İstanbul'un elektriğinin yeni sahibi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun elektriğinin yeni sahibi belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 10:06

İstanbul ili Rumeli Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım'ın özelleştirilmesini, Yusuf Kaya, Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın ortak olduğu İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA ortaklığı kazandı. Fiyat ise 2 milyar 990 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

İhalede aralarında Sabancı, Ciner, Çeçen Holding, Aksa gibi devlerin olduğu 10 şirket büyük bir kapışma yaşadı. Elemesiz turda alınan 1 milyar 11 milyon dolarla başlayan ihale, ilk elemeli turda 2 milyar doları aştı.

Açık artımaya kadar 5 firmanın elendiği ihalede, 5 firma kaldı. Ancak bu beş firmanın dördü açık artırmaya teklif vermeyerek ihaleden çekildi. İhaleyi 2 milyar 990 milyon dolara İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu kazandı.

İhalenin ardından bir açıklama yapan Mehmet Kazancı, "İstanbul'u çok arzu ediyorduk. Ortağım Mehmet Emin Karamehmet ile konuştuğumuzda kendisinin de verdiği cesaretle almaya karar verdik ve hedefe ulaştık. Hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Haberin Devamı

KARAMEHMET -KAZANCI-KAYA ORTAKLIĞI

İhaleyi alan İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA, üç ortaktan oluşuyor. İş-Kaya'nın sahibi olan Yusuf Kaya Ankaralı bir inşaatçı. MMEKA ise Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığından oluşuyor.

Kazancı Ailesi aynı zamanda sektörün diğer büyük oyuncusu Aksa'nın sahibi. Mehmet Kazancı, geçtiğimiz ay holding yönetiminden ayrılıp enerji sektöründeki çalışmalarına devam etmek için Meka'yı kurmuştu. Kazancı, "Aksa Jeneratör, Aksa Doğalgaz ve Kazancı Holding bünyesinde bulunan Aksa Enerji gibi şirketlerin kurulup geliştirilmesinde önemli görevler üstlendim. Kazancı Holding’deki ortaklığım devam edecek. Ancak enerji sektöründeki çalışmalarıma Meka’da devam edeceğim” demişti.  

İHALE NASIL GEÇTİ?

- Bir elemesiz beş elemeli kapalı zarf yöntemi ile yapılan ihalenin elemesiz turunda en yüksek teklif 1 milyar 11 milyon dolar oldu.

- İlk elemeli turda KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu elenirken, en yüksek fiyat 2 milyar 90 milyon dolara çıktı. Bu sürpriz rakam karşısında salonda bulunan patronlar şaşkınlığını gizleyemedi.

- İkinci elemeli tur için teklifler alındı.... En yüksek teklif 2 milyar 405 milyon dolara çıktı, Sabancı'ya ait Enerjisa elendi.

- Üçüncü turda Nihat Özdenmir'e ait Limak elendi, fiyat 2 milyar 725 milyon dolara çıktı.

Haberin Devamı

- Dördüncü turda zarflar açıldı ve Çeçen Holding'e ait IC İçtaş elendi. Fiyat 2 milyar 895 milyon dolara çıktı.

- Beşinci ve son tur için teklifler alınmaya başladı. İhale bundan sonra açık artırma ile devam edecek.

- Beşinci turda en düşük teklifi veren Kolin İnşaat Turizm Sanayi elendi, kalan beş firma açık artırmaya giriyor.

Açık artırmaya katılan firmalar şunlar: Cengiz Elektrik, Park Holding, Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.

AÇIK ARTIRMA BAŞLADI...

Haberin Devamı

- Açık artırma 2 milyar 980 milyon dolardan başladı. İş Kaya- MMKEA 2 milyar 985 milyon dolar verdi.

- Park Holding ve Cengiz İnşaat açık artımdan çekildiklerini açıkladı. Eti Gümüş de ihaleden çekildi.

- Açık artırma için iki firma kaldı, İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA OGG ve Aksa... Her iki şirket de Kazancı Ailesi'ne ait.

- Aksa da çekildi ve ihale İş Kaya- MMKEA grubunda kaldı.  İş Kaya- MMKEA fiyatı son olarak 2 milyar 990 milyon dolara çıkardı ve ihale sona erdi.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesine şu firmalar teklif vermişti:

1- Cengiz Elektrik Toptan Satış A.Ş.
2- Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş.
3- Park Holding A.Ş.
4- Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
5- Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6- Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik Sanayi İnşaat Madencilik İthalat İhracat A.Ş. Ortak Girişim Grubu
7- İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu
8- KCETAŞ-AYEN Ortak Girişim Grubu
9- Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
10- IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 

Haberin Devamı

Boğaziçi EDAŞ'ın abone sayısı 3 milyon 832 bin, elektrik tüketimi 18.948 Gwh, kayıp kaçak oranı yüzde 11.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!