40 ton ‘altın çilek’ getirdi, Başbakan’a ‘hediyelik’ kalmadı

Güncelleme Tarihi:

40 ton ‘altın çilek’ getirdi, Başbakan’a ‘hediyelik’ kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Tarabya’daki kuruyemişçiden aldığı altın çilek, Güney Amerika’dan 2 yılda yaklaşık 60 ton ithal edildi ve 3 milyon liralık pazar oluşturdu. Bu yıl 40 ton getirdiklerini ve şu anda piyasada 1-2 ton altın çilek bulunduğunu söyleyen Malatyalılar Gıda’nın sahibi Ayhan Karadoğan, “Başbakan’a hediye göndermeyi isteriz ama şu anda bizde de kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

ALTIN ÇİLEK'İN KARE KARE YAPIM AŞAMASI - FOTO GALERİ

BAŞBAKAN'IN ALTIN ÇİLEK'İ ALDIĞI O ANLAR / WEB TV

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün İstanbul Tarabya’daki bir kuruyemişçiden ‘altın çilek’ satın alması, Türkiye’de üretilmeyen bu meyveye dikkatleri çekti. Uğur ve Ayhan Karadoğan isimli iki kardeşin sahibi olduğu Malatyalılar Gıda tarafından 2 yıldır ithal edilen altın çilek, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon liralık bir pazar oluşturuyor. Bugüne kadar Güney Amerika’dan yaklaşık 60 ton ithal edilen altın çileğin kilosu 50-70 lira arasında satılıyor. İthalatçı firma, Başbakan Erdoğan’ın ‘sağlık sırrı’ olarak gündeme gelen meyveyi talep artışını karşılamak için daha fazla ithal etmek istese de, altın çilek talebi karşılayacak miktarda üretilemiyor. Türkiye’ye de 2 ayda getirilen meyvenin hemen tükendiğini belirten Ayhan Karadoğan, “Başbakan’a hediye göndermeyi çok isteriz ama şu anda bizde de kalmadı” dedi.

Fuarda görüp getirdiler

Altın çileği Türkiye’ye yalnızca Malatyalılar Gıda’nın getirdiğini ifade eden Ayhan Karadoğan, ithalat sürecini şöyle anlattı: “Kuru meyve ve kuruyemiş alanında iç piyasada olan ürünlerin satışını yapıyoruz. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası’nın Kuru Meyve ve Sebze Meslek Komitesi’nin üyesiyiz. İTO ile birlikte yurtdışındaki fuarları geziyorduk ve Türkiye’de olmayan ne tür ürünler getirebiliriz diye araştırma yapıyorduk. Piyasada dışarıdan gelen egzotik meyveler ve onların şekerlendirilmişleri bulunuyor. Daha naturel ne getirebiliriz diye baktık ve yaklaşık 3 yıl önce Paris’te düzenlenen CIAL fuarında altın çileği gördük. Ekşi olması nedeniyle Türk damak tadına da uygun olduğu için ithalatına başlamak istedik.”

10 ton daha getirecek

2 yıl içinde yaklaşık 60 ton altın çilek ithal ettiklerini dile getiren Ayhan Karadoğan, şöyle konuştu: “Çok bilinen bir ürün olmadığı için yavaş yavaş partiler halinde getiriyorduk. Bundan sonra önü açılır gibi görünüyor. Biz de ayda 10 ton getirmeyi planlıyoruz. Ancak talep artsa bile talebi karşılayacak miktarda üretilmiyor, hem de gemiyle getirmesi 2 ay sürüyor. Şu anda sipariş versek, ekim ayında burada olur. 2010 yılında toplam 30 ton ithalat yaptık. Geçtiğimiz ay da 6 tonluk ürün girişi oldu. Piyasada 1-2 ton kalmıştır. Bunların kilosu da 50-70 lira arasında satılıyor. Biz sadece ithalatını yapıyoruz, satışını toptancılar veya

/images/100/0x0/55ea4f9ef018fbb8f8778dfb
parekandeciler yapıyor. Alıştırdığımız müşterileri de onlara yönlendiriyoruz.”

Başbakan 1 kilo istedi yarım kilo alabildi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Tarabya Kuruyemişçisi’nde kamuoyu yoklaması yaparken, altın çilekten bir kilo istedi. Ancak kilosu 50 liraya satılan bu meyveden kuruyemişçide yarım kilo çıktı.

‘İlaç için mi’ diye sordular

ÜRÜNÜ ithal etmek için yaklaşık 1 yıl uğraştıklarını belirten Ayhan Karadoğan, şunları söyledi: “Gerekli olan evrakları hazırladık. Sonuçta Türkiye’de bilinmeyen bir ürün, resmen ansiklopedi yazdık. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na müracaat ettik ve 7-8 ay bekledik. Hatta Ankara’da bazı yetkililer ‘Bunu nerede kullanacaksınız, çok faydalı bir ürün. İlaç sektörü için mi ithal ediyorsunuz’ diye sordu. İthalata birer ikişer koli ile başladık. Şeker hastaları tükettiklerinde sıkıntı çekmediklerini, kendilerini daha iyi hissettiklerini söyledi. Bunu duyunca daha da istekli olduk.”

Başbakan’ın tükettiğinden haberimiz yoktu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kamuoyu yoklaması sırasında ortaya çıkan altın çilek kullandığından haberleri olmadığını kaydeden Ayhan Karadoğan, “Başbakan’ın kullandığından haberimiz yoktu. Tarkan kullanıyor diye haberini aldık. Seda Sayan ve Saba Tümer de programlarında anlatmış. Kısa sürede çabuk yayıldı, biz de inanamadık” dedi.

Şeker hastalarına iyi geliyor, kilo vermede işe yarıyor

GÜNEY Amerika’da üretilen altın çilek ‘solanaceas’ ailesine ait bir meyve. Ağırlığı 5-7 gram arasında ve çapı yaklaşık olarak 2 cm. Tazeyken doğal sarımsı bir kabuk ile kaplı olan meyve, parlak ve turuncu-sarı bir dış yüzeye sahip. Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri bulunuyor. Kurutulması uzun zaman alan bu meyve, Türkiye’ye kurutulup ithal ediliyor. Altın çilek, yeşil olarak Türkiye’de de yetiştiriliyor. Altın çileğin faydaları ise şöyle:
Kilo vermeye yardımcı olduğu söyleniyor.
Diyabet (şeker) hastalarına iyi geliyor.
Sindirim sistemindeki parazitleri atmakta pozitif etki gösteriyor.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olduğu belirtiliyor.
Görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcı oluyor.
Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri biliniyor.
Kan dolaşımını düzenlemede pozitif etkileri görülüyor.

Şekeri düşsün diye önerdi

TARABYA Meydanı’nda önceki akşam esnafla sohbet eden Başbakan Tayyip Erdoğan’a kuruyemişçi bir çift şeker hastalığına iyi gelen bu meyveyi önerdi. Tarabya Meydanı’nda makam aracını durduran ve bir süre halkla sohbet eden Erdoğan daha sonra Tarabya Kuruyemişçisi’ne girdi. Burada Fatih Kaynar ve eşi Selma Dalkıran Kaynar ile sohbet eden Erdoğan’a Kaynar çifti lokum hediye etti. Başbakan Erdoğan ile aralarında geçen konuşmayı anlatan Selma Dalkıran Kaynar, “Hastalığını biliyorum. Altın çileği bilmiyormuş. Bir tane yedi. Çok hoşuna gitti, beğendi. Yarım kilo aldı, deneyecek” dedi. Başbakan Erdoğan’ın ‘Düşürdük şekeri Allah’a şükür’ dediğini belirten Kaynar “Hatta sonradan şaka yaptı ve ‘Yükseltmesin tekrar’ diye espiri yaptı” dedi. Çift, Başbakan Erdoğan’dan para almak istemediklerini ancak Erdoğan’ın yarım kilonun ücreti olan 25 lirayı verdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!