım yapmak isteyen bütün işadamlarını TÜSİAD’ın Diyarbakır’da olacağı gün Diyarbakır’a davet edeceğiz. Oradaki sanayi odalarımız, yerel yönetimlerimizin hepsi çağrı yapmalıdır. Bölgede yatırımın motivasyonunu, heyecanını yaratacak bir çalışmayı belki de hep birlikte yapabilmeliyiz.”

Üç böleni birleşen haline getirmek önemli

BDP ile görüşmede TÜSİAD’ın anayasa çalışmalarının ana hatlarını paylaştığını aktaran Ümit Boyner, “Üç tane böleni, üç birleştiren haline getirmek bizim için önemli” dedi. Boyner, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin en önemli sorunu diye de nitelendirdiğimiz Kürt sorunu, bir demokrasi açığı sorununun tezahürü. Kimlikler, özgürlükler ve kuvvetler ayrılığı bölenlerinin birleştiren haline gelmesi, bunların tartışılıyor olması çok önemli. Biz çok uzun bir anayasa mı istiyoruz, yoksa aslında hep birlikte, tüm farklılıklarımıza rağmen birarada yaşayabileceğimiz sosyal mutabakatı ortaya koyan ilkeleri taşıyan bir anayasa mı istiyoruz?”

Seçim barajı düşsün sorunu Meclis çözsün

BDP’nin seçim barajının düşürülmesi talebi gibi somut başka taleplerine ilişkin olarak, “Baraj bizim de sürekli gündeme getirdiğimiz bir konu” diyen Ümit Boyner, şunları söyledi: “Türkiye’de bu tip sorunların neticede çözüleceği yer parlamentodur. O açıdan parlamentodaki temsil adaletinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 10 barajının doğru bir baraj olmadığı ve Türkiye’nin her kesimini parlamentoya taşımak için yeterli olmadığını daha önce söyledik. Bu konudaki görüşümüzü koruyoruz. Kürt sorunu da parlamentoda temsil edildiği, konuşulduğu ölçüde de daha kolay çözüme ulaşacaktır. O noktada ne söylediysek bugün de tekrar ediyoruz. Yani baraj mutlaka değiştirilmeli.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!