Türkiye, bizi ‘hoş’ karşılarsa yatırıma devam etmek isterim

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, bizi ‘hoş’ karşılarsa yatırıma devam etmek isterim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2010 00:00

Dünyanın en büyük endüstriyel metal kesim aletleri üreticisi İscar’ın kurucusu 84 yaşındaki Stef Wertheimer, “15 yıl önce Gebze’ye yatırım yaptım. Son dönemlerde Mersin’de yatırım araştırması yaptım. Türkiye bizi ‘hoş’ karşılarsa, yatırıma devam ederiz” dedi.

Haberin Devamı

NAZİ Almanya’sından 10 yaşında kaçıp İsrail’e yerleşen, İsrail’in bağımsızlık savaşında orduya silah üreterek mühendislik yeteneklerini gösteren Stef Wertheimer, endüstriyel metal kesim aletleri üreten Iscar’ı 60 yıl önce kurdu. Endüstri parkları kurarak, kendi deyimiyle ‘Komünist kibbutzlar’ yaratan Wertheimer, 20 bin Arap, Yahudi ve Hıristiyana iş imkanı sağladı. İlk kurduğu endüstri parkı Tefen’de okulların yanı sıra, sanat galerileri, sosyal ve ortak alanlarla sanayi tesisinden çok bir üniversite kampusu ortamı yaratan Wertheimer, Gebze’de de bir endüstri parkı kurulmasını sağlamış.
Güçlü komşuyla sorun çıkmaz
Süleyman Demirel’den Bülent Ecevit ve Ali Babacan’a Türk siyasetinin önde gelen isimleriyle projesini paylaşan ve destek gören Wertheimer, “Türkiye ve İsrail’in çok ortak noktası var. Siz AB’ye girmek istiyorsunuz. Biz güçlü bir İsrail istiyorduk. Artık güçlü bir Filistin de istiyoruz. Komşun güçlü olursa, seninle değil ihracatla ilgilenir. Komşuya yardım barış için önemli” dedi.

/images/100/0x0/55eb4611f018fbb8f8b690e0

Hoş bulursak devam
Türkiye’de ‘Barış için 100 ada’ projesi kapsamında 15 yıl önce endüstri parkı kurmaya niyetlenen Stef Wertheimer İzmir’de karar kılmış ancak dönemin hükümeti Gebze’yi önerince yatırım oraya yapılmış. En son Mersin’de incelemeler yapan Wertheimer, “Türkiye’de 20 endüstri parkı kurulabilir. Türkiye’de planlarımız değişmedi, hoş karşılanırsak bu parkları yaymaya devam ederiz. Hoş karşılanmazsak yapmayız, olur biter” dedi. Şirketinin yüzde 80’ini Warren Buffet’a 4 milyar dolara satan Wertheimer, finansman için yeterince parası olduğunu söyledi. Yahudi, Arap ve Hıristiyanlara aynı fabrikalarda iş verip, yan yana çalışmalarını sağlarken eleştiri alıp almadığı yönündeki sorumuza “Benimle ne yapacaklarını bilmiyorlar. Nihayetinde ben de komik bir adamım” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

İnsanlar birlikte yaşamaya zorlanamaz

TÜRKİYE ile İsrail arasındaki bağı önemsediğini anlatan Stef Wertheimer, ne yazık ki araya siyasetin ve bazı fikirlerin bulaştığını söyledi. Wertheimer, şöyle devam etti: “Balkanlar’da da öyle oldu. Yahudilerin acıklı bir tarihi var. Artık azınlık olmak istemiyorlar. Normal bir ülke olmak istiyorlar. Bakın Filistin ile bölünebiliriz de. Eğer insanlar birlikte yaşamak istemiyorsa onları ayır. Bakın eşler boşanıyor, aileler bile bölünüyor; zorlamanın bir manası yok.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!