Suçlamalara takılmayıp balıkçılığı geliştirin 4 milyon ‘oy’a dönüşsün

Güncelleme Tarihi:

Suçlamalara takılmayıp balıkçılığı geliştirin 4 milyon ‘oy’a dönüşsün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2010 00:00

Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, ette de, sütte de yaptıklarının önce anlaşılamadığını belirterek, “Geçen yıllar benim haklı olduğumu gösterdi. Hep bir muhalefetle karşılaştım, hep değişime karşı çıkanlar oldu. Şimdi aynı şeyi balıkçılık için söylüyorum. Bu sektöre sahip çıkın. Balıkçılıkta geri kalıyoruz. Gelişmiş balıkçılık sektörü 1 milyon aileyi ilgilendirir, 4 milyon oya dönüşür” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK iş dünyasının duayenlerinden Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, su ürünleri sektörüne hükümetin yeterince ilgi göstermemesinden yakındı. Yarım asrı aşan sanayiciliğinde gıda, boya, turizm sektörleri başta birçok alanda yeniliklerin öncüsü olduğunu hatırlatan Selçuk Yaşar, “Ette de, sütte de yaptıklarım önce anlaşılamadı. Geçen yıllar benim haklı olduğumu gösterdi. Ama bunlar hiç kolay olmadı. Hep bir muhalefetle karşılaştım, hep değişime karşı çıkanlar oldu. Şimdi aynı şeyi balıkçılık için söylüyorum. Bu sektöre sahip çıkın” dedi.
Birkaç iş bilmez var
Son yıllarda çevre kirliliği yarattığı gerekçesiyle kültür balıkçılığı tesislerinin taşınmasının istendiğini hatırlatan Yaşar, Türk sanayisine 21 ilk kazandırdığını vurguladı. Yaşar, şöyle konuştu: “Dikkat edin hepsi Türkiye’nin ihtiyacı olan konular. Balıkçılık da öyle. Ama birkaç iş bilmez, kural tanımaz için sektör suçlanamaz. Onlar da düzene girecek; girmesi şart. 1970’lerde sadece devletin Et ve Balık Kurumu vardı. 1975’te Pınar Süt’ü, 1984’te Pınar Et’i kurarken de benzer bir muhalefetle karşılaştım. Şimdi de balıkçılık sektöründe bunu görüyorum. Balık çiftliklerinin turizmi kötü etkilediği iddialarına katılmıyorum.”
4 milyon oy demektir
Başbakan Erdoğan’a sektörle ilgili dosya sunduğunu ilgili bakanlara bilgilendirme yaptıklarını belirten Şelçuk Yaşar şu öneriyi getirdi: “Dünyada bazı ülkelerde ‘Balıkçılık Bakanlığı’ var. Fransa, Danimarka, İspanya, Portekiz, Rusya bu konuyu tek bakanlık çatısı altında toplamış ve çözümler üretiyor. Bizde ise turizm, çevre ve orman, tarım bakanlıkları farklı alanlarla ilgileniyor. Bu sektörün tek bir sahibi olmalı. Herkes başka türlü rapor yazıyor. Bu ciddi bir sorun. Gelişmiş bir balıkçılık sektörü 1 milyon aileyi ilgilendirir. 1 milyon aile 4 milyon oy demektir. Artık gerisini siyasiler düşünsün.”
Önce genel müdürlük
Başlangıç adımı için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı nezdinde Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurulabileceğini söyleyen Yaşar; bu bürokratların da geniş yetkilerle donatılmasını istedi. Yaşar, kültür balıkçılığının Türkiye’nin gelecek 20 yıl içinde en önemli sektörlerin başında geleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Meşhur kalkan bile dışarıdan geliyor

Haberin Devamı

SELÇUK Yaşar “Sektör temsilcilerinin kurduğu heyet, Çanakkale’den Mersin’e kıyı şeridinde kültür balıkçılığı yapılabilecek alanları belirlesin” derken, kültür balıkçılığı tesislerinin turizmi etkilemeyecek noktalarda kurulmasını, buna da itiraz edilmemesini söyledi. Yaşar, “Denizlerdeki balıklarımız azalıyor. Balık ithal etmeye başladık. Meşhur kalkan balığımızı bile dışarıdan almaya başladık. Nasıl sütçülük ilerledi, nasıl hayvancılık ilerledi, balıkçılığımız da ilerlemeli” dedi.

Komşuya ilk balığı ben sattım, şimdi onlar bize satıyor

YUNANİSTAN’a ilk çipura, levrek yavrusunu kendisinin sattığını hatırlatan Selçuk Yaşar şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk balık çiftliğini kuran benim. Yunanlılar, Sakız Adası’ndan gelip yavru balık aldılar, sonra bütün Yunanistan’a balık çiftliği kurdular. Şimdi bizim sahildeki sahipsiz, kaderine terk edilmiş çiftlikleri teker teker alıyorlar.” Yaşar Türkiye’de sektörün 25 bin kişi istihdam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

İzmir’de deniz kirası Ordu’nun tam 10 katı

DENİZ yüzeyi kiralama bedellerinde Ege’ye haksızlık yapıldığını belirten Selçuk Yaşar, 2009’da bir dönüm deniz yüzeyi kira bedelinin Yunanistan’da 360 Euro, İspanya’da 200, İtalya’da 13 Euro, Türkiye’de ise 2200 Euro olduğunu söyledi. Yaşar, “Türkiye içinde de dengesizlikle var. Ordu’da dönümü 450 TL, Muğla’da 1800 TL, İzmir’de ise 4400 TL. İzmir’de deniz yüzeyi kiraları diğer illere göre 3-10 kat daha fazla. Başbakan Erdoğan’dan bunun düzeltilmesini rica ettik; bedel tüm Türkiye’de aynı olmalı. Ordu seviyesine getirilmesini bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!