Walkman, 31 yılda 220 milyon sattı dijital müziğe yenildi

Güncelleme Tarihi:

Walkman, 31 yılda 220 milyon sattı dijital müziğe yenildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 21:54

Müzik tarihine, “kulaklıkla dinleme” kültürünü sokan Walkman, 30’uncu yılında üretimden kalkıyor. Japon teknoloji firması Sony, 31 yılda 220 milyon sattığı Walkman’in üretimine son verdiğini açıkladı. Böylece Mp3, iPod gibi dijital müzikçalarların hakim olduğu piyasada bir devir tamamen kapandı.

Haberin Devamı

GELENEKSEL müzik dinleme şekline alternatif olarak, yürürken, koşarken, çalışırken de müzik dinlenebileceğini ilk gösteren alet olan Walkman, tarihe karışıyor. “Kulaklıkla müzik dinleme” kültürünü, bundan 30 yıl önce hayatımıza sokan Japon teknoloji firması Sony, bundan sonra Walkman üretmeyeceğini açıkladı. Böylece ilk olarak 22 Temmuz 1979’da tanıtılan ve elektronik bir alet olmanın yanı sıra yeni bir modanın da başlangıcı olan Walkman, 220 milyon adetlik satışın ardından devrini tamamladı. Dinleme tarzı değiştiSony, resmi internet sitesinde de “Walkman üretimi tamamlanmıştır” ifadesiyle üretimin durduğunu duyururken, şirket sözcüsü Hiroko Nakamura, 30 yıldan sonra kasetli Walkman’in yerini büyük oranda MP3 müzik çalar ve iPod’ların aldığına dikkat çekti. Müşterilerinin müzik dinleme tarzının dijital şarkılara kaydığını söyleyen Nakamura, “Bu nedenle satış rakamları düşen Walkman üretimimizi durdurma kararı aldık” diye konuştu. Şirketten yapılan açıklamada, Japonya’da son ürün sevkinin bu yılın başlarında yapıldığı, başka Walkman üretilmeyeceği bildirilirken, bazı elektronik fabrikalarının Walkman üretim lisansını elinde bulundurduğu çin’de devam edeceği belirtiliyor. Bu arada Sony’nin son yıllarda satışları önemli ölçüde düşse de CD ve mini-disk çalarlarının üretimini durdurma planı bulunmuyor. Ancak şirketin bu alanlarda oldukça sınırlı payı bulunuyor.ipod’un 9’uncu yılındaSony’in bundan sonra Walkman üretmeyeceğini duyurması, bir dönemi Walkmansiz geçirmeyen kullanıcılarında bir burukluk yaratırken, bu duyurunun ekim ayına rast gelmesi de ayrıca dikkat çekti. Apple’ın 10 Ekim 2001’de piyasaya sürdüğü iPod’un 9’uncu yılının kutladığı günlere rastlaması, ironik bir durum yarattı. Başta Japonya olmak üzere, birçok ülkede Walkman’in hâlâ sınırlı sayıda yaşlı kullanıcılar tarafından tercih edildiği söyleniyor.

Haberin Devamı

Adını Süpermen’den aldı, 80’lerde Türkiye’ye geldi

1979 yılının yaz döneminde adıyla büyük sükse yapan Walkman’in, Japonya’da satışa sunulduktan tam 6 ay sonra dünya pazarına planlanlıyor. Ancak Sony’nin dünya genelindeki şubeleri, Walkman ismine pek sıcak bakmıyor. Oysa Sony yöneticilerinin Walkman ismini seçmeninin en büyük nedeni, Christopher Reeves’li 4 serilik Süpermen filmlerinin ilkinin o yıl sinemelarda gösterilmesi ve ortalıkta bir Süpermen rüzgarı esmesi. 1979’da satışa sunulduğunda Japonya’da büyük ilgi gören Walkman, aynı yıl Amerika’da ve birçok ülkede Soundabout, İsviçre’de Freestyle, İngiltere’de ise Stowaway adı ile piyasaya sürülüyor. Morito, bir ara Walkman ismini değiştirmeyi düşünüyor, ancak çıktığı Avrupa seyahatinde fikrini değiştiriyor.Piyasaya çıktığı tarihten sonraki iki ay içinde 30 bin adet satan, ilk 10 yılda 50 milyon adetle, 30 yılda da 220 milyon adetlik satışa ulaşan Walkman’in Türkiye’ye gelişi ise 1980’lere rastlıyor.

Haberin Devamı

70’lik Ibuka düşündü 60’lık Morito istedi 50’lik Kihara yaptı

Son 50 yılın en büyük müzik icadı olarak kabul edilen Walkman, şirketin kurucu başkanlarından Akio Morito’nun da, Sony’nin de en büyük büyük başarısı olarak kabul ediliyor. Ancak Walkman’in icadı denilince akla ilk gelen isim Morito olsa da, diğer eşbaşkan Masaru Ibuka’yı da anmak gerekir.Ortaklar, 1956’da Tokyo Tsuşin Kogyo Kabuşiki Kaişa adlı bir şirket kurup, 1950’de Japonya’nın ilk teybini, 1955 yılında ilt transitörlü radyosunu üretiyor. O zaman 70 yaşını devirmiş olan Ibuka, ilk kayıt cihazları olan TC-D5’in ağırlığından şikayetçi olup, daha portatif bir üründen söz edince, 60’ına merdiven dayayan diğer ortak Morito harekete geçiyor.Zaten “Uçak yolculukları sırasında opera dinlemek” isteyen Morito, bu fikre yoğunlaşarak, çalışanlarından taşınabilir bir kasetçalar yapılmasını istiyor. Bunun üzerine 53 yaşındaki ses mühendisi Nobutoshi Kihara da, 1978 yılında Walkman’i geliştiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!