3 milyon kişi cezadan kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

3 milyon kişi cezadan kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2010 14:33

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Emin Zararsız, hiç bir sosyal güvencesi olmayan 3 milyon vatandaşın Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) şahsen başvurmasına gerek kalmayacak düzenlemenin yapılacağını ve bu insanların 760 lira ceza ödemekten kurtulacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni GSS uygulaması gereği, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların 1 Ekim-31 Ekim 2010 tarihleri arasında sisteme kayıt olması gerekiyor. Eğer bir erteleme olmazsa GSS ile ilgili yürürlülükte olan yasa gereği belirtilen tarihlerde kayıt olmayan vatandaşlara 760 lira para cezası kesilecek. Fakat yeni sistemde vatandaşların GSS'de ne kadar prim ödeyeceğinin belirleneceği gelir testi ve altyapı çalışmaları henüz yetiştirilebilmiş değil. Hal böyleyken vatandaşların 760 lira para cezasına çarptırılmamaları için Meclis'in Ekim ayı içerisinde GSS'yi erteleyen yasal düzenleme yapması gerekiyor. Peki şu anda tatilde olan ve çalışmalarına 1 Ekim'de başlayacak olan TBMM yoğun temposu sebebiyle bu yasal düzenlemeyi yetiştiremezse ne olacak? Hiç bir sosyal güvencesi olmayan 3 milyon vatandaş bu cezayı ödemekten nasıl kurtulacak? Kamuoyunun kafasını karıştıran bu konuyla ilgili açıklama SGK Başkanı Emin Zararsız'dan geldi.

Haberin Devamı

HİÇBİR SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYANLAR UNUTULDU

2006 yılında hazırlanan Sosyal Güvenlik reformuyla bütün vatandaşları Genel Sağlık Sigortası kapsamı altına almayı hedeflediklerini belirten Zarasız "Bu kapsamda tüm yeşil kartlılar ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız da Genel sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Konuyla ilgili kimin primini devletin ödeyeceği ve kimin ne kadar prim ödeyeceğinin belirlenmesi gerekiyor. Bu da yapılacak 'Gelir Testi'nden sonra ortaya çıkacak. Fakat gelir tespiti verilen süre içinde yetiştirelemeyeceği için Meclis geçtiğimiz Haziran ayında bir takım düzenlemeler yaptı. Bu düzenleme ile yeşil kart sahibi vatandaşların GSS kapsamına alınması için verilen süre 1 Ekim 2010'dan, 1 Ocak 2012'ye ertelenmişti. Fakat düzenlemeler yapılırken hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarla ilgli düzenleme unutulmuş. Biz bunun unutulduğunu daha sonra farkettik fakat Meclis tatilde olduğu için ek bir düzenleme yapılamadı. Şimdi SGK olarak biz bütün hazırlıklar tamamladık ve TBMM'de yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte hiç bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar için de bu süre 1 Ocak 2012'ye ertelenecek" dedi.

Haberin Devamı

"YASA GECİKSE DAHİ PARA CEZALARI İPTAL EDİLECEK"

Kanun değişikliği yapılana kadar mevcut yasanın yürürlükte olduğunun altını çizen Zarasız, "Mevcut yasa gereği sosyala güvencesi olmayan vatandaşların gelip biz müracat etmeleri gerekiyor. Fakat yasa değişikliği yapıldıktan sonra bu gereklilik ortadan kalkacak" dedi. Yasal düzenlemede yaşanacak olası bir gecikme için de tedbir aldıklarını ifade eden Zararsız, "Eğer meclis erteleme için gerekli düzenlemeyi 31 Ekim 2010'a kadar yapamazsa, mevcut yasa gereği 760 lira para cezasına çarptırılan vatandaşların bu cezaları ödemelerine gerek kalmayacak. Yasa TBMM'den ne zaman geçerse geçsin kanun geriye doğru yürürlülük şeklinde geçerli olacağı için vatandaşların bu para cezaları iptal edilecek" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!