16 yaşında iÅŸin başına geçtim

Güncelleme Tarihi:

16 yaşında işin başına geçtim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:55

"16 yaşında bir kız çocuğuydum. Babam öldükten sonra Ankara'dan otobüse atladığım gibi Amasya'daki çiftliğin başına geçtim."

Haberin Devamı

Aynı zamanda Hititoloji doçenti olan Ayten Çöl, bu sözleri Denizli Sanayi Odası'nın kadın giriÅŸimciliÄŸine yönelik olarak Stockholm Ticaret  Odası ile ortaklaÅŸa düzenlediÄŸi ve ekonomiye 12 kadın giriÅŸimciyi kazandırdığı pilot projenin kapanış toplantısında söylediÄŸinde bütün salon dikkat kesildi. Â

Konu kadın girişimciliği olunca Ayten Çöl'ün söyledikleri daha fazla önem kazandı. Amasya'da 16'ıncı yüzyıldan bu yana kendi ailelerine ait olan 2 bin dönümlük çiftliği aynı zamanda milletvekili olan babasının yönettiğini, ancak onun ansız ölümü ile kendisini bir anda işin başında bulduğunu söyleyen Çöl, o günleri şöyle anlattı:

"DAHA 16 YAÅžINDAYDIM"

"Ben Ortaokulu İngiltere'de okumuş, liseye de Ankara'da devam eden 16 yaşında bir kız çocuğuydum. Babamın ölümü ile birlikte herkesin karşı çıkmasına rağmen işin başına geçmeye karar verdim. Hatta Ankara'dan Amasya'ya ilk gittiğimde o zaman moda olan ekoseli bir mini etek vardı üzerimde. Herkes bana uzaylıymışım gibi baktı. Beni vazgeçirmek için çok uğraştılar, önüme çok engeller çıkardılar ama yılmadım.

Haberin Devamı

O zamanlar Ankara-Amasya arasında taşımacılık yapan uzun burunlu otobüsler vardı. O otobüslerdeki hostes koltuğu bana ayrılır, ben her hafta sonu Amasya'ya giderdim. Giderken otobüste önce okuldaki derslerimi yapar, arkasından da çiftliğin işleri ile uğraşırdım."

Hayatta bir işi yapmak istemenin çok önemli olduğunu söyleyen Çöl, şu anda Türkiye'nin en büyük tohumculuk firmalarından birisi haline geldiklerini ve tüm dünyaya tohum sattıklarını anlattı.

Çiftlikle birlikte eğitimine de devam eden Çöl, üniversitede Hititoloji okuduktan sonra Almanya'da doktora yaptı. Türkiye'nin ilk paraşüt takımında bulunan, dalgıçlık yapan, arkeolojik kazılan ve hatta bir dönem Amasyaspor'a da başkan olan Çöl'ün hikayesi girişimci kadınlara örnek olacak türden.

DENİZLİ SANAYİ ODASI'NIN ÖRNEK PROJESİ

Kadın giriÅŸimciliÄŸi programının tanıtım videosu / WEB TVÂ

/images/100/0x0/55eab041f018fbb8f8906090

Haberin Devamı

Denizli Sanayi Odası, Türkiye'de yüzde 1.2 ile çok düşük bir oranda kalan kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik pilot bir proje düzenledi. AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilen proje, Stockholm Ticaret Odası ile ortaklaşa geliştirildi.

Proje kapsamında toplam 12 kadın girişimci yoğun bir eğitim programına alınarak iş dünyasının yolları kendilerine açıldı. Çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin eşliğinde zorlu bir seçim sürecinin ardından yapılan program ile katılımcıların girişimcilik yetenekleri geliştirildi ve önümüzdeki dönemde kendi işlerini yapmaları için her türlü bilgi ve tecrübe aktarıldı.

Haberin Devamı

Projenin koordinatörü olan ve aynı zamanda DSO Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, Türkiye'de kadınların işgücüne katılımın yüzde 24.5 olduğunu belirtirken, bu oranın sıra işverenliğe geldiği zaman yüzde 1.2'ye kadar düştüğüne dikkat çekti. Türkiye'de kadınların iş hayatına daha fazla girmesini istediklerini belirten Uygun, "Türkiye'deki kadınlık durumunu mesele ediyoruz ve kendimizi onların yerine koyuyoruz. Başlattığımız pilot projenin büyük bir adım olduğuna inanıyoruz. Bundan sonra da başka kurumlar bu tip projelerle kadın istihdamına gereken desteği verecektir" dedi.

/images/100/0x0/55eab041f018fbb8f8906092
Projenin ilk etapta sadece 12 kadından oluştuğunu ve hepsiyle birebir ilgilendilklerini anlatan Uygun, "Ne derler bilirsiniz.. Fili bir oturuşta yiyemezsiniz. Küçük bir parça ile başlamak en iyisi. Sorunlar ne denli başa çıkılamayacak gibi görünse de asla vazgeçmemek gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

AĞ YARATMANIN ÖNEMİ

İş yaşamında 'ağ yaratmanın' büyük bir önemi olduğuna işaret eden Dr. Bülent Uygun, bu programda da ağ yaratmak üzerinde çok durduklarını kaydetti. İşin içinde Stockholm Ticaret Odası'nın da bulunması sayesinde katılımcıların yurtdışı ağlara sahip olabileceğini anlatan Uygun, önümüzdeki dönemde kadın girişimcilerden yeni başarı öyküleri gelebileceğini söyledi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de bu sene iki önemli projeye  imza attıklarını, bunlardan bir tanesinin kadın girimci yetiştirme projesi,  diğerinin ise kadın istihdamını artırmaya yönelik 'Kadının Adı Var' projesi  olduğunu anlattı.

Oda olarak kadın istihdamına büyük önem verdiklerini söyleyen Keçeci, "Biz kadının istihdam piyasasına damga vurduğu bir kentte yaşıyoruz ve bununla gurur duyuyoruz. Ancak kadınların girişimci olarak iş yaşamına katılımları çok düşük düzeyde. İşte biz bunu içimize sindirmekte zorlanıyoruz ve değiştirmenin yollarını arıyoruz. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik proje de bu alandaki en somut çabamız. Projenin arkasını getirmek ve çok daha büyüklerini yapmak için sürekli çaba sarf edeceğiz" dedi. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!